Ciuc Natur Radler facts

De dimineață, pe birou am găsit un coș cu lămâi, but when life gives you lemons, trebuie să fie și ceva bun acolo. Optimista din mine a văzut imediat partea bună, și anume noul Ciuc Natur Radler. Fiindcă nu sunt expertă în bere, am profitat de această oportunitate pentru a mă documenta despre tipul de bere ”Radler”, fiindcă nu strică niciodată să-ți îmbogățești cultura generală cu bits & pieces de informație. Plus că, dacă vreodată te vei regăsi, ca femeie, prinsă într-o conversație între bărbați despre bere, el vei câștiga respectul etern dacă știi câteva povești cu tâlc.

Ce este o bere Radler?

De la Ciuc am aflat și eu că invenția Radler-ului a apărut ca răspuns la o nevoie presantă cu care se confrunta un cârciumar german. După Primul Război Mondial se pare că ciclismul devenise foarte popular în Germania, iar Herr Kugler, personajul principal, construia o bandă de bicilete care străbătea pădurea, din Munich până la taverna Kugler-Alm. Într-o sâmbătă din iunie 1922, peste 13,000 de cicliști poposeau la taverna lui Herr Kugler, însetați de bere. Franz Xaver nu avea însă atâta bere în pivniță. Și așa i-a venit ideea salvatoare: a luat cele câteva mii de sticle de limonadă din pivniță (o băutură fără success la publicul bavarez, mare iubitor de bere) și le-a amestecat cu bere, la un raport de 50/50. Amestecul de 50/50 era menit să-i ajute pe bicicliști să ajungă acasă fără incidente. Herr Kugler a numit noul amestec Radlermass (‘Radler’ = ciclist în germană; ‘mass’ = un litru de bere).

Și acum, un mic Q&A pe care poate vă roade măcar puțin curiozitatea să îl parcurgeți:

Cât e bere, cât e limonadă?
Ciuc Natur Radler conține 37% bere și 63% limonadă adevarată.

Ce procent de alcool are?
Are 1.9% alcool.

De ce e tulbure?
Ciuc Radler e tulbure fiindcă are în compoziție limonada adevărată.

De ce e această bere specială?
Motivul e simplu: este primul RADLER din România: respectă rețeta germană, însă este adaptat gusturilor locale.

Unde se fabrică?
Ciuc Natur Radler se fabrică în zona Harghitei, la fabrica de bere din Miercurea Ciuc.

Dacă sunteți curioși să o încercați, o puteți găsi deja în orașul vostru. Eu cred că va fi numai bună pentru serile toride din această vară, pe care abia le aștept!

3 Responses

 1. Lucian Mustaţă
  Apr 23, 2012 - 01:26 AM

  Pe scurt: Ciuc Radler este un sortiment de limonadă cu bere, adresată femeilor şi încă rară prin localuri (cel puţin prin cele ieşene).

  Reply
 2. radu
  Aug 10, 2012 - 11:43 PM

  Nu e bre adresata numai femeilor, e adresata oricui. Trebuie sa fii femeie ca sa bei Radler? asta e o idee fixa.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Aug 13, 2012 - 09:38 AM

   Nu e vorba de o idee fixa, cat e vorba despre modul in care berea cu arome a fost promovata in Romania.

   Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.