Cum am facut hernie de disc (si ce poti face sa nu patesti la fel)

Într-o zi oarecare de martie, m-am trezit și m-am apucat de exercițiile de dimineață, urmând un ritm susținut de antrenamente care mă făceau să mă simt foarte bine. Aveam o senzație de disconfort în zona lombară, dar am pus-o pe seama vreunei mișcări bruște în timpul somnului.

O să-mi treacă imediat ce-mi fac încălzirea, mi-am zis

Dar n-a fost așa. Deși a trecut jumătate de an de atunci, îmi aduc bine aminte că mi s-a tăiat respirația de durere la câteva minute după ce am început să-mi fac exercițiile de încălzire. M-am așezat pe canapea și l-am chemat pe iubitul meu, fiindcă deja nu mă mai puteam mișca.

Jumătate de oră mai târziu, mușchii de pe partea stângă a spatelui s-au încordat și au rămas așa, fiindu-mi imposibil să mai merg, să stau dreaptă sau să pun piciorul stâng în pământ. Am sunat imediat și mi-am făcut programare la medic, fiindcă mi-am dat seama că nu e de glumă. Mai pățisem ceva similar în anul 2 de facultate, însă nici pe departe la fel de grav.

Prima din multele vizite la doctor

Ajutată de o prietenă, am ajuns la consultație. În continuare, nu puteam sta dreaptă, iar fiecare mișcare îmi provoca dureri sfâșietoare. Deși nu puteam presupune până nu aflam, bănuiam că ar putea fi o hernie de disc. Dar am preferat să urmez indicațiile medicului și să nu caut răspunsuri pe net, fiindcă probabil scenariile negative din mintea mea s-ar fi amplificat și mai mult.

Am primit un tratament cu antiinflamatoare specifice și o trimitere pentru un RMN în zona lombară. Nu mai făcusem niciodată un RMN, însă procedura a fost simplă, a durat doar 15 minute și în continuare mi se pare extraordinar că avem acest aparat care ne dezvăluie atâtea despre corpul nostru fără să fie invaziv sau fără să ne iradieze.

După o săptămână am primit și diagnosticul: hernie de disc la L5. Mi s-a strâns inima. Știam că hernia de disc, odată instalată, este ireversibilă. Chiar dacă ajungi la stadiul în care să te operezi, nu există nicio garanție că durerile nu vor reapărea și că alte discuri nu vor fi și ele compromise. După ce am discutat cu mai mulți prieteni despre problema mea, am aflat că există în jurul meu o mulțime de oameni cu aceeași problemă, unuii operați chiar de două ori. M-am îngrijorat și mai tare.

În afară de hernia de disc, pe fișa de RMN a apărut și un alt detaliu: o vertebră deshidratată. Am întrebat dacă și cum o pot rehidrata. Mi s-a răspuns că nu se poate. Răul fusese făcut.

shutterstock_309501755

Sursa foto: ILLUSTRATION OF A HEALTHY INTERVERTEBRAL DISC, THE DAMAGED INTERVERTEBRAL DISC, HERNIATION. via Shutterstock

M-am întors cu rezultatele la medicul generalist care mă trimisese la RMN și am primit, mai departe, trimitere către recuperare. Fiindcă voiam să fiu sigură că opinia este corectă, am mers și la un neurochirurg (Mihai Adrian Cristescu de la Regina Maria Euroclinic), care mi-a confirmat cele știute deja.

Durerea de spate persista. În primele zile după ce rămăsesem blocată, durerea a fost aproape insuportabilă, indiferent cum aș fi stat. Mă durea chiar și în somn, mă durea cât stăteam la birou și când mergeam. Ba chiar am avut câteva zile în care am șchiopătat, fiindcă nu puteam pune piciorul în pământ de tot. Eram tristă și voiam să înțeleg ce s-a întâmplat, unde am greșit.

De ce am făcut hernie de disc

Desigur, eram nerăbdătoare să aflu ce e de făcut, dar mi s-a spus că doar medicul de la recuperare îmi poate da aceste informații, așa că mi-am făcut încă o programare.

Am avut norocul să găsesc o doctoriță extrem de pasionată și deschisă, pe doamna Diana Mihalcea Eliade de la Sanador, care mi-a pus o serie de întrebări ca să ne dăm seama de ce s-a întâmplat ca tocmai acum să se instaleze hernia de disc.

Am eliminat posibilitatea ca hernia să fi fost cauzată de faptul că am cărat ceva greu sau de îmbătrânire (nu mă încadram încă). Apoi doamna doctor m-a întrebat:

Mergi la sală?

Da, mergeam, în mod constant chiar! Pentru prima dată, reușisem să susțin un ritm bun de antrenament timp de mai bine de 7 luni și ajunsesem să fac mișcare de 3-4 ori pe săptămână. Mă simțeam extraordinar până când a cedat spatele. Aveam un tonus bun, dormeam bine și aveam un nivel de energie ridicat.

Doar că n-am anticipat niciodată că asta mi-ar putea răni coloana definitiv.

Doamna doctor, cu ciudă în glas, mi-a spus că vede extrem de frecvent cazuri ca al meu, mai ales în cazul băieților. Trecerea de la un stil de viață sedentar (aka stat 10 ore pe zi cu fundul pe scaun) la antrenamentele prea intense are repercusiuni grave, care duc, tot mai des, la probleme ale coloanei. Cauza e faptul că exercițiile sunt prea solicitante și că nu există o creștere treptată a dificultății lor.

De asemenea, aproape nimeni nu merge la medic pentru un control complet înainte să se apuce de sport, din dorința de a slăbi (cauza cea mai frecventă), de a crește masa musculară sau altele. Consecințele nu vor întârzia să apară.

Bifam toate detaliile menționate de doamna doctor. Încă de la primul antrenament am dat tot ce am putut. Am continuat să fac asta, căutând eficiența, rezultatele. Și le-am și avut! Mă simțeam bine, trecuse atâta timp – nu-mi crescuse rezistența musculară în zona lombară astfel încât să susțină coloana în timpul antrenamentelor?

Se pare că nu.

Și mi-am mai dat seama de ceva: am avut dureri sporadice, care se manifestau de-a lungul coapsei, până pe la genunchi. Întotdeauna am pus asta ba pe seama pantofilor incomozi, ba pe faptul că am dormit prost. Nu m-am gândit niciodată că aceste dureri întâmplătoare ar fi putut anunța instalarea unei hernii de disc, fiindcă, sinceră să fiu, nu știam prea multe despre afecțiunea asta. Și aș fi vrut să nu fiu nevoită să aflu vreodată.

Și acum ce trebuie să fac?

Hernia de disc este ireversibilă, așa cum știam deja. Doctorița a enumerat apoi ce nu voi mai putea face:

 • nu voi mai merge la sală
 • nu voi căra greutăți
 • nu voi face mișcări bruște
 • nu voi alerga
 • nu voi sări sau face alte mișcări ce pot avea impact asupra coloanei.

Interdicțiile nu erau doar temporare, ci permanente.

De asemenea, mi-au fost prescrise 10 zile de fizioterapie și kinetoterapie, după care urma să revin la evaluare, să vedem dacă trebuie prelungită perioada de recuperare sau dacă rezultatele au fost satisfăcătoare.

Cum a fost perioada de recuperare

Obositoare și costisitoare. Timp de 10 zile, m-am trezit la 6 în fiecare zi, ca să ajung la recuperare. Fiindcă programul la secțiile de fizioterapie și kinetoterapie este super aglomerat, trebuie să ai un pic de noroc să prinzi niște ore bune (dimineața, înainte de birou, sau seara) sau să aștepți, cum am făcut eu, 2-3 săptămâni ca să poți avea o oră fixă la care trebuie să mergi.

Am avut fizioterapie cu masaj CDL (cervical + spate), masaj cu ultrasunete și ”curenți” (un soi de electrostimulare, dar mai intensă, pentru zona cervicală și cea lombară. Această parte a recuperării are ca scop să reducă inflamația mușchilor și să-i tonifice.

shutterstock_236357518
Sursa foto: Asian woman is doing massage of electrical stimulation ( TENs ) for the back via Shutterstock

La kinetoterapie am făcut un set de exerciții specifice, ușoare, care protejau spatele, dar ajutau musculatura să se fortifice. Majoritatea erau exerciții pentru picioare, abdomene, dar și elemente de stretching sau bicicletă medicinală.

Ambele părți ale tratamentului durau 2 ore în total, zilnic, cu excepția zilelor de weekend.

Tratament cu pastile nu am mai avut, fiindcă, în lipsa durerilor insuportabile, hernia nu se tratează cu pastile, ci cu recuperare făcută constant și corect.

După evaluarea de 10 zile mi s-a spus că pot continua să fac exercițiile acasă, dar că va trebui să fac fizioterapie și kinetoterapie de 2 ori pe an, primăvara și vara. La schimbarea anotimpurilor, musculatura are mai mari șanse să se contracte și să apară durerile, iar postura proastă la birou are și ea efecte negative, motiv pentru care trebuie evaluată starea afecțiunii în mod periodic.

Pentru mine, recuperarea a avut efecte foarte bune, pe care le-am simțit cu adevărat. Durerile aproape au dispărut, iar musculatura s-a relaxat. Am promis că voi face exercițiile acasă măcar de 3-4 ori pe săptămână, fiindcă deja învățasem mișcările de la kineto. Desigur, așa cum e specific naturii umane, n-am făcut-o.

De atunci, durerile revin periodic, prelungindu-se de pe coapsă pănâ la jumătatea gambei drepte. Hernia mea de disc este centrală, așa că uneori mă doare piciorul drept, alteori cel stâng și, în cazuri nefericite, mă dor ambele. Spatele, însă, nu mă doare. Ironic, nu?

Mă feresc de frig, am grijă cum mă îmbrac să nu-mi expun spatele și de câteva luni am un mod specific de a mă da jos din pat, ca să nu forțez spatele dimineața. Îmi aduc aminte câți bani am lăsat la controale, la RMN, la recuperare și îmi spun că mă voi reapuca de exerciții. Articolul ăsta e o promisiune față de mine că nu voi mai amâna asta.

Ce regret cel mai mult

Că n-am avut răbdare. Mi-e ciudă pe mine că nu m-am dus la medic înainte să mă apuc de sală, că n-am știut care sunt riscurile, că n-am luat-o mai ușor, că am vrut rezultate repede (deși n-am fost nerealistă) și că habar n-am avut cât de chinuit e corpul meu de stilul de viață pe care îl avem cu toții.

Cred că lipsa de preocupare pentru aspectele medicale și obiectivele nerealiste sunt o vină împărtășită între antrenat și antrenor.

Sunt convinsă că habar n-avem care sunt consecințele stilului nostru de viață sedentar și că nu le percepem, fiindcă se adună treptat, lent, în ani și ani. Și apoi, când începem să ne dăm seama că metabolismul a încetinit, când vrem să scăpăm de kilogramele în plus, să ne tonifiem musculatura sau să încercăm să scăpăm de stres, ne aruncăm all in în antrenamente neadecvate, nepotrivite pentru condiția noastră fizică.

Iată că așa ajungem să avem probleme care, în ultimă instanță, se rezolvă (temporar) doar cu intervenții chirurgicale. Iar eu nu vreau să ajung pe masa de operație, oricât de simplă i s-ar părea operația de ”reparare” a unei hernii de disc unui neurochirurg.

Aruncați o privire asupra procedurii, ca să vedeți despre ce e vorba.

operatie hernie de disc regina maria

Desigur, ideal ar fi să lucrăm cu o echipă compusă din medic, antrenor personal și nutriționist, care să aibă grijă ca toate aspectele esențiale sunt acoperite în mod integrat. Dar cine are bani pentru asta?

