Prea mult continut, prea putin timp

Mi s-a întâmplat deseori să devin o victimă a excesului de conținut. Probabil vă confruntați și voi cu problema asta și nu e deloc ușor de gestionat, mai ales când vrei să fii un om bine pregătit și mereu la curent cu toate noutățile.

Am adunat în Pocket atât de multe articole de citit, încât doar aplicația asta îmi ocupă peste 1GB din memoria telefonului. Am o mulțime de newsletter-e în inbox de citit și știu că unele sunt extrem de valoroase, însă nu reușesc să mai ajung la ele. Am teancuri de cărți acasă la care privesc cu jind, dar nu mai apuc să le parcurg în ritmul pe care mi l-aș dori. Și apoi mai sunt serialele și filmele pe care nu apuc să le văd și toate celelalte lucruri pe care aș vrea să le învăț sau să le aprofundez.

Și, printre toate astea, sunt sfaturile despre cum să creezi, cum să distribui, cum să analizezi și cum să promovezi conținutul, în orice formă ar exista.

Problema reală a tuturor este că nu avem destul timp petru atât de mult conținut, iar volumul uriaș de conținut pune presiune pe noi în două moduri:
presiunea socială, de a fi mereu la zi cu tot ce e nou și interesant pentru a putea susține o discuție argumentată pe aproape orice subiect,
presiunea psihologică de a dori să nu pierzi nimic din ce se întâmplă (celebra FOMO – Fear of Missing Out), pentru a evolua pe plan personal și profesional.

Consecințele sunt odihna insuficientă (când adormi cu telefonul în mână, nu ai cum să ai un somn liniștit), o senzație constantă de agitație și chiar frustrare că nu ajungi să le faci pe toate.

Cum supraviețuim tsunami-ului de conținut?

N-am găsit neapărat o soluție perfectă, dar încerc să definesc un set de reguli care să mă ajute să scap de această presiune fără a simți că pierd ceva esențial.

Ce m-a ajutat foarte mult este o idee simplă: fără a fi aplicată, informația își pierde din valoare.

Degeaba ajung să citesc sute de articole și zeci de cărți, fiindcă, în lipsa aplicării principiilor, conceptelor sau ideilor din acele articole și cărți, în experiența mea vor rămâne doar crâmpeie din toată informația parcursă.

Informația devine valoroasă și capătă sens cu adevărat pentru mine atunci când încep să o aplic. A citi studii de caz sau ultimul articol scris de vreun marketing guru este pe atât de util pe cât de aplicabile sunt conceptele dezbătute.

Și mai e un exercițiu pe care îl fac contant cu mine însămi: acela de a observa cu atenție și de a face un efort conștient de a contextualiza informația pe care o primesc.

De asemenea, consider că e foarte util să avem pauze de la stat cu ochii în laptop, tabletă sau smartphone, alternând perioadele de atenție cu efort fizic. Când mintea nu mai e preocupată să parcurgă ultimul newsletter de la X sau Y sau să citească ce mai e nou în newsfeed, atunci se relaxează și procesează tot ce i-am dat. Unele dintre cele mai bune idei mi-au venit în timp ce mergeam pe stradă sau mă plimbam în parc.

Conectarea continuă și prea mult conținut parcurs au efecte nocive când nu știm să ne oprim, iar asta nu e noutate. Ce mă preocupă e faptul că uneori ignorăm aceste consecințe și continuăm în ritmul cu care ne-am obișnuit.

Cert e că nu este mereu ușor și vârtejul de conținut mă mai împiedică uneori să văd esențialul, însă nu renunț la a-mi construi un model de igienă mentală care să mă ajute să fiu productivă, fără să pierd ritmul dezvoltării personale.

Voi cum faceți față fluxului de conținut?

Foto featured: Asian teen on bed checking smartphone while reading book and eating soup via Shuttestock.