5 lucruri învățate la How To Web 2011

Poate că unii dintre voi nu au reușit să citească articolele de live blogging pe care le-am scris eu sau ceilalți bloggeri oficiali de la How To Web 2011, așa că m-am gândit să încerc să comprim într-o formulă concisă lecțiile pe care le-am primit la conferință.

1. Tenacitatea și perseverența sunt două trăsături pe care trebuie să le cultivi pentru a reuși.
Orice ar însemna reușita pentru fiecare dintre noi, fără o luptă constantă pentru ceea ce-ți dorești nu vei ajunge acolo. Sigur, asta înseamnă:

  • muncă asiduă (Andrei și echipa sa au muncit 5 zile aproape non stop ca să facă o aplicație de Android pentru How To Web, doar din pasiune)
  • puterea de a uita de reguli și de a trece peste limitări (exemplul lui Bogdan, care a făcut o conferință despre tech și antreprenoriat într-o țară în care mediul universitar și social ignoră aproape cu desăvârșire această zonă)
  • capacitatea de a acționa și nu doar de a planifica.

Nu te va împinge nimeni de la spate și sunt multe lucruri cu care te vei confrunta singur și peste care va trebui să treci. E o realitate nu foarte încurajatoare, dar te va face mai puternic decât crezi.

2. Banii sunt o scuză
Așa cum bine a spus Doug Richard (de la School for Startups), banii sunt o scuză ca să nu începi un proiect sau o afacere. Nu ai nevoie de câteva mii de euro, nu ai nevoie de ultimele modele de laptop ca să-ți faci treaba, nu ai nevoie de birou și de alte mofturi. Dar ei nevoie să-ți pui toate resursele, cunoștințele și informațiile pe care le deții. Folosește-le inteligent și reține că banii sunt doar un mijloc, nu un scop. Dacă vei putea să construiești un business solid, banii vor veni.

3. Folosește datele pe care le ai la dispoziție
Michael Breidenbrucker (unul dintre fondatorii Last.fm) a punctat un lucru foarte bun: suntem înconjurați de date, de informații gratuite, de statistici și instrumente care ne pot ajuta să construim un produs/proiect/business bun. Dacă știi să folosești aceste date la potențialul lor maxim, dacă înveți cum să faci o documentare riguroasă pentru planurile tale, atunci ideile vor curge una după alta.

4. Nu te subestima
Michael A. Jackson (Business angel, consultant pe tehnologie) a făcut o observație excelentă în raport cu tipul de comportament al antreprenorilor europeni: în relație cu investitori sau business angels, aceștia se plasează de unii singuri într-o relație de inferioritate. Am observat și eu asta și cred că am și experimentat acest lucru pe propria piele, dar la un nivel mai mic. Această tendință de subordonare este nocivă pentru întreaga afacere, pentru buna desfășurarea a opiniilor.

Trebuie să privim aceste relații de business/financiare drept parteneriate, colaborări între egali. Atunci va dispărea și timorarea cu care se luptă mulți dintre antreprenori și le va conferi mai mult curaj și poate le va crește și creativitatea (așa cum spunea și David Ogilvy, oamenii temători nu pot fi creativi).

5. Imaginea de ansamblu și curiozitatea
Și anul acesta, ca și anul trecut, momentul care m-a inspirat cel mai mult a fost discursul lui Mark Randall (Chief Strategist Adobe). Lecția pe care am învățat-o de la el anul acesta a fost că nu trebuie să uiți niciodată să privești imaginea de ansamblu. Ca să percepi cât mai bine această imagine, trebuie să-ți menții curiozitatea, să pui mereu întrebări care te pot ajuta să înțelegi ce se întâmplă.

Mark ne-a povestit chiar că obișnuiește să caute pe LinkedIn oameni care au avut poziții cheie în companii mari care au dat faliment, cu care se întâlnește apoi ca să-i întrebe ce s-a întâmplat, ce au făcut etc. (pentru mai multe insight-uri, vă invit să vedeți întregul discurs al lui Mark, pe care l-am filmat). Dacă te concentrezi prea mult doar pe segmentul tău, s-ar putea să pierzi contactul cu shcimbările majore din industrie. Echilibru și perspectivă – iată de ce avem cu toții nevoie.

La final aș vrea să vă recomand un articol excelent despre 10 lucruri pe care antreprenorii nu le învață în mediul universitar (la noi cu atât mai puțin), fiindcă eu consider că toți ar trebui să beneficiem de educație de business, în orice domeniu am lucra.

Felicitări lui Bogdan și întregii sale echipe pentru un eveniment excelent și pentru contribuția lor la dezvoltarea unei noi mentalități în rândul tinerilor din România!

PS: Fotografii de la eveniment: ziua 1, ziua 2.

One Response

  1. Monica, Spada
    Nov 15, 2011 - 12:29 PM

    Eu chiar nu apucasem să le citesc pe toate 🙂 Aşa că m-am bucurat mult de rezumatul tău. Preferatul meu este punctul 2. Şi articolul din TechCrunch!

    Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.