Mai îngrijorător e că nu sunt singura cu probleme și că se adună tot mai multe cazuri printre prietenii și cunoscuții mei în care excesul de sport făcut incorect are consecințe grave. Andreea a pățit-o și ea, Corina la fel, iar Alex, iubitul Oanei, a avut și el probleme. Și mai știu prea mulți care nu și-au scris povestea.

Si acum ce urmează?

Acum o iau de la capăt, cu mai multe limitări, dar cu o lecție importantă învățată: să iau fiecare recomandare și să o filtrez prin experiența avută și să nu-mi las mintea să-mi împingă corpul dincolo de posibilitățile lui. Oameni precum Carmen sau Pyuric pot să-și depășească limitele așa cum ne-am dori toți să o putem face, doar mi-am dat seama că asta nu mi se potrivește.

M-am simțit deseori tristă, frustrată, ba chiar furioasă că am ajuns în stadiul ăsta. Știu, nu e neapărat o boală gravă, dar e o boală cu care va trebui să învăț să trăiesc mai departe. Uneori o văd ca pe o pedeapsă pe care corpul mi-a dat-o și ale cărei învățăminte trebuie să le am mereu în minte.

Răbdarea devine mantra mea. Voi merge regulat la fizio și kinetoterapie, voi merge la masaj când pot, voi face exerciții și acasă, ba chiar poate reușesc să-mi fac curaj să învăț, în sfârșit, să înot. Ba chiar mă gândesc să iau lecții de tenis, fiind un sport pe care aș putea să-l practic, cu precauțiile de rigoare. Încerc să ajung mai des și la munte, fiindcă drumețiile îmi fac bine și fizic, dar și sufletește.

Am o rugăminte

Dacă aveți vreunul dintre simptomele specifice herniei de disc, mergeți la medic. Faceți-vă analize de sânge regulate. Nu excludeți sportul din viața voastră, dar adoptați-l treptat, fără obiective nerealiste (deși ele par cele mai motivante) și fără încrâncenare.

Luați-vă un scaun bun pentru programul de lucru (eu sunt super mulțumitp de Markus de la Ikea), fie că e acasă sau la muncă, și poate chiar un birou reglabil pe înălțime.

Dacă lucrați cu un antrenor, întrebați neapărat despre riscuri și dacă poate să vă facă un antrenament personalizat. Citiți despre hernia de disc și aveți grijă de voi. Învățați să prețuiți echilibrul mai mult decât orice!

Și neapărat citiți articolul ăsta.

Sursa foto featured: MRI machine and screens with doctor and nurse via Shutterstock

156 Responses

 1. Ligia
  Oct 06, 2015 - 12:08 PM

  🙁

  wow.
  Multumesc ca ai povestit experienta ta, aud in stanga si in dreapta de cazuri similare si-mi dau seama ca problema e mai raspandita decat pare. Habar n-aveam ca si Andreea sau Alex au probleme similare. Gizas. Ileana se lupta cu hernia de cativa ani deja.

  Cel mai dezcurajant lucru e ca se pare ca am ajuns deja la varsta “aia” in care corpul nu mai tine pasul cu noi, desi credeam ca varsta “aia” va incepe cu siguranta dupa 40 de ani.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 06, 2015 - 12:43 PM

   Ma bucur c-a fost de folos, Ligia. Din pacate “varsta aia” incepe sa fie tot mai aproape de 25 de ani, ceea ce ma ingrijoreaza tare mult. Citim tot felul de articole despre pericolele sedentarismului, dar, cum e specific naturii umane, nu ne impresioneaza nimic pana cand nu ne dam cu capul de problema in mod direct. Sper doar sa gasim resursele sa invatam sa avem mai multa grija de noi si sa nu ne lasam indusi in eroare de mirajul rezultatelor rapide, indiferent despre ce e vorba.

   Reply
   • gelu
    Dec 17, 2015 - 10:05 PM

    Doamna Andra am citit articolul d-voastra
    si eu sufar de coloana de 10 ani am ridicat greutate mare
    si am doua vertebre deplasate am facut o simpla radiografie
    si mi-a iesit diagn..pensatie disc l4,l5 s1 cred ca am hernie de disc
    si mediicii ma condamna la operatie am spatele blocat in dreapta si merg aplecat de o luna de zile
    nu am putut sa fac rmn si medicul ma trimis acasa
    de operatie nu imi este frica dar imi este fica de anestezie generala pentru ca astm reflux brge si dispneee
    adica probleme cu respiratie date fiind in cazul meu sunt riscuri la operatie

    Reply
    • Petru
     Sep 22, 2016 - 10:28 AM

     Mergers si la terapie BOWDEN cautate .ca este si in Romania si da result age garantat eu am facut

     Reply
    • valeriu
     Nov 07, 2021 - 06:08 PM

     Si eu am hernie de disc ! si mi s a recomandat de la Szeged Terapia McKenzie ! ( la noi au vrut imediat sa ma taie ).
     La inceput am crezut ca este doar o palavrageala ! dar dupa citeva sedinte , s a schimbat totul.
     Eu am ruptura de hernie de disc L5 – S1, cu durere pe piciorul sting.
     Dar incet incet incepe sa dea roade exercitile de gimnastica medicala.
     Merg la AR TERRA , la domnul Sebastian Miron fizioterapeut. Ar merita sa incerci !
     Apropo eu sunt Valeriu si sunt din Timisoara .

     Reply
   • Adi
    Aug 08, 2017 - 11:53 PM

    Wow avem aceasi problema identic!

    Reply
 2. Diana
  Oct 06, 2015 - 12:33 PM

  Andra, am citit articolul pe nerasuflate pentru ca stiam ca te apucasei anul trecut de antrenamente intensive(de la pyuric) si te apreciam mult (mai ales ca sunt o lenesa din punctul asta de vedere). Experienta ta mi-a deschis ochii – pana acum neimaginandu-mi imprudentele pe care le putem comite. Nimeni nu vorbeste despre asta, despre consecinte reale si testate (din pacate)… sanatate multa si apuca-te de inot pt ca e minunat!!! Hugs

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 06, 2015 - 12:40 PM

   Ma bucur mult c-a fost de folos, Diana! Ai grija de sanatate si sa stii ca la anul chiar o sa-i dau inotului inca o sansa! 🙂 (Prima oara cand am incercat sa invat n-am reusit, m-am descurajat si am renuntat.)

   Reply
   • Bianca
    May 18, 2016 - 05:19 PM

    Bună Andra. Uite sunt si eu operata de hernie de cand eram mica, acum am 15 ani. Ar fi vreu risc daca as vrea sa imi incep viata sexuala(ar afecta cu ceva) ?

    Reply
    • Andra Zaharia
     May 18, 2016 - 07:33 PM

     Bianca, nu au nicio legatura una cu alta, insa as spune sa ai grija in general, de tine si de sanatate. Si sa cantaresti bine fiecare decizie importanta. Sper sa-ti fie de ajutor.

     Reply
   • Fely
    Aug 08, 2017 - 08:12 AM

    Andra sa sti ca articolul tau seamana cu mine ..si eu din aceste motive mi am inbolnavit coloana de la alergat pe banda …in parc de la antrenamente necorespunzatoare care nu am intrebat pe nimeni …acum nu mai am voie sariuturi sa alerg ..etc.Desi locuiesc in Germania , tot in Ro m-am tratat.Doar cu o injectie la coloana si ma pus pe picioare ..Acum doar trebuie sa ma protejez

    Reply
 3. Raluca
  Oct 06, 2015 - 01:59 PM

  Foarte util articolul si bine explicat! Si eu am aflat de cateva luni ca sufar de hernie de disc, reumatism, cat si alte mici probleme cu cateva inele, asta desi abia am 21 de ani. Am fost mereu o persoana activa, pedalez zilnic (acesta fiind si unicul mod de transport), alerg de cateva ori pe saptamana, am avut perioade in care am mai facut si yoga, dar tot nu a fost bine. Durerile s-au declansat dupa ce-am lucrat aproape trei luni intr-un hostel de vara, unde trebuia sa schimb paturi zilnic, sa fac curat prin toate camerele si altele. Eram obisnuita cu curatenia, fiind intr-o tara noua, asta a fost unicul job pe care l-am putut presta la inceput, pentru a strange ceva bani de buzunar, asa ca traiam cu impresia ca dupa toate zilele alea de oboseala continua, daca voi dormi cum trebuie si suficient, nu voi mai simti dureri in zona spatelui. Din pacate nu s-a intamplat asa, m-am trezit cu dureri in piept, in zona inimii, fapt care m-a facut sa merg la cardiolog initial, de la care am aflat ca am o inima sanatoasa si-un piept asemenea, deci durerea nu e de acolo. Apoi am facut cateva raze la spate, de unde s-a vazut ca exista o problema, dar nu se putea detalia, asa ca am ajuns apoi sa fac un RMN complet, sa vad unde e problema. Asa am aflat ca am un spate pe care nu si l-ar dori nimeni, obosit si imbatranit, pe care nu-l pot decat tine sub observatie, sa nu se inrautateasca. Dupa cateva intalniri cu o fizioterapeuta, mi s-a facut un program de 6 luni de fizioterapie, de doua ori pe saptamana, alte sedinte de masaj, cateva sedinte de kinetoterapie si mi-a recomandat sa ma reapuc de yoga, dar sub indrumarea cuiva care stie cu ce se mananca, nu sa fac singura acasa. Ah, in contradictie cu ce am citit aici, ambii doctori la care am fost mi-au spus sa nu renunt la alergat, sub nicio forma, am inteles ca e o dezinformare, ca alergatul ajuta foarte mult in dezoltarea muschii spatelui, dar cred ca asta tine si de problemele pe care le are fiecare.
  Asa ca acum, vrand-nevrand, sunt mai activa decat eram inainte, doar ca nu mai fac curatenie, greutatile le ridic cum trebuie, facand presiunea sa cada in muschii picioarelor si nu ai spatelui. Pana acum ma simt ok, mi s-a parut putin dificil la fizioterapie, cand dupa incalzire si exercitiile pe saltea si minge, am trecut la aparate specifice, pentru a dezvolta muschii spatelui. Acolo am simtit nitica durere, am inteles ca e normal, fizioterapeutul e mereu langa mine sa ma indrume, ma intreaba ce simt, cum simt, are grija sa am postura corecta si simt ca am invatat deja foarte multe lucruri de atunci.
  RMN-ul il voi repeta dupa aceste 6 luni pline, sa vad daca e nevoie in continuare de operatie sau nu, desi sper sa nu fie nevoie, ca am inteles ca-i destul de periculoasa si fara rezultate imediate.
  Mult spor acolo si sanatate!

  Raluca

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 08:13 AM

   Multa sanatate si tie, Raluca! Multumesc ca ai scris povestea ta aici si sper sa le prinda bine aceste experiente si altora care se confrunta cu problema asta sau au simptomele specifice herniei de disc. Iti doresc multa sanatate, vointa si energie si sa ne citim cu bine!

   Reply
   • antoaneta dobrinescu
    Jan 07, 2016 - 03:02 PM

    salut,prb mea e aproape trasa la indigo cu a ta..normal ca m am gandit si la cauze dar pana nu te am citit pe tine nu vr sa cred ca mi am facut rau cu mana mea.eram asa fericita ca am descoperit o modalitate de a mi tine greutatea sub control si ma relaxa f mult si psihic. si eu ca si tine am gandit ca e un fel al fizicului meu de a se razbuna.acuma ca am confirmarea mi e frica de ce va urma,nu vr sa ma operez si ma sperie gandul ca nu voi mai putea face niciodata sport.abia il descoperisem.iti multumesc din suflet ca ai scris.nu am indraznit sa discut cu nimeni povestea asta.

