Ce aș face eu cu 500.000 de oameni

Oana mi-a dat o leapșă frumoasă și provocatoare de idei mărețe: ce aș face eu cu 500.000 de oameni. La un asemenea gând, te simți însuflețit de entuziasm și gânduri nobile, dar trebuie să spun că eu m-am gândit în primul rând la responsabilitatea pe care ar implica-o coordonarea a jumătate de milion de suflete.

Ce aș face eu cu 500.000 de oameni

– Cu 500.000 de oameni aș scoate o cetate precum Libida de sub straturile groase de pământ depuse de sute de ani și poți arăta lumii cea mai mare cetate comercială din Antichitate de pe teritoriul țării.
– Cu 500.000 de oameni aș reabilita clădirea Bibliotecii Naționale, care se pregătește să părăsească vechiul sediu pentru unul nou.
– Cu 500.000 de oameni aș da viață unui oraș frumos de provincie, ca să ajungă să aibă evenimente frumoase, precum acesta.
– Cu 500.000 de oameni aș face un program de educare socială care să cultive grija pentru mediul în care trăim, dincolo de latura sa ecologistă. Dar, stai! Cineva face asta deja!

Ce înseamnă Let’s Do It, Romania! pentru mine

Anul trecut nu am putut participa la Let’s Do It, Romania!, fiindcă am ajuns în țară, după o scurtă vacanță, abia la ora 16, în ziua cu pricina. M-am simțit un pic vinovată, sinceră să fiu, fiindcă aș fi vrut să dau o mână de ajutor. Anul acesta e vremea să mă revanșez și să adun de 2 ori mai multe gunoaie. 😀

Știind-o pe Oana și cunoscând o parte din echipa LDIR, mi-am dat seama de calitatea proiectului și de faptul că oamenii aceștia chiar vor să schimbe ceva. Acest ceva nu e neapărat cantitatea de gunoaie pe care le aruncăm, nu este neapărat modul în care folosim resursele naturale sau alte asemenea lucruri, ci se referă al dorința profundă de a modifica o mentalitate, de a strecura în mintea oamenilor dorința de a fi mai grijulii cu mediul în care trăiesc, fiindcă își fac lor un serviciu.

Mereu ne minunăm de cât de curate și îngrijite sunt orașele din Europa, dar puțini realizează că acest rezultat este, de cele mai multe ori, opera cetățenilor, iar nu a autorităților. Respectul pentru noi înșine ar trebui să se reflecte în toate interacțiunile noastre, inclusiv cu strada pe care mergem, cu parcurile în care ne plimbăm, cu mijloacele de transport în comun pe care le folosim. Fiecare dintre aceste interacțiuni ne reprezintă și este alegerea noastră dacă vrem să creștem calitatea vieții.

Eu vă îndemn cu drag să vă dedicați sâmbăta viitoare unei curățenii dincolo de pragul proprii case, să vă înscrieți la Ziua de Curățenie Națională (24 septembrie) și să vedeți ce sentiment minunat veți avea când veți realiza ca doar câteva ore de muncă organizată pot aduce beneficii imense. E plăcut să faci parte din ceva mai mare decât tine, e plăcut să știi că faci ceva care contează și e plăcut să vezi cum lucrurile se schimbă în bine.

Fii și tu o parte din Let’s Do It, Romania!

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.