Album review: Steve Angello – Wild Youth (videoclipuri incluse)

De fiecare dată când încerc să îi povestesc cuiva despre ce înseamnă pentru mine muzica electronică, rezum totul într-un singur cuvânt: emoție. Și acum un nou album pe care să-l recomand oricui vrea să înțeleagă capacitatea genului EDM de a te face să treci printr-un spectru bogat de senzații și emoții.

Lansarea primului album de studio al lui Steve Angello mi-a stârnit multă curiozitate, mai ales că așteptările din jurul său au fost mari. Chiar foarte mari, aș putea spune. Asta din cauză că Steve, alături de Axwell și Ingrosso, au marcat o decadă importantă din istoria muzicii electronice prin stilul și creațiilor lor excepționale (nu doar din punctul meu de vedere).

Îmi aduc aminte show-ul Swedish House Mafia de la București din 2012 de parcă ar fi fost ieri, fiindcă amintirile mele păstrează intensitatea acelui moment. A fost penultimul lor show susținut ca grup, fiindcă apoi au mers fiecare pe calea lui. Noi, fanii SHM, încă sperăm că grupul se va reîntregi cândva, deși știm că șansele nu sunt foarte mari.

După 15 ani de experiență ca DJ și producător, Angello a promis un album cu greutate și exact asta a reușit să creeze. Nu fără obstacole, însă:

After ditching Columbia to regain control of his creative vision, Angello’s album faced some uncertainty, marred by a major label tug-of-war and the possibility of the 13-track album being trapped in purgatory. Thankfully, the bull-headed producer and creative mind behind one of electronic music’s most consistent labels, Size, took his music back from the grips of the establishment and moved forward in long-awaited independence.

Sursa: Dancing Astronaut

steve angello wild youth album picture

Pe 22 ianuarie, Steve Angello a lansat ”Wild Youth”, albumul care a urcat în top 3 preferințe personale încă din prima săptămână de ascultare. Topul meu arată așa acum: ”No Silence” – ATB (2004), ”Imagine” – Armin van Buuren (2008), ”Wild Youth” – Steve Angello (2016). A trecut aproape o lună de la lansare, iar eu încă-l am pe repeat. Iată de ce.

Un album autobiografic, surprinzător, fascinant!


Steve Angello a anunțat de multă vreme că ”Wild Youth” va fi un album autobiografic, reprezentativ, care va cumula experiența sa ca om și artist. Însă, personal, nu mă așteptam că va fi atât de bun!

Recenziile din partea celor mai mari site-uri de muzică din lume, fie nișate pe EDM sau generaliste, au fost elogioase la adresa primului album de studio al lui Angello. Nici articolul de față nu face notă discordantă, fiindcă nivelul de calitate al creațiilor lui Angello nu lasă loc decât pentru exclamații admirative.

”Wild Youth” este un album fascinant, care virează cu dexteritate de la un subgen al muzicii electronice la altul, lăsând în urmă piese încărcate de semnificații. Vocile alese sunt perfect armonizate cu mesajul fiecărei melodii. Beat-urile electronice sunt îmbrățișate de sunetele calde produse de instrumente clasice, iar mie mi se ridică părul în cap de fiecare dată când le ascult.

steve angello wild youth album art

Ascultând acest album veți trece printr-o gamă largă de stări: de la momente de exaltare la clipe de reflecție, de la entuziasm la nostalgie.

Angello deschide calea cu ”Rebel Nation”, o piesă cu un mesaj simplu, plin de vervă: noi suntem generația nouă, care se revoltă împotriva stării de fapt a lucrurilor, împotriva nedreptății și a inegalității. Rebeliunea transpare prin ritm, prin starea de încordare construită cu fiecare beat.

Urmează ”Children of the Wild”, care continuă povestea acestei generații și dezvăluie momentul cheie al pierderii inocenței, momentul în care realizăm că suntem singuri și că trebuie să luăm decizia de a ne urma calea de unii singuri.

We are children of the wild, we take our chance to face the fall
Go on and on and on, to chase our shadows of the wall
As children of the wild we make our choices on our own
Our path is full of fear for must be taken all alone

De altfel, piesa are și un videoclip inspirat din cartea ”Lord of the Flies” al lui William Golding, câștigător al premiului Nobel pentru literatură. Vă recomand cartea, mai ales fiindcă ecourile sale se regăsesc adesea în filme, muzică sau chiar alte opere literare.

De altfel și materialele grafice folosite pentru acest album și lansarea single-urilor de pe el sunt extrem de expresive, păstrând o linie simplă, dar asimilând o simbolistică destul de complexă.

steve-angello-mako-children-of-the-wild-single-cover

Următoarea piesă de pe album este exclusiv instrumentală și e una dintre preferatele mele. De fiecare dat când ascult ”Tiger” mă gândesc la ecoul unei păduri și la vibrațiile unui cutremur. Este trecerea de la primul capitol al albumului, unul reflexiv, rebel, la cel de-al doilea, care aduce în scenă emoțiile pozitive.

Acum o săptămână, Angello a lansat și un videoclip pentru această piesă (care sună un pic diferit în video), care surprinde prin complexitate și metafora dezvăluită abia la final.

Last Dance” evocă o lecție importantă pe care am învățat-o cu greu: că suntem pasageri prin viețile celorlalți, că nu avem dreptul să impunem nimic nimănui și că putem doar să-i ajutăm pe cei dragi să-și găsească drumul spre fericire. Dar că asta nu înseamnă că nu putem simți acea apropiere unică care te emoționează profund atunci când iubești din toată inima.

I’m not here to help you out
I’m just here for you to help you find your way out

Am gustat prin piesa asta și un pic din libertatea pe care ți-o dă gândul că nu mai ai nimic de pierdut și că ești gata să lupți pentru ce-ți dorești până la capăt.