    Reply
    • Andra Zaharia
     Jan 20, 2016 - 09:10 AM

     Antoaneta, nu-ti face griji fiindca solutii exista. Trebuie doar sa ai rabdare cu tine si cu corpul tau si sa gasesti metodele care te ajuta cel mai mult. Eu pot spune ca nu am mai avut dureri de ceva vreme, fiindca am investit intr-un scaun de birou foarte bun (Markus de la IKEA) si incerc sa ma tin cat pot de exercitiile facute la recuperare. Voi invata si sa inot si sunt sigura ca putem tine sub control hernia ca sa nu progreseze. Mult succes si multa sanatate!

     Reply
 4. raluxa
  Oct 06, 2015 - 02:02 PM

  Stiam povestea din viu grai, dar mi s-a strans inima citind-o 🙁 Lasa ca la vara inotam impreuna, ai sa vezi. Doar mai da-i piscinei o sansa, eventual cu alt instructor.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 06, 2015 - 03:30 PM

   Instructorul era foarte bun. Eu am fost problema, din pacate. 🙁 Dar mai incerc.

   Reply
   • cart00n
    Oct 06, 2015 - 07:23 PM

    Piscina ajuta si asta o spune o persoana cu scifoza si scolioza. Nu tre sa te fortezi, o iei usor usor. In februarie cand m-am apuc am facut 2 bazine intr-o ora…

    Reply
 5. John
  Oct 06, 2015 - 02:29 PM

  de cele mai multe dupa o vizita la doctor o sa de demoralizezi si mai tare, majoritatea doctorilor spun ca trebuie sa te operezi in cazul unei hernii de disc, au tot interesul sa spuna asta chiar daca nu e necesar sa te operezi , cu cat opereaza mai mult cu atata castiga mai multi bani. Cunosc persoane care dupa operatie aveau dureri mai mari ca inainte de operatie, nu recomand nimanui sa se opereze este o soluti neeficienta, practic se taie din disc daca ma exprim corect, mai devreme sau mai tarziu recidiveza sau se strica urmatoarea vertebra. in general hernia apare din cauz modificarii coloanei vertebrale in senul ca se stramba, facem ‘cocoasa”, etc. atunci cand te duci la doctor, de obicei medicii se uita pe rmn/ radiografie in zona unde sunt durerile dar nu se uita la intreaga coloana, cu alte cuvinte prin operatie se trateaza efectul si nu cauza. coloana asa cum a fost strambata se poate si indrepta, prin exercitii (Nu musculare)

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 08:10 AM

   Cred totusi ca vizita la doctor e necesara. Pacientul are dreptul sa se informeze din orice sursa doreste si sa accepte sau nu tratament propus, insa asta nu inseamna ca nu e esential sa mergi la un medic si sa faci investigatiile necesare. Cat despre operatie, si aceasta se incadreaza tot in scenariul de mai sus.

   Reply
 6. John
  Oct 06, 2015 - 02:31 PM

  incercati solutii alternative, yumeiho de exemplu, coloana se poate hidrata daca bei apa, minim 2 l zilnic

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 06, 2015 - 03:37 PM

   Beau aproape 3l pe zi de cand ma stiu, insa, din pacate, se pare ca n-a fost de-ajuns. 🙁

   Reply
 7. Ana-Maria
  Oct 06, 2015 - 02:58 PM

  Buna,

  Tocmai am citit povestea ta si mi se pare ilogic sa te opresti din sport in conditiile in care tocmai exercitiile fizice iti intaresc muschii spatelui pentru sustinerea coloanei.INTRADEVAR UNUL DINTRE CELE MAI EFICIENTE ANTRENAMENTE ESTE CHIAR INOTUL, insa de asemenea poti face absolut orice , avand limitare la tipurile de exercitii cu high-impact( sarituri si automat si alergare) si de asemenea in cazul herniei de disc nu este voie sa ridici greutati mai sus de inaltimea capului ( insa poti ridica dar avand o miscare mecanica corecta a corpului).
  Acest lucru nu ti-l spun din auzite si ti-l spun prin prisma propriului meu caz, avand la randul meu hernie de disc.
  Intradevar pentru o persoana care face antrenamente si iubeste acest lucru este mai greu de acceptat diagnosticul, imi amintesc cum am plans cand mi s-a spus atunci cand am fost sa-mi iau rezultatele RMN-ului ca nu mai am voie sa fac absolut nimic.A fost o trauma avand in vedere ca faceam sport de 3 ani de zile la un nivel destul de avansat. Hernia mea de disc a survenit in urma muncii fizice dintr-un magazin ( exact ce specificam mai sus de pozitia mecanica corecta a corpului atunci cand ridici greutati) si a devenit finala cand am cazut de la distanta de 2 metri pe ciment direct pe spate , insa aici pot spune ca norocul a fost de partea mea , avand in vedere ca practicam sport, muschii spatelui au reactionat ca o pernita ce a atenuat cazatura .
  Ca efect asupra “mintii” a fost urmatorul caz: afland ca am hernie m-am documentat si mai mult asupra acestei afectiuni, ce am voie sa fac si ce nu, am fost la medici neurochirurgi, am renuntat pentru o perioada la exercitiile fizice din sala si am facut recuperare fizio si kineto ( tin sa specific ca cele 10 zile de gimnastica recuperatorie sunt special create pentru a ne intra in reflex – pentru ca mintea noastra sa le memoreze-apoi sa le facem in fiecare zi. Aceste sesiuni de recuperare se repeta o data la 6 luni/ 1 an in functie de severitate).
  Pont : Operatia se face doar in cazuri severe , asa ca daca esti o persoana de sex feminin este cel mai bine sa eviti operatia pana dupa ce vei avea un copil, coloana operata nu poate sa sustina sarcina .
  Tot ce tine de depresie si cazuri de suparare se pot indeparta doar cu puterea ta de a crede ca se pot intampla lucruri bune chiar daca te-ai pricopsit cu o astfel de afectiune iremediabila. In cazul meu cu aceasta ocazie am facut cursuri de inot si am invatat un lucru nou, deasemenea fiind mare iubitoare a sportului si cu documentatia facuta nu am renuntat la sala, ba din contra mi-am obtinut in cele din urma si diploma de instructor aerobic, execritiile fizice facand in continuare parte din viata mea de zi cu zi. Deasemenea tin sa specific ca antrenorii nu au nicio vina cand vine vorba de conditia ta daca tu nu specifici aceste aspecte inca de la inceput.Tot ce pot face ei este sa iti corecteze miscarile atunci cand te antreneaza , atat in cazul celor de fitness ( asta daca faci cu un oersonal trainer) cat si in cazul celor de aerobic care au obligatia fata de client sa-l informeze de fiecare data cum se executa corect ) .Factul ca tu repeti greseala in executia exercitiilor de fiecare data chit ca ai fost informata, sau faci exercitii de fitness fara sa ceri macar o sugestie in salile de fitness atunci esti singurul responsabil de starea ta fizica.

  So …ca o incheiere , ma retrag cu un anumit sfat, tot ce tine de sanatatea ta psihica si fizica tine de tine, de felul in care gandesti si de felul in care ai grija de tine…iar daca acum esti “fericitul”pposesor al unei hernii ridica fruntea sus si vezi partea plina a paharului.Totul tine de tine!

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 06, 2015 - 03:37 PM

   Ana Maria, multumesc pentru comentariu si pentru ca ti-ai impartasit experienta. E mult de invatat din fiecare astfel de caz.

   Cu siguranta voi face tot ce pot pentru a evita operatia, fiindca stiu ca nu este neaparat o solutie si nici macar efectele ei nu sunt permanente. E bine ca am prins-o cumva in stadiul incipient si pot face exercitii pentru a-i impiedica evolutia. La anul voi face tot posibilul sa invat sa inot, desi nu-mi place deloc apa si nu-mi doresc asta. Dar, daca trebuie, o s-o fac si pe asta.

   Cu privire la rolul antrenorului de la sala de fitness, sunt de acord cu tine, insa examenul medical complet ar trebui sa fie OBLIGATORIU. Astfel s-ar evita o multime de probleme. Eu m-am dus cu dureri de spate la sala, care au trecut dupa o perioada, iar apoi am patit ce-am povestit. Daca eu semnez o hartie prin care-mi asum riscurile, asta nu inseamna ca antrenorul nu este responsabil de intensitatea antrenamentelor sau ca nu ar trebui sa aiba cunostinte medicale.

   Sanatate multa sa ai si sa auzim de bine!

   Reply
   • Cojocaru Ana-Maria
    Oct 06, 2015 - 05:14 PM

    Orice antrenor are cunostiinte de anatomie , biomecanica si nu numai.Intensitatea exercitiilor este stabilita in functie de impartasirile clientului.De altfel a orele de aerobic nu esti obligat sa faci ceva ce nu poti.
    Mi se pare ca esti putin contra.
    Inca o data acea hartie pe care o semnezi este necesara tocmai ca oameni de genul care vin cu probleme si nu le comunica sa nu le faca rau antrenorilor.

    Reply
    • Andra Zaharia
     Oct 07, 2015 - 08:01 AM

     Ana, iti doresc doar sa nu ajungi in situatia mea. Atat.

     Reply
   • Valeria Salcudean
    Aug 04, 2016 - 03:14 PM

    Citesc toate comentariile voastre, sunt – ce e drept – foarte interesante, dar mai ales utile. Daca cineva ne poate recomanda – tuturor celor aflati in aceasta situatie – un link in care sa urmarim si sa invatam exercitiile de kineto cele mai potrivite pentru L4-L5, cred ca ar fi un mare plus. Poate reusim sa facem acasa – cand nu avem timp sa mergem la cabinetele speciale – exercitiile de fortificare si intretinere a muschilor coloanei. Va multumesc, Valeria S

    Reply
    • Andra Zaharia
     Aug 09, 2016 - 10:29 AM

     Medicii recomanda sa faci mai intai kineto si fizioterapie la un cabinet specializat, fiindca acolo, timp de 10 zile, vei invata cum sa faci corect exercitiile. Nu e important sa stii doar cum arata seturile de exercitii, ci mai ales sa le faci corect. De aceea ti-as recomanda sa urmezi aceste etape, spre binele spatelui tau.

     Reply
     • Loredana Doncea
      Mar 29, 2017 - 08:39 AM

      Buna Andra,

      Tu unde ai facut fizioterapie si kinetoterapie? La ce cabinet?

      Merci

     • Andra Zaharia
      Mar 30, 2017 - 08:41 AM

      Buna Loredana! Am facut recuperare la Sanador, spitalul de la Victoriei. Au si fonduri de la casa de sanatate, insa durata de asteptare dureaza foarte, foarte mult.

 8. pffmihai
  Oct 06, 2015 - 03:03 PM

  Tenisul nu e o idee buna, datorita miscarilor specifice pe care le executi in timpul practicarii acestui sport (rotiri ale trunchiului atunci cand lovesti mingea).

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 06, 2015 - 03:32 PM

   Doctorul neurochirurg mi-a spus ca si el are aceeasi hernie si ca merge la tenis in mod regulat, desigur, cu precautiile de rigoare. O sa cer sfatul medicului de la fizio/kineto inainte sa ma apuc de orice, ca sa fiu sigura ca e in regula.

