3 filme despre online privacy de vazut

Weekend-ul acesta am făcut un scurt maraton de filme, neplanificat, declanșat de gustul pentru a afla mai multe despre un subiect care rămâne în atenția noastră datorită unor oameni care se străduiesc să aducă mai multă lumină asupra online privacy.

Dincolo de teoriile conspiraționiste și de modul în care mass media aleg să trateze acest subiect sunt comunități și oameni care își asumă scopul de a aduce mai multă transparență în felul în care companiile de tehnologie și guvernele din toată lumea colectează și manipulează datele cu caracter personal.

Cred că avem nevoie de multă educație în acest domeniu, pentru a ști să ne cerem drepturile în raport cu interesele comerciale ale companiilor ale căror clienți suntem. Cred că trebuie să învățăm să discernem între beneficiile pe care le primim, în calitate de utilizatori, și ce oferim la schimb. Nu e rău să conștientizăm că nimic nu e gratuit, iar această profundă corelare a vieții noastre personale și profesionale cu toate canalele de comunicare online este transformatoare și are consecințe cât se poate de reale. Sunt multe lecții de învățat și de asilimat pentru a fi capabili să contribuim la evoluția internetului într-un mod util și cu mai puține constrângeri. Tocmai de aceea cred că e bine să vă faceți timp pentru următoarele filme și documentare:

Terms and conditions may apply (2013)

Ușor înclinat către teorii conspiraționiste, documentarul oferă, totuși, câteva exemple ușor de înțeles legate de interpretarea datelor cu caracter personal pe care le publicăm de bunăvoie online. Sunt acolo câteva observații utile legate de interesele companiilor și modul în care ne afectează acestea, dar cred că fiecare dintre noi ar trebui să se încreadă mai mult în propriile cercetări și concluzii.

We live public (2013)

Pentru aceia dintre noi care cred că problemele legate de online privacy au apărut abia acum 2-3 ani, recomand acest documentar despre Josh Harris, unul dintre primii antreprenori din tech ale cărui proiecte au avut o amploare considerabilă în era dot com de la începutul anilor ’90. Viziunea sa despre modul în care sfera online transformă viața personală vă va șoca, dar și impresiona, mai ales din perspectiva capacității de anticipare de care dă dovadă Josh.

The Fifth Estate (2013)

Filmul acesta despre Julian Assange, fondatorul Wikileaks și unul dintre cei mai temerari luptători pentru transparență din acest început de secol, vă va marca prin povestea și implicațiile sale. Deși pare un scenariu închipuit, faptele prezentate în film sunt cât se poate de reale, iar expunerea lor ne arată câtă influență pot avea informațiile esențiale scoase la iveală prin platforma Wikileaks. Acest film e de văzut și de analizat la rece.

Până la urmă, toate aceste filme sunt doar un început, un mod de a vă deschide apetitul către o mai bună educație civică în privința sferei online și a complexității sale, dar mai ales asupra consecințelor tuturor acestor transformări asupra noastră.

Dacă aveți recomandări de filme sau documentare despre acest subiect, le aștept cu mult interes!

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.