[concurs] Secretele conducerii defensive

Am văzut în 2012 mai multe accidente pe drumurile pe care le-am făcut decât mi-aș fi dorit. Unele dintre ele erau mai mult decât grave și mereu mă întrebam cum poți ajunge să faci un asemenea accident, mai ales în condiții de trafic. Neglijența la volan și excesul de încredere în sine și în capacitățile mașinii pe care o conduceau erau adesea cauzele.

Nu mi se poate întâmpla mie…

Vedem în fiecare zi șoferi neatenți în trafic și ni se poate întâmpla chiar nouă, deși știu că toți avem impresia că suntem cei mai atenți. Suntem oameni, iar erorile sunt intrinseci naturii umane. Trebuie să acceptăm acest lucru și să ne educăm simțurile să devină mai acute, iar viteza de reacție să fie mai mare. Acest exercițiu constant cu noi înșine ne poate ajuta nu doar să ne ferim de pericole pe noi, ci și pe cei din jurul nostru sau pe pasagerii din mașina pe care o conducem. Înainte să ne dorim mașini cu mulți cai putere, care ne cresc adrenalina cu fiecare apăsare a pedalei de accelerație, mai intâi trebuie să stăpânim condusul defensiv.

Spre exemplu, anul trecut, chiar de ziua mea, am fost la un pas de a fi spulberată de un șofer care a trecut pe roșu (eu avea deja verde de câteva secunde), depășind o altă mașină care trecuse pe roșu. Avea vreo 80-90 km/h, iar eu de obicei mai aștept până să pun pasul pe trecere chiar dacă s-a făcut verde. Dacă aș fi pășit cu o secundă mai devreme pe trecere, acum nu vă mai scriam.

Despre condusul defensiv

În 2011 am avut oportunitatea de a face cursul de conducere defensivă în cadrul școlii cu același nume, inițiată de Titi Aur, multiplu campion de raliu atât în România, cât și în afară. Pentru mine, acest curs a fost o experiență uimitoare, care m-a ajutat să înțeleg chiar mai bine decât înainte responsabilitatea pe care o am, atât ca șofer, cât și ca pieton, față de cei din jur.

Statisticile din România legate de accidente sunt înfiorătoare și acest lucru se datorează, cred eu, și unei lipse de educație rutieră puternică.

”Dintr-un milion de români, circa 110-120 îşi pierd viaţa pe şosele în fiecare an, arată statisticile Poliţiei Rutiere. În Marea Britanie, una dintre ţările care reuşesc să ţină sub control numărul accidentelor, mor pe şosele circa 15-20 persoane la milionul de locuitori.”

De aceea apreciez foarte mult inițiativa celor de la RCA Ieftin, care au decis să ofere gratuit un curs video (pe DVD) de conducere defensivă cu Titi Aur pentru fiecare client care îşi încheie poliţa RCA pe rca-ieftin.ro. El va fi livrat gratuit clienţilor, odată cu poliţa comandată. Doar câteva minute acordate acestui curs te pot ajuta să crești nivelul de siguranță pentru tine și pentru cei din jur.

Din cursul lui Titi Aur vei învăța despre frânarea corectă, despre reacţia corectă în caz de derapaj, despre reglarea poziţiei la volan şi despre ieşirea dintr-o maşină răsturnată astfel încât şoferul să nu se accidenteze grav sau mortal. Eu am făcut toate aceste exerciții și în practică, la școala domnului Titi Aur, și credeți-mă că doar simularea este suficientă încât să te facă să nu-ți dorești niciodată să ajungi într-o asemenea situație. Veți învăța multe lucruri care să vă ajute să faceți față traficului aglomerat din marile orașe și multe alte lucruri pe care nu vi le spune nimeni la școala de șoferi. Puteți învăța inclusiv cum să vă feriți de accidente ușoare, care vă pot costa bani și drumuri inutile, pe care poate nu le-ați fi făcut dacă ați fi fost mai atenți.

Împreună cu RCA Ieftin, vă ofer 3 astfel de cursuri la concurs. Tot ce trebuie să faceți este să îmi spuneți dacă ați fost vreodată într-o situație periculoasă în trafic, în calitate de pieton sau de șofer, și cum ați reacționat sau care a fost rezolvarea. Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți, pe data de 18 ianuarie, așa că aștept comentariile voastre până pe 17 ianuarie, la ora 23:59.

De asemenea, fiți cu ochii pe pagina de Facebook RCA Ieftin, fiindcă veți avea parte de surprize și acolo.

Așasar, haideți să învățăm împreună să fim șoferi mai buni.

Later edit: Dragii mei, iată câștigătorii (primii 3 din listă)! Imediat vine și mailul cu detalii. Felicitări și să vă folosească, atât ca pietoni, cât și ca șoferi.

photo credit: ‘PixelPlacebo’ via photopin cc
photo credit: epSos.de via photopin cc