City break la Viena – recomandari

Planificate din vreme, vacanțele ajung să ne bucure sufletul, cu prietenii alături, fără însă a ne lăsa cu portofelele (chiar) goale. 🙂 Așa s-a întâmplat cu ultima bucățică de vacanță de anul acesta, un city break fermecător la Viena, un oraș către care am plecat fără așteptări, însă care m-a suprins prin eleganță, spirit ludic și frumuseți baroce.

O capitală admirabil conservată, Vienna îți oferă o mulțime de prilejuri să descoperi poveștile din spatele unor palate și clădiri ce par desprinse din povești. Și toate par la doar câțiva pași distanță, căci rețeaua de transport în comun foarte bine pusă la punct (în special metroul) te va duce direct la destinație.

De la aeroport am luat City Airport Train (CAT), care ne-a lăsat în centru, iar de acolo am ajuns imediat la gazda noastră de pe Airbnb, care ne-a primit cu ospitalitate și ciocolată. 🙂 Apoi am plecat la colindat.

Ce am văzut în Viena

Stephansplatz – Stephansdom

stephandom

În Stephansplatz, centrul capitalei vieneze, tronează o catedrală uriașă, impunătoare, mereu înconjurată de turiști ce mișună în toate părțile. Pe lângă această construcție gotică stau adunate tot felul de magazine, restaurante, hoteluri și locuri din care să pleci cu o amintiri, de orice fel ar fi acestea. Vârful catedralei inaugurate la 1160, aflat la 136 de metri înălțime, este un punct după care te poți orienta aproape oriunde ai fi în oraș, dându-ți siguranța că te poți plimba liniștit, fiindcă vei găsi mereu drumul către inima Vienei, unde poți ajunge și cu metroul, la stația Stephansplatz.

stephandom 2

Hofburg

Primul palat vizitat a fost Hofburg, care cuprinde apartamentele imperiale și palatul prințesei Sisi, cu impresionatele lor colecții de veselă prețioasă și mobilier păstrat în condiții excelente de la 1700 și 1800 și până acum. Acolo am aflat povestea vieții neobișnuite a împărătesei Elizabeta a Austriei, o femeie cu o educație deloc încadrată în canoanele vremurilor, precum a fost și comportamentul său de-a lungul întregii sale existențe. Cu siguranță e ceva ce trebuie să vedeți!

hofburg

Și fiindcă am avut inspirația de a vedea acest palat primul, aflați că, dacă vă cumpărați bilet combinat pentru Hofburg și Schonbrunn, veți plăti puțin pentru toate trei și veți avea Golden Tour la Schonbrunn, precum și prioritate la intrare, ceea ce vă va scuti de 2 cozi de 45 de minute fiecare. La Hofburg ajungeți la stația de metrou Herrengasse.

hofburg 2

hofburg 3

hofburg 4

Museumsquartier

museum quartier

Din pură întâmplare, am ajuns, după ore întregi de mers prin Hofburg, în cartierul muzeelor, o zonă culturală frumos realizată prin renovarea fostelor grajduri imperiale ale curții vieneze. Am găsit acolo un festival de dans, muzică în surdină, fotolii mari, din plastic pe care te puteai odihni și o atmosferă boemă și extrem de relaxantă. E un spațiu special, pe care merită să-l prindeți în programul vostru de plimbări prin capitala austriacă. Se ajunge acolo la stația de metrou cu același nume.

Schonbrunn, Gloriette, grădina zoologică

viena zoo (4)

Probabil cel mai cunoscut dintre palatele vieneze, Schonbrunn e accesibil tot cu metroul, la stația omonimă. Fiindcă dimineața este foarte aglomerat, am decis să vizităm mai întâi grădina zoologică, cea mai veche din lume, amenajată pe locul fostei menajerii a casei imperiale. A fost o alegere excelentă, fiindcă, patru ore mai târziu, ieșeam cu un zâmbet imens pe față, după ce am văzut un pui de elefant, girafe, un pui de panda alături de mama sa, trei pui de ghepard, lemurieni, suricate, un urs polar foarte jucăuș, pinguini imperiali, un urangutan extrem de expresiv și multe alte minunății ce ne-au bucurat ca pe copiii de 5 ani din jurul nostru.

Am urcat apoi spre Gloriette, un loc de unde poți privi cum Viena ți se așterne la picioare și unde nu v-aș recomanda să mâncați, fiindcă vienezii nu prea se pricep la gătit, detaliu asupra căruia voi reveni ceva mai târziu în acest articol. E însă un loc numai bun pentru a-ți odihni picioarele, ca apoi să cobori spre palat, la umbra grădinilor elaborate și a arborilor perfect fasonați.

Schonbrunn este un palat mai spectaculos pe dinafară decât pe dinăutru, în opinia mea, dar care merită neapărat vizitat, mai ales pentru Sala Oglinzilor, ce are o arhitectură și o eleganță remarcabile. În doar o oră veți parcurge 40 de camere și vă veți delecta cu povești ce au elemente comune cu cele de la Hofburg, lucru care vă va ajuta să legați între ele elemente ale istoriei imperiului habsburgic.

schonbrunn (1)

schonbrunn (2)

Rathaus

La ceas de seară am ajuns în fața primăriei Vienei, Rathaus, la care veți ajunge luând metroul până la stația cu același nume. Ne-a întâmpinat o piață plină de lume ce ciocnea pahare de bere rece și gusta din bunătăți internaționale, de la preparate ale bucătăriei grecești și până la delicii persane sau chinezești. Am aflat că era în plină desfășurare festivalul de film de la Viena, ce difuzează înregistrări ale spectacolelor de operă, muzică clasică, jazz, dar și pop. Atmosfera vibrantă este contagioasă și am plecat de acolo bine dispuși și bucuroși, după o cină neobișnuit de gustoasă față de celelalte încercări gastronomice ale noastre. 🙂

rathaus

Donauturm

Probabil cel mai frumos loc din care poți vedea Viena este Donauturm, un turn de 252 de metri de pe malul Dunării la care ajungi traversând Vienna International Centre, un cartier ce pare desprins dintr-un film SF ce găzduiește, printre altele, și sediul ONU din Austria.

