Cateva ganduri despre biciclisti

În ultimele 3 luni am văzut mai mulți bicicliști lipsiți de bun simț decât în ultimii 3 ani. Cu siguranță motivul e faptul că multă lume a început să aleagă bicicleta în locul altor mijloace de transport, ceea ce e un lucru foarte bun. Însă, din păcate, tot mai multe dintre aceste persoane par să nu aibă nicio idee despre cum se circulă civilizat.

Să vă dau 4 exemple grăitoare:

– Mai nou, bicicliștii traversează trecerea de pietoni în viteză, fără să le pese că mai trec mașini sau că vin dintr-un unghi cu vizibilitate inexistentă. Fac asta cu tupeu și fără nicio grijă legată de siguranța altor participanți la trafic.

– Deși au piste de biciclete care nu-s obstrucționate de vreun obiect (așa cum e pe Dimitrie Cantemir), ei preferă să meargă pe marginea străzii, unde sunt o grămadă de mașini parcate, și să depășească aceste mașini fără să se asigure.

– La Victoriei mi s-a întâmplat chiar să treacă un cuplu de bicicliști de-a curmezișul pe trecerea de pietoni, în timp ce noi, pietonii, traversam strada pe verde. Când le-am făcut observație, mi-au răspuns cu aroganță.

– Iar chestia care mă enervează și mai tare e că merg printre mașini, între prima și a doua bandă, când traficul oricum este super aglomerat, punându-se în pericol pe ei și stânjenindu-i pe ceilalți.

Am senzația că fie acestor persoane le lipsește bunul simț sau educația rutieră, fie pur și simple nu le pasă și se cred mai buni decât ceilalți, fapt care le oferă dreptul de a merge pe unde vor, cum vor.

Înainte să se adune haterii, țin să precizez două lucruri:

– Știu că biciclitul este sănătos, eco-friendly și necesar, mai ales într-un oraș ca Bucureștiul, însă, în lipsa infrastructurii, am putea măcar să ne folosim de logică și bun simț pentru a conviețui liniștiți. Chiar cred că am avea toți loc dacă ne-am strădui să ne protejăm nu doar pe noi înșine, ci și pe cei din jur. Am fost în Amsterdam, am văzut cum se desfășoară lucrurile acolo, unde mersul pe bicicletă este a doua natură, dar suntem departe de acel scenariu.

– Sunt conștientă că nu toți bicicliștii sunt la fel de lipsiți de bun simț, așa cum nici pietonii sau șoferii nu sunt toți idioți. Dar nu cred că e o strategie bună pentru nimeni să contribuim la creșterea nivelului de nesimțire deja uriaș din traficul bucureștean.

Problema pe care o văd eu e următoarea: e foarte frumos să încurajăm mersul pe bicicletă, să facem marșuri și evenimente, dar cred că aceste eforturi ar trebui să vină la pachet cu o responsabilizare a bicicliștilor, care să le aducă aminte că nu sunt singuri pe stradă.

Tare aș vrea să aflu, legat de probleme astea, părerile unor oameni precum Ariel, Elena sau Marian, care au experiențe de tot felul din postura de biciclist, dar și păreri ale oamenilor precum Doru sau Adrian, amândoi șoferi de cursă lungă.

Sursa foto featured: Motion blurred female biker via Shutterstock.