   Reply
   • Ionut Popescu
    Oct 07, 2015 - 02:19 PM

    Andra, cu siguranta Alin & Alina de la kineto o sa iti spuna exact daca poti merge sau nu 🙂

    Reply
    • Andra Zaharia
     Oct 07, 2015 - 02:24 PM

     Hehe! Yes, indeed! Alin & Alina au fost de mare ajutor. 🙂

     Reply
 9. Elena
  Oct 06, 2015 - 03:21 PM

  Nu mi-as fi putut imagina ca din cauza unor exercitii poti face hernie de disc. Am tot ramas cu impresia ca atunci cand cari greutati foarte mari ti se intampla asta, nicidecum din cauza asta. Deci, in mod normal ar trebui sa lucram atat cat putem si sa nu incercam sa ne depasim, desi problema ta este destul de neobisnuita. Fac si eu eforturi mari in fiecare zi si nu mi s-a intamplat nimic de genul, nici macar unor prieteni care se solicita mult mai mult. Oricum, e un sfat bun.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 08:08 AM

   Elena, nu e o regula ca toata lumea care face sport sa faca hernie. Povestea mea era doar un exemplu care sa serveasca drept ajutor celor care poate au avut simptomele mele. Sunt, desigur, o multime de persoane care fac sport si nu au probleme cu spatele si-mi doresc sa fim cat mai putini “herniati” si cat mai multi oameni sanatosi si activi.

   Reply
 10. Mihai
  Oct 06, 2015 - 03:41 PM

  Aceeași poveste, parcă as fi scris-o eu… din păcate. Am 34 ani acum. Doar ca imediat dupa m-am apucat sa înot. Si e un nou sport, o noua plăcere. Înot acum 1000 m minim o dată, cand acu 5 ani nu stiam sa înot asa bine. Apucă -te! Tenisul nu e prea bun, ai torsiuni lombare. .. Numai bine si sănătate!

  Reply
  • Mircul
   Oct 06, 2015 - 03:58 PM

   Ufff… Macar stiu ca nu sunt singur, la 33 ai mei 🙂
   Neurochirurgul mi-a spus sa ma apuc de inot. Am herniere la 2 discuri: L3-L4 si L4-L5.
   Tu ce inoti, Mihai? Eu trag bras (in nestire, desi tensioneaza coloana invers) si spate crawl (mai putin, fin’ca ma cam jeneaza sa bat din picioare).
   Subscriu la partea cu noua placere re-descoperita. 🙂

   Heads up!

   Reply
   • Andra Zaharia
    Oct 07, 2015 - 08:06 AM

    Sanatate amandurora si sa stiti ca mi-am promis ca voi invata sa inot! We can do this!

    Reply
   • Geo
    Oct 07, 2015 - 11:40 AM

    Stilul spate este cel mai bun pentru cei cu probleme la discuri. Insa e ok si bras, si crawl. Singurul stil care nu ajuta este fluture, care datorita miscarii specifice pune presiune pe muschii centurii abdominale si pe spate.

    Reply
 11. Albert Florescu
  Oct 06, 2015 - 06:14 PM

  Buna Andra,

  Am fost operat de hernie de disc L5, pe 07.09.2015 si 10.09.2015, deci acum mai putin de 30 de zile.
  Din pacate, in cazul meu, hernia a avut un ritm mult mai alert: in prima luna (iunie) doar ma durea spatele, in luna 3 (august) piciorul stang era inert. Operatia trebuia facuta de urgenta. M-am operat la Sanador. Am mai facut o interventie acolo in noiembrie 2014, si am ramas mai mult decat placut impresionat.

  Am facut culturism, pana in 2012. Eram activ, lucrat. Dupa care am devenit sedentar. In cazul meu, efectiv am facut-o stand pe scaun. La toti doctorii la care am fost, inclusiv dl. Dr. Adrian Cristescu, am pus aceleasi intrebari: vroiam sa ma reapuc iar de sala, cum o faceam pana acum 3 ani. Imi pot relua o activitate de sala decenta (asta insemnand minim nivel de juniorat) dupa o perioada de recuperare locomotorie decenta (fizio + kineto minim 1 an, recomandat 2). Raspunsurile au fost pozitive din toate partile.

  Am fost la cativa medici, foarte buni de altfel, daca nu cei mai buni din Bucuresti, ii pot numi, dar asta cred ca este subiectul unei alte discutii. Sala vei putea face, nu acum, poate nu peste 1 an, dar vei putea.

  Mie mi s-a explicat procedura inainte cap-coada: minim invaziva: endoscop, taietura 2cm, nu taiem muschii, ii dilatam, introducem retractor tube, intram apoi cu chiureta, facem laminectomie sau foraminectomie (in functie de unghiul de abordare) + disectomie, 2 zile in spital, apoi acasa, 3 saptamani stat acasa, apoi la munca, in 3 luni deja sala (atentie: kineto stuff si restul).

  Cand m-am trezit din prima operatie, surpriza: aveam dureri de 2 ori mai puternice, si un “buzunar” de 12 cm pe spate, eram efectiv macelarit. 3 zile am stat asa, ca poate o fi de la nerv. Asta se intampla pe 07.09.2015. apoi peste 3 zile, am facut RMN, hernia recidivase (probabil cand am pus prima oara piciorul jos), exista un risc de 20% in cazul celor operati de hernie sa recidiveze in in intervalul: primele 24h – 3 luni. Am fost operat a doua oara, toate bune si frumoase -ironic-. Ca acum sa constat ca dupa cea de-a doua operatie exista o instabilitate mecanica post operatorie (da, chiar asa se numeste), si aici ar fi multe de explicat ce se intampla exact.

  Dar ca sa nu lungesc foarte mult acest comment: debia azi, 6.10.2015 incep sa ma recuperez. Si nu voi accepta sa ma dau batut, sa nu mai am voie sa merg la sala. Si nu am fost operat minim-invaziv, clasic, maxim-invaziv daca as putea sa o numesc asa. Da, nu voi mai face geno cu 200kg puse pe umeri peste 2 ani, voi face antrenamente cross-fit, TRX, exercitii cu greutatea corpului, inot; voi defini cu alte cuvinte, la urma urmei, nu trebuie sa fii o forma fara fond.

  Albert

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 08:05 AM

   Albert, imi pare tare rau sa aud prin cate ai trecut si inca treci. Sper din toata inima sa gasesti medicii si specialistii potriviti care sa te ajute sa iti atingi obiectivele intr-un mod sanatos si echilibrat. Vointa si energie multa iti doresc!

   Reply
  • Emi
   Jun 08, 2017 - 09:52 PM

   Buna, albert! Sunt curios cine e medicul care ti a spus ca te opereaza minim invaziv + microscop etc. De ce spun asta? Pentru ca, acum 4 ani, tot la Sanador, am patit si eu acelasi lucru. Eram la o a doua operatie (prima fiind facuta in 2001) si, paradoxal, duoa 12 ani de evolutie a medicinei si dupa ce medicul respectiv mi a spus ca va face o operatie de max 3 cm, a “reusit” sa faca una de 10 cm, mai mare decat prima. Nu m am simtit bine deloc, iar acum e fff posibil sa ajung la a treia. Multa bafta!

   Reply
   • Elena
    Aug 10, 2018 - 12:02 PM

    Bună Emi,
    Și eu trebuie sa mă operez la Sanador și îmi este foarte frica.
    Poți sa -mi spui cine te-a operat ?

    Merci

    Reply
 12. razvan girmacea
  Oct 07, 2015 - 01:05 AM

  stau cam 12 ore pe zi la calc, dar m-am apucat intens de bicicleta eliptica (maxim cat pot, de 2 ori pe sapt). nu sunt gras. crezi ca imi poate afecta coloana?

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 07:59 AM

   Razvan, daca ai dureri de spate, mergi la medic. De altfel, un control medical complet e indicat anual si, daca nu l-ai facut inca, nu cred ca ar strica, ba dimpotriva. Teoretic, bicicleta nu afecteaza coloana, dar nu poti sti niciodata. Un medic te poate sfatui mai bine daca vrei sa fii precaut si sa fii sigur ca tipul asta de miscare e potrivit pentru obiectivele tale.

   Reply
 13. Alexandra
  Oct 07, 2015 - 07:09 AM

  Esti foarte norocoasa! O prietena d-ale mele a facut hernie de disc tot asa, neavand un stil de viata foarte activ, s-a dus la ski si la o miscare bam, s-a produs accidentul.
  Tragedia a fost ca la kinetoterapie, o durea spatele la unele exercitii si trainera de acolo i-a zis ca e normal. Cand s-a dus la doctor din nou si a spus si de durerile acelea, dupa niste investigatii, surpriza… facuse o noua hernie de disc, pentru ca acele exercitii fusesera nepotrivite pentru ea. Asa ca, atunci cand va duceti la kineto, grija mare de tot cu cine lucrati si nu faceti nimic care simtiti voi ca nu e ok, orice v-ar zice kinetoterapeutul.
  E o probleme foarte dificila si solicitanta. Ce am vazut ca merge la prietena mea este sa faca sport zilnic. Ea a facut kineto cateva luni si apoi, la recomandarea medicului, se duce la sala la un antrenor personal specializat pe problema asta, unde face exercitii cu greutati special pentru asta. Cu 3-4 ori pe saptamana de sala + exercitii zilnic acasa, nu sta mult timp jos, fara sa se ridice sau in picioare etc, e suportabil si aproape de normal. Chiar a devenit mult mai fit decat inainte.
  Sper sa treci cu bine de asta! Mult succes si capul sus 🙂

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 08:04 AM

   Multumesc, Alexandra! Ma bucur sa aud ca prietena ta e bine si o admir pentru vointa sa. Apreciez tare mult gandul bun si informatiile impartasite – sunt sigura ca vor fi de ajutor si altora.

   Reply
 14. Geo
  Oct 07, 2015 - 12:18 PM

  Andra, in 2009 ma trezeam dimineata cu dureri de spate insuportabile. Am fost la medic, am facut RMN, sentinta a fost grea: hernie L4-L5. Da-i cu kinetoterapie si fizioterapie vreo 2 luni, dar degeaba. Medicii isi ascuteau deja bisturiele. N-am vrut sa merg la operatie, am zis sa incerc tot ce imi sta in putinta inainte de a accepta sa fiu taiat.

  Mergeam si inainte la inot (la modul recreativ, o data la sapt sau la doua sapt), insa din acel moment m-am hotarat sa merg zilnic, in timpul saptamanii (pauza sambata si duminica). O ora de piscina dimineata, de luni pana vineri. Mi-a luat o luna sa incep sa simt efectele, iar dupa doua luni aproape ca uitasem ca aveam hernie de disc. De atunci merg constant la psicina. Evident ca in timp am inceput sa inot bine spre foarte bine, m-am inscris intr-un club de inot masters si merg chiar la concursuri.

  Sfatul meu ar fi sa inveti sa inoti. Pana cand o sa inveti, mergi oricum la piscina. Te tii de margine si faci miscari cu picioarele, sau te tii de pluta si dai din picioare ca sa faci ture de bazin. Dimineata, pana sa incepi ziua de munca. E important sa pleci de acolo cu spatele si centura abdominala destinse si tonifiate.

  Astept o noua postare spre sfarsitul anului, cand o sa vezi lucrurile altfel.
  S-auzim de bine!

  Reply
 15. Ina
  Oct 07, 2015 - 02:05 PM

  O fi simpla operația pentru neurochirurg dar e costisitoare pentru pacient. E vorba de mii de euro, nu mai știu exact, a făcut soțul meu în 2011. E ok acum, dar din când în când tot îl mai apuca durerile. Asta și pentru ca operația a rezolvat doar doua hernii, cele mai grave, el având mai multe.

  Reply
 16. Serban
  Oct 07, 2015 - 02:38 PM

  Salut! Imi pare rau pentru problemele suferite de tine.
  Am o nelamurire: ai scris ca sfat sa ne facem analizele de sange. Care este legatura cu problemele discurilor intervertebrale? Este vorba de vreun parametru al sangelui la care sa ne uitam mai atent?
  Multumesc si recuperare usoara!

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 02:41 PM

   Multumesc pentru gandul bun, Serban!

   Legat de analizele de sange, recomandarea mea era sa le facem in mod regulat pentru a depista si alte probleme de sanatate, pentru ca acest set de analize e necesar pentru o examinare medicala completa.