Wasted Love” e o piesă încărcată de regrete, o întrebare retorică a celui care nu se poate opri din a se dărui pe sine însuși în totalitate unei iubiri fără reciproc. Videoclipul narează povestea printr-o alegorie simplă, dar de efect.

Stockholm Skies” introduce în poveste orașul în care a crescut Steve Angello, locul în care a simțit liniștea și bunăstarea și în care a trăit tumultul și durerea cauzată de pierderea celor dragi.

Angello a ales ca această piesă să marcheze un moment de entuziasm intens în cadrul albumului. În mintea mea a trezit emoția acelei iubiri care te face să simți că ești invincibil. Am văzut apusul, cerul senin, culorile clare, vibrante.

Din nou, versurile nu sunt deloc de ignorat, fiindcă ele îl fac pe cel ce le ascultă să simtă mai mult:

The path is not who you are
Just let it go, tonight
When this leading light delights
You’re onto something right

In the Stockholm skies
It’s you and I

Un moment puternic din povestea albumului este ”Revolution”, o piesă care aduce un stil nou și un ritm complet diferit de piesa anterioară.

Acordurile de pian parcă răsună din mine când ascult piesa, iar versurile incită la revoluție (”Get a revolution!”), la o căutare a sacrului (”Give me something sacred / Put my life back on track”), o răscolire a simțurilor pentru a găsi adevărul.

I spy on your in heaven
You spy on me below
Why spy at all
When there’s nothing real to show

Prisoner” revine la tema iubirii neîmpărtășite, chinuitoare. Iar strigătul de eliberare va deveni unul dintre refrenurile preferate ale ascultătorilor albumului (”Let me go!”).

It comes in the late night
Cold sweat and a fever
I once was a fighter
But now you’re the leader
So tie in your chains
I’m never this eager
Cause you got the reigns now
The deep’s getting deeper

Urmează încă una dintre piesele mele preferate de album: ”The Ocean”, o creație extraordinară care vibrează prin vocea Juliei Spada. Iubirea chinuitoare își găsește finalul în această piesă puternică, cu un vibe unic:

We reach the end here, crushed like the waves
We reach the end here, nothing to save
And though the ocean looks infinite
From the far side
It breaks here, it dies
Like you and I

Videoclipul a fost lansat exact în ziua în care a apărut întregul album și ilustrează povestea lui Ilir Latifi, un luptător suedez de mixed martial. Videoclipul include cadre puternice, ca mai toate videoclipurile realizare pentru piesele de pe ”Wild Youth”.

Explorând tema iubirii neîmpărtășite, Angello continuă cu ”Someone Else”, o piesă hipnotizantă, cu beat-uri puternice, pe care vreau neapărat s-o aud mixată live. Se simte încrâncenarea celui care întrebabă: ”So should I take my love to someone else?”.

Started out in the middle of this mess
That you could see
All the pain that I hold inside my chest
As I spoke to you

You say you never wanted anything more than this
Now that you got it all, it’s not enough
Oh, it was never enough for you

Steve-Angello-Remember-single-cover

În ”Remember” am identificat stilul specific al lui Angello, care poate fi ușor recunoscut și în creațiile Swedish House Mafia. Chiar și versurile mi-au adus un pic aminte de ”Don’t you worry child”:

Remember when you had a dream
Remember when you had a heart
Remember when it was so simple
This world, my fault, could ever scar

Remember when you fell in love
Remember when it fell apart
Remember when you saw some more
Of love you swore

You’d never stop

Videoclipul continuă cumva povestea din ”Children of the Wild” și marchează momentul în care Angello și-a găsit pasiunea pentru muzică, o pasiune care l-a aprins și care l-a ajutat să depășească momentele dificile din viața sa.

Penultima piesă de pe album, ”Stay”, invită ascultătorul să rămână în acest univers muzical, ca un cocon protector, aproape de sursa de libertate și iubire. Și cum să nu rămâi, când sună atât de bine?

Won’t you stay?
Stay inside?
Where we can hide
Where we can hide

M-a intrigat ultimul track de pe album, marcat prin trei puncte de suspensie. Mi-am învins însă curiozitatea și am ascultat albumul de la cap la coadă, fără să sar direct la final, ca să aflu ce e piesa misterioasă. Aveam să descopăr că nu e vorba de încă o melodie, ci de un mesaj puternic din partea lui Steve Angello însuși.

Monologul de la final e cheia care te ajută să descrifrezi întregul album. E mărturisirea sinceră și neașteptat a creatorului, care a găsit o cale de a depăși durerea, pierderea, dezamăgirea, amărăciunea cauzată de violență și nedreptate.

”Music – the powerful language of unity.”

Angello ne îndeamnă la reflecție, la canalizarea energiei într-o direcție constructivă, iar pe final acordurile te vor inspira să faci exact acest lucru. Pe mine mă impresionează de fiecare dată. Iar acesta e finalul unui album pe care-l voi asculta multă, multă vreme de acum încolo. Sper să-i dai și tu o șansă.

Tracklist ”Wild Youth” – Steve Angello:

1. Rebel Nation ft. Andrew Watt
2. Children Of The Wild ft. Mako
3. Tiger
4. Last Dance ft. Franz Novotny w/ AN21
5. Wasted Love ft. Dougy Mandagi
6. Stockholm Skies
7. Revolution ft. David Garza w/ Francesco Rossi
8. Prisoner ft. Gary Go w/ Saturday, Monday
9. The Ocean ft. Julia Spada
10. Someone Else ft. Dan Reynolds
11. Remember ft. The Presets
12. Stay ft. Gavin Jasper
13. …..

Alte review-uri de citit:


Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.