TRON: Legacy – inside the grid

Cand am vazut prima data trailerul pentru TRON Legacy stiam destul de vag despre filmul facut in anii ’80 si de benzile desenate, insa nu avem idee de cultul creat pentru acest film. Tron a stat la baza unei serii intregi de jocuri video, parcuri tematice, benzi desenate si carti. The usual American popular culture obsession. Pentru toamna lui 2011 Disney a anuntat si un serial TV, iar studioul a pus la cale chiar o linie vestimentara tematica.
Ieri seara am fost la IMAX Afi Cotroceni pentru premiera si va spun cu toata sinceritatea ca a fost mind-blowing! Filmul asta nu trebuie vazut in nicio alta parte in afara de IMAX, care te cufunda intr-o realitate alternativa de toata frumusetea. Senzatiile sunt incredibile! Nu stiu daca baietii aia care au muncit la design au primit vreun premiu de excelenta, dar eu sper sa ia macar un Oscar. Nu de alta, dar The Grid este o lume lipsita de imperfectiuni. Chiar perfectionista cum ma aflu, n-am reusit sa-i gasesc vreo hiba.
Si mai e ceva: this is the ultima geek movie! Sunt atatea gadget-uri, filozofie legata de sisteme de operare, de relatia user-program, de inteligenta artificiala si de posibililele ei mutatii, incat iti pot da ceva de gandit. Daca nu te-ai intrebat niciodata cum ar fi sa intri in sistemul tau de operare si sa vezi informatia materializandu-se, atunci acum vei avea ocazia. 😀 Dar geek-sii din Tron sunt misto: au geci de piele, “calaresc” motociclete fara teama si dezactiveaza programe like there’s no tomorrow.
Olivia Wilde is very very hot in her Tron suit (asta pentru baieti), iar pentru fete il avem pe tanarul Garrett Hedlund, care pozeaza drept bad boy si nu e deloc rau. Tron mai are si niste motociclete fantastice care-ti fac talpa sa tanjeasca dupa o pedala de acceleratie si, daca nimic din toate astea nu va impresioneaza, o sa vreti sa auziti coloana sonora compusa de Daft Punk. E geniala!
Din pacate, se pare ca dupa toate efectele speciale si toata munca enorma de design si productie din spate au fost trecute in buget, n-au mai ramas bani si pentru un scenarist decent, fiindca dialogurile sunt… slabe. To say the least. Povestea are un potential imens, insa replici de tipul “Sam, I’m not your father!” (reversed Star Wars, really???) m-au facut sa simt nevoia de un facepalm. You know the one.
Trecand peste asta, insa, Tron Legacy e un film de vazut la cinema si merita. A digital work of art l-as numi eu, daca faceti abstractie de unele neajunsuri. Prin urmare, o sa mai merg sa-l mai vad o data. 😀

Enjoy the trailer!

Si piesa mea preferata de pe soundtrack:

Sursa foto: Wikipedia.