   Din cunostintele mele limitate nu stiu sa existe vreo corelatie intre un rezultat al analizelor de sange cu potentiale probleme ale coloanei. Scuze daca am creat confuzie.

   Reply
 17. Bogdan
  Oct 07, 2015 - 07:11 PM

  Buna Andra. Am citit articolul tau si cunosc o persoana care in aceasta perioada trece prin asa ceva si intamplarea face ca tot la Sanador am ajuns. Imi poti spune unde ai urmat perioada de recuperare, fizioterapie si kinetoterapie si imi poti recomanda pe cineva? Multumesc, astept raspunsul tau.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 08:42 PM

   Buna Bogdan,

   Eu am mers la spitalul Sanador, la doamna doctor Diana Mihalcea Eliade, care mi-a recomandat tratamentul de recuperare. Mi-a placut tare mult interactiunea cu dumneaei si tot la dansa vor reveni pentru viitoare controale. Sper sa fie de ajutor si multa sanatate!

   Reply
 18. vali crintea
  Oct 07, 2015 - 07:56 PM

  Sanatate iti doresc si imi pare rau ca nu ai continuat cu instructorul personal, poate scapai de probleme : ” Pentru mine, experienţa lucrului cu Vali a fost una transformatoare. Am trecut de la o stare proastă generală, cu dureri de spate, tonus inexistent şi rezistenţă scăzută, la a face exerciţii fizice pe care nici nu-mi imaginam că aş putea să le fac atât de repede şi de bine. Vali m-a ajutat să-mi depăşesc limitele şi să descopăr cât de important este sportul pentru sănătatea mea, pentru liniştea mea şi pentru fericirea mea. Este omul în care am încredere şi care mă motivează să fac tot mai mult. Sunt bucuroasă şi mândră să-l am ca antrenor şi vi-l recomand cu drag tuturor! ”

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2015 - 08:45 PM

   Cred ca ti-am raspuns deja la comentariu: tot cu Vali am continuat antrenamentele, insa exercitiile s-au dovedit a fi prea intense pentru mine. Nu pot pune vina pe umerii lui, fiindca eu nu mi-am dat seama ca sunt prea dificile pentru conditia mea fizica. Din nou, cazul meu nu e o regula si sunt o multime de oameni care fac sport fara sa pateasca nimic. Sper doar sa fi fost de folos povestea mea celor care ar putea sa simta simptome specifice herniei de disc.

   Reply
 19. KorinaMS
  Oct 07, 2015 - 10:39 PM

  Tenis la hernie? hmmm. As zice sa ceri mai multe pareri.
  Eu in urmatorul an jumatate am voie doar yoga si inot. Fara impins, tras, sarituri, alergat, carat… (fill in the blanks) – si asta cu cel mai personalizat antrenament; antrenorul nu are de unde sa stie ce vitamine iti lipsesc si cat poti sa duci.

  Reply
  • Revo
   Oct 08, 2015 - 03:29 PM

   Geez Corina, citind articolul şi văzând menţiunile din el chiar mă gândeam că eşti singura care a scăpat intactă dintre fete pe care le cunosc (mai mult sau mai puţin) din online…

   Reply
 20. Radu
  Oct 08, 2015 - 08:32 AM

  Si eu am patit acelasi lucru insa la mine s-a intamplat brusc, din cauza unui accident, tot la sala, la Smith Machine si am la doua vertebre. Am facut-o in 2013, prin primavara, si am descoperit-o in 2013 pe la sfarsit cand mi s-a parut foarte ciudat ca imi simt picioarele obosite si nu mai am energie pentru efort, desi dormeam suficient si alimentatia era OK. Fusesem la investigatii si dupa accident dar pentru ca mi s-a facut radiografie si nu RMN, nu mi s-a zis de hernie ci de scolioza. Am primit aceleasi recomandari de la medic (nu alergat, nu sala, ridicat maxim 5 kg cu doua maini etc 🙂 ). In acelasi timp, mi s-a spus ca solutia cea mai buna e sa fac tratament nechirurgical (pentru ca aveam 26 de ani), adica exercitii pentru intarirea musculaturii. Intre timp, am alergat un maraton, un semimaraton si alte cateva curse lungi si merg mai regulat la sala decat inainte. Nu fac exercitii care sunt evident dificile pentru spate (de tipul indreptari cu bara, genuflexiuni, ridicari deasupra capului si exercitiile le fac in sezut si/sau cu suport pentru spate). Nu ma simt nici mai rau, nici mai bine decat in perioada cand nu faceam sport; parca nu imi mai simt picioarele atat de obosite dimineata insa, which is good. Incerc sa imi protejez spatele insa nici nu vreau sa devina o obsesie si sa nu mai pot face lucrurile care imi fac placere. Cred ca, indiferent ce fac, in timp, tot o sa trebuiasca sa o operez (daca e cazul sa ajung acolo). Insa pana atunci nu vreau sa le las sa imi controleze viata. 🙂

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 08, 2015 - 09:05 AM

   Ma bucur sa aud ca esti bine, Radu! Conteaza tare mult vointa si mentinerea unui ritm bun de activitate, asa ca nu voi renunta nici eu la a face miscare, dupa posibilitati. Sa ai sanatate multa si energie pentru toate obiectivele pe care ti le stabilesti si mult pentru sfaturi si incurajari!

   Reply
 21. maxp
  Oct 08, 2015 - 10:35 AM

  o hernie de disc nu este o tragedie daca este tratata corect apoi !
  In ciuda a ceea ce se crede, nu se face numai de la efort/greutati… se poate face si de la un stranunt puternic 🙂
  Sunt posesorul unuie hernii L5-S1 (coada de cal : de asta pe tine te doare cand pe un picior cand pe altul) pe care 5 din 5 chiururgi de renume au vrut sa mi-o opereze. Am avut norocul sa dau peste o echipa de recuperare medicala de la regina maria de exceptie care m-au incurajat si mi-au promis ca ma voi putea intoarce la skiat si fotbal si baschet ….
  Nu s-a intamplat imediat… ca si tine am avut perioade de contracturi musculare ca pana si mersul la baie era o problema, primul an a fost un an in care m-am chinuit sa-mi recapat functiile de baza : mers, stat pe scaun, carat o sticla de apa plata de jumate… etc 🙂
  Abia dupa un an au disparut durerile si am putut sa trec la nivelul urmator de anduranta ca sa zic asa…
  Crizele reveneau la orice efort insa mai scurte si mai suportabile. Dupa 2 ani am participat deja la toate maratoanele desfasurate in bucuresti iar acum pt ca ma mut cu locuinta si renovez, cu centura si postura controlata la maxim ridic sacii de adeziv pt gresie si ii transport de la masina pana in casa.
  Deci pot spune ca m-am recuperat in proportie de 99% dar cu un antrenament zilnic timp de 3 ani !

  Nu trebuie caldura excesiva la spate pt ca vei molesii muschii dar nici rece.

  Antrenament.. antrenament si iarasi antrenament…

  Hernia la L5-S1 cum zici ca ai si tu este cea mai nasoala si poate deveni o urgenta medicala pt ca afecteaza toti nervii care coboara spre picioare, vezica, colon….etc…

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 08, 2015 - 11:06 AM

   Multumesc pentru ca ai scris despre recuperarea ta, Max, si multumesc pentru sfaturi si ca m-ai corectat (intr-adevar, e vorba de un disc deshidratat, nu de o vertebra). Intr-adevar, recuperarea facuta corect poate avea rezultate extraordinare si ma bucur ca am primit atatea comentarii care demonstreaza ca poti sa traiesti si sa redevii activ chiar si dupa ce capeti hernie de disc. Incurajarile si exemplele voastre ma motiveaza sa va urmez si sa pun optimismul si motivatia in fata a orice. Multumesc inca o data!

   Reply
  • Dana
   Jul 06, 2017 - 03:41 PM

   Buna Maxp,
   Imi poti spune si mie te rog care a fost echipa de la Regina Maria, m-as duce eu!

   Reply
  • Lucia
   Oct 03, 2017 - 07:45 AM

   Cand spui echipa de recuperare de la Regina Maria este doar echipa de terapeuti sau si medic? In ce sediu ai facut asta? Multumes

   Reply
 22. maxp
  Oct 08, 2015 - 10:52 AM

  inca un lucru , nu o vertebra ai tu deshidratata ci un inel dintre vertebre. El se deshidrateaza de la miscari care il solicita f tare dar se poate rehidrata, culmea cu cei bine cunoscuti 2L de lichid pe zi recomandati si cu exercitiile wiliams pe care oricum le faci pt spate : acele inele se hidrateaza din mediul in care sunt amplasate cand sunt supuse unui efort moderat/usor, exact ca un burete care trage apa. Deshidratarea apare din cauza efortului prea mare, varstei, am inteles ca se poate si mostenii….

  Reply
 23. simonas
  Oct 08, 2015 - 11:43 AM

  Tatal meu e un tip foarte activ si a fost asa toata viata. Anul trecut insa a avut o perioada in care abia se mai putea ridica din pat si dupa numeroase tratamente ineficiente si un RMN, i s-a spus ca operatia e singura solutie. Am vrut totusi sa ne mai documentam putin si am ajuns la un doctor de aici din Cluj care are si specializare de chiropractor. E in varsta, dar ne-a uimit dupa primele cateva minute in care a palpat zona, l-a pus pe tata sa se miste in cateva feluri si i-a pus exact diagnosticul de la RMN (fără sa-i spunem de el). I-a facut o procedura destul de dureroasa si i-a recomandat cateva saptamani de recuperare la pat. Tata, activ de felul lui a stat doar cateva zile (in care da…l-a durut mult mai rau decat inainte pentru ca se reasezau oasele in pozitia lor corecta). Dupa 2 saptamani era recuperat complet si nu a mai avut probleme de atunci. Ne bucuram foarte mult ca in acest caz nu am apelat la operatie. Ar fi presupus o recuperare mult mai grea si costuri mari. Uneori e bine sa cauti si solutii alternative nu sa te sperii si sa mergi pe mana primului diagnostic pus. Multa sanatate iti doresc.

  Reply
  • Andreea
   Oct 11, 2015 - 09:17 PM

   Buna. Imi poti spune, te rog, numele chiropractor-ului? Si eu sunt din Cluj si de 1 luna ma chinui cu dureri in zona lombara, identificate de medicii de la Regina maria drept lombalgie dar urmeaza sa fac un RMN deoarece banuiesc ca e vorba de mai mult decat o lombalgie.

   Reply
 24. Aleka Sarah
  Oct 08, 2015 - 01:15 PM

  Doamne, imi pare asa de rau ca treci prin asa ceva. Recuperare usoara si tine-te de treaba! M-am panicat si eu acum jumatate de an din cauza unei dureri insuportabile la piciorul stang. Asta dupa ce am facut doar o luna de antrenament mai intens. Nu am avut ghinionul tau, dar ghici ce? Aveam calcificare la genunchi si mi s-a zis sa nu mai fac sport deloc o perioada, in afara de kinetoterapie si bicicleta. Ori asta, ori astept sa se duca de la sine in cateva saptamani sau luni. Great! 🙁 Si eu am mama medic la urgente si nu am ascultat-o cand m-a sfatuit sa incep usor antrenamentul, sa iau vitamine, calciu si altele, ca sa ma ajute pe parcurs.

