Disciplina de a lucra singur

Cred că, în anumite momente ale vieții, oamenii pierd din vedere ceva important: cât de mult contează să poți lucra de unul singur, fără să fii supravegheat și fără să ți se ceară în mod expres ceva. În opinia mea, disciplina de a lucra de unul singur te poate ajuta să ai rezultate neașteptat de bune și îți poate consolida abilitățile necesare să-ți atingi obiectivele.

Experiența personală

De când eram mică, ai mei m-au îndemnat să muncesc. Mai întâi i-am ajutat pe ei cu afacerea familiei, apoi am învățat să dau mereu o mână de ajutor când era nevoie, fie că era vorba de spălatul vaselor sau chestii mai importante. Așa m-am obișnuit să fiu mereu activă și să trag tare pentru un rezultat final mai bun.

Tipul acesta de educație m-a menținut mereu activă și întotdeauna mi-am umplut timpul cu lucruri de făcut. Îmi făceam temele fără supraveghere, lucram chiar dacă șeful sau coordonatorul nu mă privea peste umăr. Poate am fost mai obosită decât alții, poate n-am ajuns la toate petrecerile sau ieșirile cu prietenii, dar nu regret nicio secundă.

”Aș vrea să fac, dar…”

De multe ori mi se întâmplă să aud: ”mi-ar plăcea să fac acel lucru, dar…”, iar aici intervin o mulțime de scuze. Într-adevăr, e greu ca, după o zi de serviciu, să vii acasă, să iei o pauză de o oră și apoi să produci din nou ceva (fie el un articol, un plan, un sfat, un obiect, orice). Efortul susținut e o provocare, atât mentală, cât și fizică, mai ales când știi că nu ai nimănui cui să-i dai socoteala.

A-ți fi șef e unul dintre cele mai dificile lucruri. Vorbesc aici despre activitatea antreprenorială, care e mult mai dificilă decât pare. Antreprenoriatul, în orice domeniu ar fi el, presupune asumarea unor riscuri și depășirea unor limite, mai ales personale, căci acelea ne dau cel mai mult de furcă.

Ce te costă să încerci?

În cadrul ediției How To Web 2011 va fi organizată, ca și anul trecut, Startup Challenge. Competiția se adresează celor care au deja un produs dedicat pieței internaționale, care au mai puțin de 2 ani de când lucrează la acesta și care nu au primit niciun fel de finanțare de la un fond de investiții. Startup-urile înscrise vor fi evaluate de un juriu specializat în cadrul evenimentului care va avea loc pe 9 și 10 noiembrie anul acesta.

De ce să faci ceva pe cont propriu?

Desigur, e întotdeauna mai ușor să alegi calea mai simplă: să lucrezi pentru altcineva, să tragi de timp, să te pierzi în mărunțișuri inutile. E greu să pornești la drum să-ți construiești propria idee, să faci față concurenței, să iei decizii dificile, să te zbați. Însă, dintre cele două alegeri, e evidentă cea care te va duce mai departe și-ți va oferi mai multe satisfacții, nu în mod necesar materiale.

Startup Challenge e o șansă să ceri feedback unor oameni cu experiență, să faci networking cu antreprenori cu vechime, să găsești parteneri, să-ți creezi oportunități la care nici nu te-ai gândit. E o rupere de ritm, o accelerare a capacității tale de muncă, o rampă către succes și dezvoltare personală.

Dacă ai un startup, înscrie-te! Dacă ai o idee, pregătește-o pentru How To Web 2012. Dacă vrei mai mult pentru tine, vino la conferință!

Good things don’t come to those who wait, they come to those who make them happen.

Tu cine crezi că ar trebui să ne inițieze în disciplina de a lucra de unii singuri?

Sursa foto.

2 Responses

  1. melly
    Oct 14, 2011 - 01:25 PM

    În disciplina de a lucra singuri doar noi înşine ne putem iniţia studiind nomenclatură de specialitate, participând la cursuri etc. Sistemul educaţional nu este pregătit şi poate nici nu doreşte să iniţieze elevii/studenţii spre a lucra de unii singuri, spre anteprenoriat.

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Antreprenor de România

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.