donauturm (5)

În Donauturm am urcat cu unul dintre cele două lifturi de mare viteză până la cafeneaua din turn, unde am luat un prânz asezonat cu o priveliște absolut superbă. Deasupra cafenelei se află un restaurant (care se deschide la ora 18), iar ambele se rotesc constant, oferind o priveliște de 360 de grade asupra Vienei și împrejurimilor fără măcar să fie nevoie să te ridici de pe scaun. Astfel am putut vedea de la Schonbrunn și până la cartierele de case cochete din marginea orașului, dar și dealurile ce împrejmuiesc regiunea.

E o experiență cu adevărat deosebită, pe care plănuiesc să o repet cu prima ocazie, de data aceasta la ora cinei pentru a putea vedea orașul și noaptea. Și la Donauturm am ajuns tot cu metroul, la stația Kaisermuhlen.

Prater

Gălăgiosul Prater este un parc de distracție uriaș, în care trebuie să mergi cu multă energie și entuziasm, pentru a face față valului de culoare, muzică, baloane, copii și tot felul de mecanisme menite să-ți dea senzații extreme. Fiindcă sunt mai pașnică de fel și-mi place viteza doar în anumite circumstanțe, am ales probabil cea mai blândă experiență din Prater, o roată ce te purta către o priveliște simpatică a parcului și a orașului.

Distracții pentru toate gusturile veți găsi în Prater, de la mașinuțe, carusele și până la un Madame Tussauds. Cu siguranță copiii vor fi extrem de încântați de o zi petrecută acolo, însă adulții e posibil să considere parcul un pic obositor. Ajungeți, bineînțeles, cu metroul, la stația Praterstern.

Belvedere

City break-ul meu la Viena a stat sub semnul castelelor, pe care vienezii le renovează constant, pe care le întrețin în cele mai bune condiții și pe care le prezintă turiștilor în moduri cât mai fermecătoare. Unul dintre acestea este Belvedere, al cărui nume spune totul despre priveliștea pe care o ai atât spre palat, cât și dinspre palat către grădinile care îl înconjoară.

belvedere castle viena (2)

Belvedere, ca și Schonbrunn, este impecabil pe dinafară și ceva mai puțin spectaculos pe dinăuntru (cu excepția a două camere splendide), însă adăpostește o colecție de artă ce merită cu siguranță explorată cu ajutorul ghidului audio. Vizita include și castelul de vară, aflat lângă Belvedere, unde veți putea vedea un amestec inedit de obiecte de artă modernă în camerele decorate în stil baroc ale castelului.

belvedere castle viena (1)

Fiți pregătiți să parcurgeți câțiva kilometri buni prin grădinile palatului, prin care am văzut o mulțime de oameni făcând jogging. Trebuie să fie fermecător să-ți petreci diminețile astfel, chiar dacă alături de tine vor fi sute de turiști.

Pentru Belvedere, coborâți la stația Sudtiroler Platz. Ca întotdeauna, metroul vienez te duce exact unde ai nevoie. 🙂

Albertina

Ultimul muzeu vizitat a fost Albertina, unde am avut ocazia să văd o colecție impresionantă de artă numită ”From Monet to Picasso”, ce m-a ajutat să înțeleg un pic mai bine trecerile dintre diverse curente artistice în pictură și să descopăr câteva povești neașteptate ce au dat naștere câtorva dintre cele mai cunoscute și valoroase tablouri din lume.

albertina museum

Pentru Albertina coborâți la Karlsplatz, unde veți găsi și magazine de suveniruri cu prețuri bune, restaurante cu mâncare delicioasă (adesea italiană) și o atmosferă vibrantă, specifică locurilor cu turiști entuziaști.

albertina 2

Schwedenplatz

La Schwedenplatz am coborât din greșeală, în ultima jumătate de zi petrecută la Viena, o eroare ce s-a dovedit a fi de bun augur, fiindcă, pornind spre centrul orașului, am descoperit străduțe cu restaurante și baruri pitorești, clădiri cu arhitectură uimitoare, dar mai ales câteva străduțe liniștite care m-au cucerit. Vă recomand cu multă căldură să explorați orașul în ritmul vostru, lăsându-l să vă surprindă la fiecare colț de stradă.

Desigur, lista obiectivelor turistice este mult mai lungă de atât, însă Viena știe să lase loc și pentru vizite viitoare, așa cum a făcut și Amsterdam.

Ce am gustat în Viena

Bucătăria austriacă nu e tocmai pe placul meu, după cum am descoperit, eu fiind o fană devotată a preparatelor mediteraneene. Dincolo de șnițel și ștrudel, am gustat și alte specialități, însă fără prea mare satisfacție. Supele sunt sărate și mici, carnea este prezentă până și în salate, iar salata de cartofi nu e tocmai pentru toată lumea. Cu siguranță merită să încercați măcar câte ceva, fiindcă gusturile sunt extrem de subiective și, cine știe, poate chiar ajunge să vă placă supa clară cu clătite tăiate marunt. Am înțeles, însă, de ce sunt atâtea restaurante cu profil italian la tot pasul. 🙂

De la Viena m-am întorc cu zâmbetul pe față, cu o stare de liniște și mult frumos în minte. Cu siguranță ne vom revedea.

viena art museum

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.