STOP ACTA!

Cât a durat dezbaterea asupra SOPA și PIPA mi-am tot propus să mă documentez bine de tot și să scriu despre subiect. Așa a trecut vremea și polemica s-a stins. De data aceasta, însă, pericolul e în teritoriul nostru, iar acum nu voi mai amâna deloc.

Dacă nu știi ce e ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), te rog ia-ți câteva minute de pauză și uită-te la clipul de mai jos. Te privește personal mai mult decât crezi:

Motivele pentru care ACTA e periculoasă au fost deja enunțate în videoclipul făcut de Creative Monkeyz, dar cred că cel mai important e să conștientizăm gravitatea acestui act și consecințele ce ar surveni în urma aplicării sale. Următorul pas? Să acționăm.

Ce ai de făcut e simplu:

1. Informează-te, fie prin clipul de mai sus, fie prin intermediul paginii de Wikipedia dedicată sau pe StopACTA.info.

2. Semnează o petiție. Cea oficială este cea formulată de AVAAZ, însă mai poți găsi una aici și o alta aici. Nu strică să le semnezi pe toate. Durează enorm de puțin și pot face enorm de multe pentru păstrarea libertății internetului.

3. Share the message! Hai să facem ce știm mai bine pe internet: să împărtășim informația, să o dăm mai departe, să ne încurajăm audiențele personale să înțeleagă cât de gravă este această propunere și cum poate schimba soarta industriilor.

Dincolo de limitarea libertății fundamentale la libera exprimare și de lipsa de transparență în ceea ce privește această propunere legislativă, trebuie să ne gândim la consecințele reale pe care le poate avea asupra modului în care folosim internetul în fiecare zi, atât în scop personal, cât și profesional.

Știam că acest moment va veni, clipa în care cei care dețin puterea financiară și influența vor dori să controleze internetul. Însă internetul e forma cea mai pură a libertății, cu toate aspectele sale mai bune sau mai rele. Cenzurarea lui, oprimarea lui sau limitarea lui ar fi un atac la idealurile noastre democratice, care cu greu își găsesc aplicarea în alte moduri.

Oare vrem ca asta să devină o realitate curentă? (Nu că i-aș lua apărarea lui Kim Schmitz, fiindcă nu e cazul.)

Sursa foto.

Astăzi încă un site de file sharing și-a închis activitatea.

E semn că lucrurile se reglează, fiindcă e drept că industria muzicală și cea cinematografică suferă în mod sever în urma piratării. Nu cred însă că măsuri ca ACTA sunt o soluție. Trebuie să existe alte căi, mai creative și mai utile.

Dacă vreodată ți-ai dorit să salvezi lumea sau să contribui la ceva mai mare decât tine, acum e momentul. Internetul care se salvează prin cei care-l alcătuiesc, prin noi, e cea mai bună lecție de luptă pentru idealurile noastre pe care ne-o putem oferi nouă înșine.

Tu cum contribui?