The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains

Tocmai am terminat de citit o carte ale cărei argumente vor rămâne bine cimentate în mintea mea multă vreme de acum încolo: The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains de Nicholas Carr, lucrare ajunsă în finala din 2011 pentru Premiul Pulitzer.

Scriitor american specializat în subiecte legate de tehnologie, business și cultură, dar și blogger, autorul explorează una dintre cele mai importante teme (în opinia mea) din zilele noastre: felul în care Internetul ne transformă modul de a gândi.

Desigur, e oarecum ușor de intuit din titlu concluzia la care ajunge autorul: Internetul ne face superficiali. Doar că nu e de-ajuns să citești un titlu pentru a înțelege cu adevărat.

the-shallows”The Shallows” e o carte excelentă fiindca reușește să exploreze o mulțime de factori și contexte, din care extrage concepte cheie care pe mine m-au ajutat să înțeleg mai bine obstacolele cu care mă confrunt. Mă refer aici la problemele date de multitasking, dificultățile de concentrare, avalanșa de informații care e uneori copleșitoate, FOMO (Fear of Missing Out) și altele. Toate acestea sunt, pentru mine, obstacole care uneori stau în calea concentrării și a aprofundării unor aspecte esențiale.

Our use of the Internet involves many paradoxes, but the one that promises to have the greatest long-term influence over how we think is this one: the Net seizes our attention only to scatter it.

Cu siguranță simțiți și voi asta, deși poate nu ați delimitat exact aceste transformări tot mai vizibile în munca și în viața noastră în ultimii ani.

Carr face o analiză obiectivă a situației, folosindu-se de studii și experți, de cronologia inovațiilor tehnologice cu cel mai mare impact din istorie. Vorbește despre timp și măsurarea lui, despre plasticitatea neuronală (m-a fascinat acest subiect), despre evoluția cărților, despre Google și multe alte aspecte relevante.

It’s not just that we tend to use the Net regularly, even obsessively. It’s that the Net delivers precisely the kind of sensory and cognitive stimuli – repetitive, intensive, interactive, addictive – that have been shown to result in a strong and rapid alteration in brain circuits and functions.


Carr mi-a adus aminte de o perioadă extrem de productivă din viața mea
, când scriam 8h/zi la lucrarea de licență, activitate care-mi dădea un sentiment extraordinar de satisfacție. Așa mi se întâmplă când merg la un curs bun, când citesc o carte ca ”The Shallows” sau când discut cu cineva despre un subiect în profunzime. Atunci simt că mintea lucrează cu adevărat. Și studiile făcute cu privire la activitatea cerebrală confirmă ceea ce simt în acele momente:

The mind of an experienced book reader is a calm mind, not a buzzing one. When it comes to the firing of our neurons, it’s a mistake to assume that more is better.

Modificările pe care Internetul le-a adus în viața noastră nu țin doar de organizarea și eficientizarea muncii sau de crearea de posibilități noi. Ele au un impact mult mai pătrunzător și durabil. Internetul este deja o structură fără de care societatea noastră nu ar mai putea supraviețui în forma în care o știm, iar acest aspect se reflectă și în modul în care gândim. Nevoia de echilibru între viețile noastre digitale și cele offline e din ce în ce mai acută.

The development of a well-rounded mind requires both an ability to find and quickly parse a wide range of information and a capacity for open-ended reflection. There needs to be time for efficient data collection and time for inefficient contemplation, time to operate the machine and time to sit idly in the garden.

Cred că e nevoie să facem un efort conștient de a ne face timp pentru ”deep work”, acel tip de activitate care ne stimulează capacitatea de a analiza și produce rezultate seminificative, cu efecte pe termen lung. Trebuie să ne reeducăm pentru a reveni de la acest comportament reactiv pe care ni l-a imprimat folosirea obsesivă a Internetului la un comportament constructiv, în care procesul decizional e al nostru, nu al algoritmilor.

The key to memory consolidation is attentiveness. Storing explicit memories and, equally important, forming connections between them requires strong mental concentration, amplified by repetition or by intense intellectual or emotional engagement. The sharper the attention, the sharper the memory.

Invitația lui Carr de la finalul cărții este una în măsură să ne ingrijoreze și să ne facă să reflectăm. Autorul nu demonizează Internetul, ci ne ajută să vedem dincolo de suprafață, de fascinația gadget-urilor și inteligenței artificiale. Mi-a plăcut mult această perspectivă, pe care nu o consider deloc retrogradă, ci necesară.

Găsiți ”The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains” la Book Express, fiindcă e cu adevărat o carte pe care merită să o aveți în bibliotecă (simt eu că voi vrea să recitesc această carte în următorii ani), mai ales în varianta printată.

PS: Mi se pare că traducerile nu sunt mereu foarte reușite, de aceea prefer să citesc astfel de cărți în engleză, iar la Book Express am găsit aproape tot wishlist-ul meu la prețuri foarte bune. Dacă aș fi dat comandă de pe Amazon UK, spre exemplu, m-ar fi ajuns cel puțin dublu. Spor la citit!

PPS: De anul acesta am început să folosesc Goodreads intens. Nu știu de ce nu am făcut-o până acum, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Mă găsiți aici, cu recenzii, wishlist-uri și alte cele.

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.