Facebook messages – un mic review

Facebook incearca tot mai mult sa ne ofere tot ce ne trebuie ca sa fim entertained, informati si conectati, pentru a castiga cat mai mult din timpul si atentia noastra. Ei vor sa fie mai mult decat o retea sociala si construiesc in jurul acestei idei tot mai multe features, unele mai utile decat altele.
Ultima schimbare majora din ultima vreme a fost noul profil, cu care unii dintre noi inca se mai obisnuiesc. Apoi, incepand de astazi, a fost introdus noul sistem de messaging: Facebook messages.
Acum vreo luna am cerut invitatie, fiindca eram tare curioasa cum va arata acest feature, prezentat foarte dragut de angajatii lui Zuckerberg in acest filmulet.

Ce aduce nou acest feature? Sa facem o lista:
– in primul rand ai o adresa de mail numai a ta, de formatul nume utilizator@facebook.com. Daca asta nu te gadila la orgoliu, atunci poate fi cel putin distractiv. Mail-urile primite prin intermediul acestei adrese de mail vor ajunge direct in inbox-ul tau de Facebook. Mailul de la Facebook e compatibil cu toti ceilalti clienti de emailing pe care ii folosim (Yahoo, Gmail etc.).
– daca nu ai inca un username de Facebook, ti-l poti face prin crearea unei adrese de mail. Choose wisely. 🙂
– poti incepe sa scrii un mesaj nou cu doar 1 click. Zece puncte in plus pentru asta.

– poti trimite un mesaj prin ce platforma vrei tu: SMS, chat, mesaj sau email. Inca nu am testat mesaj catre SMS, dar cred ca poate fi utila treaba asta.
– poti atasata orice fisier (nu stiu inca de ce marime) si poti atasa o poza sau un clip facute direct cu camera web.
– ca sa trimiti mesajul e de ajuns sa dai enter. Cand trimiti primul mesaj te intreaba daca vrei sa dai enter ca sa trimiti sau daca vrei sa continui sa editezi. Eu am ales prima varianta, crezand ca ma va intreba la fiecare mesaj. Well, nu s-a intamplat. Partea nasoala aici e ca nu-ti mai poti formata frumos mesajele, ca sa nu fie un corp de text gramada, neingrijit. Minus 5 puncte pentru asta.

– noul feature iti salveaza tot history-ul de mesaje pe care il ai cu o persoana. Chiar daca tu le-ai sters. Sa vezi distractie cand te apuci sa citesti mesaje din urma. 😀
– poti arhiva conversatiile si poti muta o conversatie intr-o alta. De asemenea, poti sa scoti si sa adaugi prieteni intr-o conversatie. Te poti inclusiv scoate pe tine dintr-o conversatie daca nu vrei sa mai fii acolo (meniul Actions, Leave conversation).
– ca sa adaugi oameni la o conversatie pasii sunt urmatorii: mergi in conversatie, te duci in meniul Actions si de acolo dai Add people. Simplu, zic eu.
– partea misto e ca noul sistem de messaging iti filtreaza conversatiile cu oameni. Toate celelalte mesaje, primite de la branduri, grupuri sau oameni care nu sunt pe Facebook si iti trimit un email pe adresa de mail generata de Facebook merg in folderul “Other”.
– daca vrei sa muti pe cineva din Other in Inbox, o poti face, iar din acel moment mesajele de la respectiva persoana/entitate vor intra direct in Inbox.
– e dragut ca poti da scroll usor prin mesaje si ca box-ul in care scrii raspunsul tau se misca odata cu mouse-ul si nu trebuie sa dai scroll down ca sa te apuci sa raspunzi.
– e util ca ora trimiterii mesajelor este mai vizibila decat inainte (for control freaks 😀 )
– poti selecta, din josul paginii, sa vezi doar mesajele necitite sau pe cele arhivate.
– iti poti invita si prietenii sa fie si ei early adopters ai noului Facebook messages. 😛 Eu nu m-am decis inca cine vor fi norocosii, dar daca vreti (si suntem prieteni pe Facebook), puteti cere aici, printr-un comentariu.
– noul inbox are si search, cu filtre cu tot (sent, unread, archived, email only)

– titlurile mesajelor nu mai sunt subiectele, ci oamenii. Nice touch, Facebook! Sub nume apare ultimul mesaj trimis in conversatie.
– mesajele sunt organizate in inbox dupa legaturile cele mai stranse pe care le ai cu prietenii tai de pe Facebook (grad de apropiere care sunt sigura ca include: numar de interactiuni si alti algoritmi asemenea).
– log-urile conversatiilor din chat sunt si ele incluse in noul inbox.
– odata ce ti-ai luat adresa de mail, n-o mai poti sterge, daaaar cei de la Facebook spun ca poti umbla la setarile de privacy.
– arhivarea unei conversatii o va ascunde din inbox, dar o vei putea gasi apoi. Daca cineva iti trimite un mesaj nou, acest mesaj se va adauga conversatiei arhivate, iar aceasta va aparea din nou in inbox-ul tau. Asta e un fel de “I know what you wrote last summer”. o_O
– poti da forward mesajelor individuale dintr-o conversatie oricarui destinatar doresti, urmand pasii urmatori: selectezi mesajul din conversatie, te duci la meniul Actions, click pe Forward si apoi completezi campul cu destintarul/rii si mesajul pe care vrei sa-l trimiti.
– bineinteles ca poti bloca orice adresa de mail si ai un control destul de mare asupra setarilor de privacy. Plus 10 puncte si pentru asta.

Ce nu are:
– Facebook mail nu are CC sau BCC
– nu mai exista campul “Subject”
– nu poti sterge un singur mesaj dintr-o conversatie. Poti doar sterge intreaga conversatie sau o poti arhiva.

Eu una sunt destul de incantata de noul sistem, fiindca pare mult mai user friendly si iti ia mai putin timp sa gasesti lucrurile relevante. Sunt curioasa insa sa aflu cum vi se pare noul inbox? Conteaza faptul ca mesajele se filtreaza in functie de conexiunile sociale? Care vi se pare cel mai util feature al noului sistem de messaging?