  Reply
 25. Razvan
  Oct 08, 2015 - 03:53 PM

  Nu te descuraja, afectiunea nu este chiar asa de grava. Eu am avut probleme mai mult sau mai putin acute inca de la 17 ani. Dupa 10 ani in care am incercat diverse tratamente ..acupunctura…variante naturiste fizioterapie etc..am ajuns si la operatie. In primul an dupa operatie m-am ferit de orice ar putea provoca o recidiva, insa ulterior am inceput sa practic aproape orice imi facea placere ..de la alergat pana la schi. Recunosc , am avut 2 episoade de dureri acute (ultimul s-a lasat cu chemat ambulanta deoarece ramasesem blocat ) insa cu rabdare am reusit sa trec peste si am continuat sa fac ceea ce imi place. Din experienta proprie iti spun ca recuperarea dureaza extrem de mult..cel putin 6 luni dupa fiecare criza, insa va fi mai bine. Si nu te speria exagerat de operatie, chiar ajuta si nu este foarte dificila.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 11, 2015 - 10:36 PM

   Multumesc tare mult pentru incurajari, Razvan! Imi pare rau ca te confrunti cu problema asta de sanatate de atata vreme, dar sper sa reusesti sa gasesti o cale sa iti mentii starea de sanatate intr-o forma cat mai buna.

   Reply
 26. IulianS
  Oct 08, 2015 - 06:20 PM

  Judecand la rece tu ai facut primul RMN (si singurul) dupa aparitia durerilor de spate, asta demonstreaza ca acum ai hernie dar nimic nu demonstreaza ca nu aveai hernie acum 8-9 luni inainte sa te apuci de sport. E convenabil sa treci de la corelatie la cauzalitate intre sport si hernie si dureri dar eu stiu oameni care s-au operat de hernie si desi operatia a reusit durerile n-au disparut. In state lucrurile sunt privite dintr-o perspectiva holistica. Poti afla mai multe cautand pe youtube Dr. Sarno – Healing back pain.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 11, 2015 - 10:38 PM

   De acord cu tine, Iulian. Asta e explicatia crizei pe care am avut-o si a faptului ca medicii au spus ca afectiunea este recenta. Insa cu siguranta cauzele merg mai departe de ultimul an, fiindca dureri de spate am mai avut, dar nu la intensitate sau cu o frecventa care sa ma faca sa merg la doctor. Cert e ca acum trebuie sa ma axez pe a gasi tratamentul potrivit. Cred insa ca e important sa stim care pot fi cauzele, ca alte persoane sa se poata feri de ele.

   Reply
  • AlexandraM
   Dec 14, 2016 - 09:08 AM

   Iulian multumesc mult pentru comentariu! Mi-ai schimbat viata! Stau in pat de 8 saptamani deja din cauza unei afectiuni la coloana, a doua criza dupa 3 ani si m-a ajutat enorm medicul american! Iti multumesc din suflet!!

   Reply
   • Andra Zaharia
    Dec 14, 2016 - 11:11 AM

    Cat ma bucur sa aud asta, Alexandra! Faptul ca ne putem ajuta unii pe altii e esentiala.

    Reply
 27. vali crintea
  Oct 08, 2015 - 07:55 PM

  partea buna e ca ai multi oameni care te sustin moral si multi care te sustin fara sa-ti lase mesaje . De fapt si eu te citesc deseori, dar mesaj doar acum am lasat ! Numai bine !

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 11, 2015 - 10:40 PM

   Multumesc tare mult, Vali! Intr-adevar, am primit un numar extraordinar de mare de comentarii si incurajari care mi-au mers la suflet si mi-au fost de mare ajutor. Imi pare rau sa aflu ca atata lume are probleme cu hernia, insa apreciez enorm ca si-au scris povestea aici, ca sa putem invata unii de la altii.

   Reply
 28. Bogdan
  Oct 09, 2015 - 07:35 AM

  Am sa iti spun o bucata din povestea mea. Tanar fiind am practicat fotbalul, apoi dupa 25 de ani jucam de cel putin trei ori pe saptamana cu prietenii, ramanand foarte pasionat. Totul s-a sfarsit intr-o zi de iarna, cand, incercand sa prind un catel al unei vecine, care scapase din lesa, am simtit durere ca o taietura in zona lombara. Nu am putut nici sa mai calc in piciorul drept, nici sa dorm noaptea. A doua zi, RMN, hernie L5-S1. Din acea zi, traiesc cu o parestezie permanenta pe degetele exterioare ale piciorului drept si se fac 8 ani de atunci. Ce aveam sa aflu e ca hernia a intervenit in timp, nu a fost ceva de moment, s-a instalat din cauza modului de viata si al greutatii abdominale care a tras mereu de coloana. Nu m-am operat si nu am facut kineto sau alta recuperare. Insa de atunci mi-am schimbat stilul de viata si am pierdut multe kilograme. Am inteles din acel moment ca poti trai cu hernia daca iti intaresti muschii coloanei, ca ei sa preia efortul discului herniat. Din ce mi-au spus neurochirurgii, discul herniat nu se va mai rehidrata. Din acea zi n-am mai jucat niciodata fotbal, ceea ce imi parea la momentul respectiv de neconceput, dar asta m-a ajutat sa descopar mai adanc de cat o faceam inotul (care e probabil cel mai indicat sport pentru hernie) si ciclismul pe care il practic acum zilnic. Nu stiu cine ti-a recomandat tenisul, dar ca si golful, sunt sporturi interzise in cazul herniei, deoarece presupun o miscare de torsiune brusca si energica care va degrada rapid discul.
  La un moment dat, am consultat un neurochirurg de la Regina Maria langa Spitalul de Urgenta, imi cer scuze ca nu-i mai tin minte numele, care facea operatii cu un laparoscop german cu care intra printr-o mica incizie si cauteriza discul herniat. Eu am preferat sa nu o fac, dar te poti interesa daca se mai face.
  In final iti urez multa bafta si sa fii increzatoare ca hernia te poate ajuta sa descoperi corpul tau altfel si sa iti schimbi stilul de viata radical.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 11, 2015 - 10:42 PM

   Multumesc Bogdan! Cu siguranta cred ca exista solutii si faptul ca am citit atatea povesti mi-a dat optimismul si motivatia de a gasi o cale sa integrez miscarea astfel incat sa-mi menajez si sanatatea pe termen lung. Sanatate multa si ganduri bune!

   Reply
  • Denis
   May 07, 2016 - 01:53 PM

   Bogdan, tenisul e interzis și în cazul herniei toracale? Doctorul neurochirurg mi-a spus că pot să joc tenis dacă fac o încălzire bună în prealabil. Dar încă am dubii dacă să reiau tenisul.

   Reply
 29. Popescu Bogdan
  Oct 14, 2015 - 09:12 AM

  Sunt sigur ca vei merge mai departe, cu nobila atitudine ce te caracterizeaza!Vei munci mai mult si nu ti vei pierde timpul sa gasesti vinovati ci sa gasesti solutii!Stiu ca iti vei continua cu si mai multa ambitie ascensiunea profesionala si umana, ca zambetul tau nu va ingheta pe buze, ci vei continua sa ii incanti pe cei ce te cunosc!In timp poate vei avea programul de dinainte, sau poate vei inlocui preocuparile ce le aveai cu altele si mai interesante!Cu operatie sau nu, sper sa crezi deja ca te vei putea restabili perfect!Keep walking you, The Special One!

  Reply
 30. Costi
  Dec 04, 2015 - 10:50 AM

  Si eu am fost diagnosticat cu doua hernii la l4-l5 si l5-s1. Sunt constient ca le aveam de mult doar ca nu se manifestau. Aveam uneori dureri mici pe care nu le bagam in seama. Sfatul meu ptr toti este sa aiba grija de corpul lor, sa aiba un stil de viata echilibrat si sportul sa nu fie exagerat. La inceput am fost demoralizat insa acum incep sa ma obisnuiesc cu ideea si sa caut rezolvari. Asa ca nu intrati in panica nu cautati vinovati ci incercati sa ganditi pozitiv, sa va bucurati de viata dar totul cu moderatie. Multa sanatate si sa auzim numai ganduri bune.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Dec 04, 2015 - 01:34 PM

   Sanatate, Costi, si iti doresc sa iti fie cat mai usor si sa nu progreseze in niciun fel hernia. Intr-adevar, echilibrul este esential in toate.

   Reply
 31. alex
  Dec 04, 2015 - 12:32 PM

  Recomandarea de a nu mai face sport niciodata nu cred ca e cea mai buna. De multe ori doctorii nu au habar despre ce se intampla intr-o sala de sport, pentru ca nu toata lumea cara greutati sau adopta o pozitie incorecta. Sunt sportivi de performanta care dupa operatie au revenit la antrenament, cred ca e mai important sa faci exercitiile corect si sa stii de ce sa te feresti. In rest, mult bafta mai departe cu recuperarea.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Dec 04, 2015 - 01:33 PM

   Doctorii nu mi-au recomandat sa nu mai fac sport niciodata, ci sa nu mai fac cardio intens si ce am facut pana acum. Mi-a fost recomandat sa fac inot si o sa ma apuc in februarie cel tarziu de lectii. Mersi frumos pentru gandul bun!

   Reply
 32. iustin
  Dec 07, 2015 - 09:04 AM

  Sarutmana. Ati facut operatia sau nu? Eu am o hernie de disc la L5-S1.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Dec 07, 2015 - 09:08 AM

   Asa cum am scris in articol, la mine nu este inca necesara operatia si sper sa nu fie pentru mult timp. Incercati sa evitati operatia si sa faceti tot ce puteti pentru a nu ajunge la acest stadiu. Nu este o solutie care trebuie sa fie considerata primara. Sanatate multa!

   Reply
   • Moise daniela iasi
    Apr 08, 2016 - 12:55 PM

    Buna ziua cu aceeași problema mă m confruntat și eu șanț operata de 2 luni am făcut kineto terapie acum fac fizioterapie dar spre marea mea nefericire am alunecat pe mozaic și am luat o trântă ăsta doar îmi lipsea și șanț o fire serioasa intru repede în panica

    Reply
    • Moise daniela iasi
     Jun 06, 2016 - 04:16 PM

     Mulțumesc frumos

     Reply
 33. Madalina
  Dec 21, 2015 - 01:27 PM

  Din păcate și eu sufăr de hernie de disc l5-s1 ,operată pe 16 octombrie 2015. Cred ca eram în școala generală clasa 7 -8 ,numai rețin exact, atunci am căzut pe scări, erau vreo 4 trepte și am căzut pe partea dorsala. După acea căzătură au apărut durerile de spate îngrozitoare când făceam efort și am ajuns acum la 31 de ani sa mă operez pentru ca era singura varianta. Durerile au fost ,treceau cu tratament dar în ultima luna durerea se lăsase pe fesa,pe piciorul drept ,dureri insuportabile,nu puteam dormi noaptea. Am făcut tratament cu pastile,injecții și nimic. Am un bebe de 1 an 10 luni de care eu am grija,soțul lucrează și disperata din cauza durerii și atunci când ridicam copilul, am făcut un Rmn și s-a văzut o hernie de disc L5 s1. A fost un soc pentru mine, mă gândeam la copil cine o sa aibă grija de el, am cerut pătarea la 3 medici care au zis un singur lucru nu pot scăpa de operație și în final am ajuns la doctorul care m-m-a operat . Pe 15 octombrie m-am internat, pe 14 făcusem 31 de ani zi trista pentru mine pentru ca urma sa plec la sa plec la spital ,sa las copilul cu soacra care a venit de la 300 km,în fine … . M-Am internat,analize, plângeam, eram cu gândul la bebele meu,știam ca e bine îngrijit dar era greu… pe 16 dimineața pe ora 9 30 -10 intru în operație. Soțul a fost cu mine,el este puterea mea,este aerul meu el ma ajuta sa trec peste toate greutățile din viața mea. Îmi este frica de recidiva,nu vreau sa mai trec prin ăsta

  Reply
  • Andra Zaharia
   Dec 21, 2015 - 03:19 PM

   Sanatate multa si insanatosire grabnica!

   Reply
 34. Daniela
  Mar 03, 2016 - 11:17 AM

  Salut, iti multumesc frumos pentru un articol bun si foarte util pentru multa lume care habar nu au ca exista astfel de cazuri.

