Romania conteaza

Azi mă îndeamnă să reiau ritmul scrisului un prilej cât se poate de frumos, cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional George Enescu, care are loc între 6 și 27 septembrie la București.

Am avut ocazia să-i văd pe scenă pe laureații Concursului Internațional de dirijat «Jeunesses Musicales» cu o seară înainte de concertul de deschidere a Concursului și am simțit entuziasmul celor care abia așteaptă să descopere concurenții, să-i susțină și să-i aplaude. Ba chiar am fost încântată să descopăr o domnișoară dirijor, o apariție ce m-a bucurat și mi-a stârnit curiozitatea pentru a afla mai multe despre ce presupune arta de a dirija marile orchestre ale lumii.

IMAG5119

E bine să stiți că în septembrie, în București vor avea loc concerte ale tinerilor artiști ce se vor întrece cu măiestrie în secțiunile Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție. Mă tem, însă, că biletele sunt deja epuizate la toate spectacolele din concurs, semn că interesul pentru competiție este unul ridicat, nu doar din partea publicului local, ci mai ales din partea celui de origine internațională.

Pe scena Ateneului Român se vor consolida povești despre frumusețea muzicii clasice, al cărei farmec depășește constrâgerile de timp și spațiu. În cadrul acestui concurs s-au construit povești precum cea a violonistului Alexandru Tomescu, laureat al ediției 1999, care explică importanța acestei competiții prestigioase:

Orchestra Filarmonicii George Enescu acompaniază finaliștii din cadrul fiecărei etape de concurs, prilej de umplut sufletul de exuberanța aproape spirituală a muzicii simfonice și de admirat somptuosul Ateneu.

IMAG5115

Pe site-ul Festivalului Enescu veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege de acest acest concurs este atât de important, fiind capabil să arate că România contează enorm în lumea muzicii clasice.

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.