  Din pacate, sufar si eu de aceasta boala, cu care am fost diagnosticata aprox 1 an in urma. Cauza in mare parte se datoreaza scoliozei in forma de S, greutati nu am dus, sport in exces n-am facut, doar ca, find mica am avut o cazatura zdravana pe bazin.

  Oricum, cu asta deja o sa traim toata viata, vreau sa-ti scriu niste pasi pe care i-am urmat si pe care ii voi urma deja mereu, poate te vor ajuta si pe tine si pe altii care citesc.

  – Am urmat un curs cu antiinflamatoare, Arcoxia 60 mg, sunt foarte bune, indeosebi cand mai am vre-un acces si Midocalm- miorelaxante. Dar, la inceputul inceputului mi-au fost facute 4 epidurale, este solutia cea mai buna de urgenta;
  – Deja de un an am unul si acelasi kinetoterapeut, care la fel, de la inceput m-a supravegheat si mi-a creat un complex de exercitii, plus ca si imi face periodic masaj pe punctele trigger, o terapie extrem de eficienta care reduce durerea si pregateste musculatura pentru a fi prelucrata corect si eficient;
  – Frecventez inotul regulat de 2 -3 ori pe saptamana, face minuni, sincer;
  – Am fost asta’ vara la sanatoriu, procedurile lor sunt foarte benefice, m-am simtit foarte bine dupa sanatoriu, preconizez si anul asta sa merg. Eu am fost in Rep. Moldova, de unde ma trag, dar am inteles ca la Sovata e la fel de bine;
  – Acum, medicul mi-a recomandat sa merg deja sala de forta cu antrenor personal, evident, unul care intelege specificul acestei boli si care imi va afce un program personalizat, deja m-am programat, desi costa o avere intreaga.

  Cam asta la moment.

  Recomand tuturor persoanelor cu astfel de boala, sa se gandeasca de 1000 de ori inainte sa mearga la operatie. In cazul meu, hernia de disc era extrem de mare ca toti medicii cu care m-au consultat, ma trimiteau la operatie fara sa stea prea mult pe ganduri, ca sa intelegeti situatia, nu mai eram in stare sa ma deplasez singura, ma ajuta mama cu tata, era o stare critica.

  Ca intr-un final sa dau peste un medic, care a avut incredere in mine si eu in el, si am inceput lupta. Am avut rezultate, cu mult efort, cu durere enorma, lacrimi, rabdare si multe resurse financiare. Dar asta e, sanatatea e scumpa.

  Sa aveti grija de voi, o coloana sanatoasa va garanteaza o viata fericita.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Mar 07, 2016 - 09:33 AM

   Multumesc tare mult pentru comentariu si ca ai avut deschiderea sa ne impartasesti povestea ta. Sunt multe de invatat din ea si, in mod clar, tenacitatea este un punct cheie pentru mentinerea sub control a afectiunii cu care ne confruntam.

   Reply
  • Dana
   Jul 06, 2017 - 03:59 PM

   Buna Daniela,
   Imi poti spune si mie te rog care a fost doctorul care a avut incredere as dori sa merg si eu la cineva asa.

   Reply
 35. Marian Stoica
  Mar 22, 2016 - 08:59 PM

  Salut Andra,am citit ce ai scris si iti multumesc din inima,pentru materiallul realizat.Andra eu sunt foarte speriat ,eu sunt o fire foarte fricoasa,o sa-ti povestesc despre ce este vorba: de cateva luni simt o durere in jurul fesei drepte nici nu stiu cum sa numesc aceasta durere,simt un fel de arsura sau furnicatura si aceasta durere coboara si radiaza catre ambele picioare si la piceoare simt un fel de ceva rece si intepaturi,un fel de paralizie,si sunt foarte speriata si imi este frica sa nu patesc ceva rau.Eu simt aceste dureri mai ales cand ma asez pe scaun si stau la calculator.Andra spune-mi te rog ce ar putea sa insemne asta?Vreau sa-ti mai spun ca in jurul zonei unde simt aceasta durere am avut si o alunita de mici dimensiuni de culoare neagra pe care am excizat-o chirurgical acum o luna si junatate si la examenul histopatologic a rezultat ca nu este maligna.Durerea acesta pe care o simt poate sa fie de la alunita pe care am excizat-o?Sau sa fie din alta cauza?Andra te tog din suflet sa ma ajuti si pe mine,si sa-mi spui ce sa fac,si ce analize trebuie sa fac si ce trebuie sa fac in continuare.Iti multumesc din inima.cu consideratie,Marian Stoica.P.S.Andra ti-am scris si un mesaj pe adresa ta de e-mail,as vrea sa-ti spun mai multe pe mail.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Mar 23, 2016 - 09:29 AM

   Buna Marian,

   Eu nu sunt medic, deci nu sunt in masura sa dau sfaturi medicale. Mergi la doctorul specialist, care te-a operat si mergi la un medic generalist care iti poate recomanda investigatiile necesare si potrivite. Insa nu cred ca e cazul sa te sperii inainte sa vezi rezultatele analizelor.

   Reply
   • Marian Stoica
    Apr 04, 2016 - 06:51 PM

    Buna Andra,imi cer scuze a iti raspund asa de tarziu,dar am fost plecat si acum nu este nicio problema,o sa-ti raspund la mesaj le adresa de e-mail.Maine am programare la reumatologie la o Doamna Doctor,apoi poate voi merge si la ortopedie insa abia maine voi vedea.

    Reply
 36. Adelin
  Apr 08, 2016 - 03:56 PM

  Andra, imi pare rau pentru deznodamantul povestii tale. Am hernie de disc, am facut-o in aceleasi conditii ca si tine – dupa cateva luni de cand ma apucasem ‘serios’ de sport. Din fericire, am descoperit-o intr-un stadiu mai putin avansat si dupa 5 luni de repaus, tratament si recuperare, am inceput din nou sa fac sport, usor, progresiv. Durerea s-a mentinut pe toata perioada celor 5 luni de pauza. Interesant e faptul ca a disparut la vreo 2 saptamani dupa ce am reluat activitatea fizica si de atunci, desi a trecut un an, nu m-a mai suparat. De 6 luni, fac sport ca si cum n-as avea nicio problema – cycling, TRX, inot, jogging. Doi dintre antrenorii mei de la sala, sufera si ei de hernie de disc (unul are chiar 3) – insa mi-au zis ca fara sport, durerea le reapare. Din punctul meu de vedere, nu trebuie sa renunti de tot la sport. Mai ales inotul ajuta foarte mult.

  Eu iti doresc sanatate si sa ramai optimista!

  Reply
 37. Eliza
  Apr 12, 2016 - 08:41 PM

  Buna Andra,

  La fel ca toti cei de aici am aceiasi problema; lombosciatica, am aflat acum un an. Destul de avansat. 2 saptamani am fost indoita in doua, mergeam ca si pinguinul. Nu mai puteam sa stau pe un scaun tare, in picioare nu mai mult de jumate de ora, cautam cafenele cu scaune moi, durerea de picior care a ajuns a doua mea natura.. Exercitiile, medicamentele, putina fizioterapie nu au avut efect la mine.
  Am inceput inotul disperata fiind. De 2 ori pe saptamana inot, apoi jacuzi, destul de fiebinte apa, sauna uneori, iar apoi ma trezesc intr-o zi fara durerea in picior. De 2 luni simt ca am renascut.
  Daca iti e frica de inot invata intr-o piscina de 1,50 m ca si mine 🙂 Recomand tuturor inotul caci se intareste musculatura spatelui, dar fara presiunea pe coloana. Multa sanatate

  Reply
  • Andra Zaharia
   Apr 13, 2016 - 09:23 AM

   Multumesc tare mult pentru ca ai scris despre experienta ta, Eliza! Intr-adevar, trebuie sa ma mobilizez sa invat sa inot si comentariul tau mi-a dat un impuls in plus sa fac asta.

   Sanatate multa si ganduri bune!

   Reply
 38. Marius
  Jun 09, 2016 - 03:07 PM

  Sunt foarte bune sfaturile tale, sper ca lumea sa le respecte daca nu vrea sa faca hernie de disc.

  Reply
 39. Anna
  Jun 16, 2016 - 12:32 PM

  Iti multumesc enorm pentru publicarea acestui articol! Eu am fost diagnosticata cu hernie de disc pe 5 vertebre lombare si abia am implinit 22 ani. Mi s-a parut ireal, cand doctorul mi-a dat verdictul, ca la varsta mea pot avea aceasta afectiune ireversibila. Am studiat in strainatate timp de 4 ani, timp in care am ridicat/carat singura valize de 30-40kg prin aeroporturi, am carat perne, saltele, plase de mancare etc. fiind nevoita sa ma descurc pe cont propriu si, ghinionista fiind, am mai si cazut pe scari in ultimul an de facultate, iar toate acestea sunt sigura ca au fost cauzele producerii herniei de disc. Momentan urmez un program de manipulari, kinetoterapie si fizioterapie la unul dintre cei mai buni chiropractori din tara, dar este un proces anevoios si de durata, cu multe compromisuri. A trebuit sa renunt la job-ul pe care il aveam la o multinationala din cauza ca trebuia sa stau 10-12 ore pe scaun in fata calculatorului iar asta e strict interzis in cazul herniei de disc. Daca nu aveam bani pusi deoparte si posibilitatea de a renunta la job, si daca nu aveam o familie intelegatoare, nu stiu cum faceam fata situatiei. Cu totii stim ca o hernie de disc ignorata si neremediata la tinerete duce la o operatie cu bisturiu la batranete. Iti doresc mult succes in continuare si putere de a merge mai departe si de a suporta aceasta situatie!

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jun 17, 2016 - 08:41 AM

   Anna, imi pare tare, tare rau ca treci prin asta. 🙁 Stiu din proprie experienta ca uneori tragem de noi sa facem tot felul de lucruri, fara sa ne dam seama de impactul pe termen lung. Sunt convinsa, insa, ca rabdarea si recuperarea constanta te vor ajuta sa eviti operatia si sa revii la un ritm normal al vietii. Jobul la birou are riscurile lui, desi multa lume nu realizeaza asta. Si eu am tot ajustat tot felul de elemente astfel incat sa am o postura cat mai corecta, insa tot nu reusesc sa scap de durerile care revin cand si cand.

   Iti doresc sanatate multa si energie pentru toate lucrurile frumoase care te asteapta!

   Reply
 40. Ciprian
  Jul 19, 2016 - 04:58 PM

  Interesanta si interesanti 🙂

  Dragilor eu m-am operat luna aceasta. pe 6 iulie, Spitalul Militar Brasov, Dr. David Gheorghe.
  La fel ca si voi, am avut o viata activa, sportiv, inotator chiar pana pe la 22 de ani, “ironic”, :), dar viata iti ofera multe surprize.
  iti intemeiezi o familie, faci eforturi sa le oferi mai mult decat poate ai avut tu, si tot asa.
  Hernia apare la tot felul de persoane, ca sunt sportivi sau sedentari, ca lucreaza in santier sau la birou.
  Eu sunt “birocrat” de cativa ani buni, dar dupa servici aveam destule activitati cu copii, bicicleta, bazin, etc. se pare ca totul a pornit de la un efort mai mare, in sensul mutarii unui dulap… cu totul inauntru’ 🙂
  o idiotenie negandita.
  O luna am suferit ca un caine, pana m-am decis sa fac un RMN… deoarece traiam cu calmante si injectii de relaxare musculara… rezultat: Hernie de disc L3 – L4.
  Am operat-o clasic, fara nici o jena…. ma simt bine, sunt la recuperare acum… adicalea 🙂 acasa inca o saptamana la pat fara prea multe eforturi, apoi inca doua saptamani, cu miscari, si exercitii care mi-au fost date de doctor. pe 3 august la control … si vedem ce urmeaza.

  Va cred cand spuneti ca viata este cumva grea cu hernie… asa este… este greu sa stii ca cel putim pentru o vreme 6 luni -1 an … nu poti face mare lucru…. dar trece, se vindeca,… si o sa poti face multe din lucrurile pe care le faceai inainte.

  Bafta si sanatate tuturor ! si nu disperati…. viata este frumoasa… trebuie doar sa o vezi in lumina potrivita 🙂

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jul 20, 2016 - 10:05 AM

   Recuperare rapida, Ciprian! Sanatate multa!

   Reply
 41. Adrian
  Jul 25, 2016 - 03:03 PM

  Azi am facut primul meu RMN de coloana lombo-sacrala. Gandul ca s-ar putea sa am si eu hernie de desc e infricosator.

  M-am apucat de sala in urma cu cateva luni. Am descoperit pasiunea de a-mi sculpta propriul meu corp.

  Durerile de spate mi-au aparut in urma cu o saptamana, si asa am apelat la medicul ortoped. Am aflat si ca am o usoara scolioza, printre altele.
  Medicul mi-a spus citez, `sa uit` de antrenamentele cu greutati, de sporturi cu saritura pe picior. Si sa fac kinetoterapie si inot.
  Nu am intrebat-o daca trebuie `sa uit` aceste activitati temporar sau definitiv. Nu am indraznit. Nu vroiam, si inca nu vreau, sa accept aceasta realitate.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jul 27, 2016 - 02:24 PM

   Inteleg prin ce treci, insa nu uita de capacitatea extraordinara a corpului uman de a se reface. Ai incredere in tine si nu uita ca sanatatea e mai importanta decat orice, inclusiv cea psihica. Baby steps. Inca ma mai confrunt si eu cu perioade de deznadejde, insa nu renunt fiindca nu vreau sa-mi dau voie sa fac din hernie o scuza.

   Reply
 42. Christina
  Aug 02, 2016 - 10:18 AM

  Buna si eu sunt una din persoanele proaspete operate de acest minunat diagnostic hernie de disc l5 s1.stg si dr . intr- un an pe ambele parti .acum 3 ani am căzut în șezut si colac peste pupăză eram si însărcinată în luna a noua.am căzut nu am băgat de seamă la 5 ore am născut și 2 ani am avut doar dureri de spate si mi se bloca piciorul drept cand făceam efort prea mare. Aveam cărucior dublu pt ca am 2 prichindei si după aproape 2 ani am descoperit că sufăr de hernie de disc în martie anul trecut m-am dus la urgente spunând că am hernie fără a mă trimite să fac vreo investigare doar cu o rețetă de 8 paracetamol pe zi.nestiind ce înseamnă m-am încrezut în sistemul sanitar din altă țară unde locuiam cu familia. La o lună m-am dus iar la urgente spunând că cel mai bn ar fi să merg în țară natală ca dr sunt buni si mulți. ajunsa în țară am făcut tratament si tu ot ce auzeam ca ar fi bun ot hernie. Până la urmă am făcut un RMN si am primit un diagnostic care îl știam dar nu Man gândit că e așa urât l5 s1 dr . propusa pt operație de 4 Medici neurochirurgi. M-am operat după multe încercări de a amâna bisturiu. Din martie pana in august când am fost operată prima dată pe dr. Op a decurs bn dureri doar la schimbările de meteo. Am plecat din nou unde după ce am văzut că mă simțeam bine la 2 luni de la operație. Știind că nu am voie să fac efort a trebuit ca mi sa expirat contractul la casa si a trebuit să mă mut. Nu a fost efortmare de a căra greutăți mari dar na nu am stat liniștită cum mi-a indicat Dr. M-am mutat dar cu dureri pe celălalt picior stg. Am mers acolo dar degeaba nu eram caz urgență chiar dacă nu mai puteam merge. Am venit în rom În dec am aflat ce am si am plecat din nou cu rmn să se uite si ei.primind din tara de la dr care mă operat.a stat 2 luni cu tratament din tara si În final m-am hotărât să revin în țară să îmi fac rmn din nou și să mai fac ceva tratament cu speranța că o să fie bn fără a mai ajunge la operație. Din feb pana in iunie am făcut același tratament ca prima dată: medicamente, fizioterapie, ozonoterapia,elongatii, am luat si naturale si infiltrații în coloana….în fine până ce intr o zi nu am mai putut controla piciorul stâng nu aveam stabilitate. Am sunat dr uam spus si ma propus pt internare să fac un nou rmn să vadă ce sa schimbat în bine nu … aveam 2 nervi prinși sugrumat si nu mai aveam alta șansă.deci până la urmă m-am operat pe partea stg si acum după 2 luni nu pot sp ca nu ma simt bn mai am unele dureri dar suportabile cei drept.acum facem recuperare si ma gândeam să merg si eu la înot deși îmi este frică de așa ceva. Dar vedem după ce term recuperare fizioterapie ca kineto fac zilnic de 2 ori pe zi. Cel mai bn e să mergem la medic de la primele simptome ca sa fie ținută în frâu…sa nu accelereze la vale. Sănătate va doresc ca e mai buna ca toate.

  Reply
 43. Roxana
  Aug 09, 2016 - 05:20 PM

  Multumim pentru articol! Din RMN rezulta ca am probleme pe toate segmentele coloanei – nu am ajuns, insa, la hernie de disc – astfel incat doi neurologi mi-au interzis sa mai joc tenis, sport pe care il practic de 28 de ani (acum am 37). Cu toate acestea, nu vreau sa renunt. Asa ca am inceput sa joc si mai mult pe picioare, incercand sa fiu ca pe arcuri, pentru a prelua din presiunea pusa pe coloana de catre miscarile/ opririle bruste. Ceea ce a dus la tendinita la glezne. Pe munte am mers ani de zile in fiecare sambata. Uneori, se intampla ca pe coborare sa nu pot pune piciorul in pamant de durere – aceeasi durere inspre gamba de care pomeneai – la care se adauga o durere ascutita in genunchi. Concluziile sunt: pentru ambele activitati este esentiala incaltamintea cu tehnologie avansata de absorbtie a socurilor; pentru tenis, incalzire temeinica, de cel putin 15 minute, si pregatire fizica specifica – exista riscul de a “strica” alte parti ale corpului din dorinta de a proteja coloana, asadar tot corpul trebuie sa fie bine pregatit; pentru mersul pe munte, betele de tura mai preiau din socuri mai ales pe coborare. Bine, as putea sa renunt si la tenis si la munte, dar nici prin gand nu-mi trece. Sanatate multa!

  Reply
 44. Marinela
  Aug 19, 2016 - 08:23 PM

  Buna! Am aproape 18 ani si merg la sala de fitness de aproape 8 luni de zile. Fac antrenamente cu greutati, in care fac si genuflexiuni sau indreptari cu haltera. Acestea pun presiune pe coloana si ma gandeam daca acestea sunt periculoase si as putea face o hernie de disc, pentru ca am inceput sa folosesc greutati destul de mari cand le fac. De obicei, mai am dureri in zona lombara dupa antrenamentul pentru spate, dar nu stiu daca este o durere musculara sau o durere la nivelul oaselor. Sunt foarte curioasa sa stiu de la ce exercitii ai facut hernie de disc mai exact. Daca executai si exercitii cu greutati, imi poti spune te rog care au dus la aceasta hernie de disc si cu ce greutati lucrai?

  Reply
  • Andra Zaharia
   Aug 21, 2016 - 12:57 PM

   Buna Marinela!

   La mine nu exercitiile cu greutati au fost problema, ci faptul ca tot antrenamentul a fost prea intens pentru mine. Ca sa fii sigura ca ceea ce faci e ok pentru coloana ta, ti-as recomanda sa mergi la medic pentru un control de rutina. Te-ar putea ajuta sa preintampini eventuale probleme si sa poti continua sa faci sala sanatos si corect, pentru cat mai mult timp.

   Mult succes!

   Reply
   • Marinela
    Aug 28, 2016 - 07:48 PM

    Pana la urma am fost la medic, pentru ca am facut o criza de durere in zona lombara.Mi-a spus ca am facut o intindere musculara. Mi-a spus sa iau o pauza de la sala 2 saptamani. Aceasta intindere am facut-o pentru ca nu am acordat prea multa atentie incalzirii inainte de fiecare antrenament. Acum realizez cat de importanta este. Fara incalzire, in timp, ne putem accidenta destul de rau.
    Multa sanatate!

    Reply
 45. Marian
  Aug 24, 2016 - 09:38 PM

  1. cand aveti crize, faceti-va o injectie la orice medic care face OZONOTERAPIE. In 15 minute va scoate din criza. E testat.
  2.. durerile de oase, se pot mult de tot reduce folosind un neon cu black light. eu am scapat de o durere de umar la care nici un medic nu a stiut ce sa ii faca, cu black light, in 2 ore…

  Reply
 46. crisuletz
  Aug 25, 2016 - 05:20 PM

  Buna, Andra! Ti-am citit cu interes povestea. Si eu am hernie de disc grad 1 L4-L5, si m-am gandit si eu sa ma apuc de inot, insa nu ma pot decide ce trebuie sa fac intai, ori kineto (hidroterapie), ori cursuri de inot (nu stiu sa inot). Intreb fiindca nu stiu daca cei de la cursuri de inot sunt specializati pe recuperarea medicala/kineto, si ma gandesc sa nu cumva sa fac niste exercitii care mi-ar dauna pentru spate. Dar din ce am citit printre comentarii, vad ca lumea recomanda inotul si ca niciun exercitiu nu ar pune presiune pe coloana. Tu ce-mi recomanzi sa fac intai? Te-ai apucat de inot pana la urma? Esti mai bine?

  Reply
  • Andra Zaharia
   Aug 26, 2016 - 09:00 AM

   Buna!

   Recomandarea mea ar fi sa incepi cu recuperarea, fiindca e nevoie de un pic de tonifiere a musculaturii spatelui inainte sa treci la activitati mai intense, cum e inotul. Eu incep cursurile de inot saptamana viitoare chiar si abia astept sa vad cum e si ce rezultate obtin.
   In timpul verii nu prea am avut probleme cu spatele, insa acum ca se mai raceste nitel vremea, incep sa mai apara dureri cand si cand.
   Am insa grija sa ma menajez, sa ma ridic corect din pat (asta se invata tot la kineto), sa nu ridic greutati prea mari si sa le ridic corect pe cele mici etc. Sunt o multime de detalii care mi-au intrat in reflex si ma ajuta sa evit crizele si durerile acute.

   Sper sa gasesti ce e mai potrivit pentru tine, insa incepe cu recuperarea. Sunt o multime de oameni care se ocupa de asta care sunt cu adevarat pasionati si te pot ajuta.

   Sanatate multa!

   Reply
   • Teo
    Sep 28, 2016 - 06:03 PM

    Nu stiu cum am ajuns pe acest link dar o sa fiu scurt si la obiect.
    Am avut 2 hernii de disc neoperate, cu incercare de recupere in toate modurile posibile pana cand am ajuns la un chiropractician tocmai in australia. In 2 saptamani toate vertebriele mi-au fost reasezate si m-am recuperat total dupa nici 4 sedinte din cele 6 efectuate.

    Asa ca doctorii astia stiu toti sa taie si sa spanzure… dar nu e chiar asa.
    Incercati !

    P.S. In romania sunt 2 chiropracticieni autorizati de stat unu e la timisoara parca si unul este american vine odata sau de 2 ori pe an pentru o luna si umpic de zile in bucuresti.
    Sanatate !

    Reply
    • Andra Zaharia
     Sep 29, 2016 - 09:31 AM

     Multumim ca ai impartasit cu noi experienta ta, Teo. Ma bucur ca povestea ta a avut final fericit si iti doresc multa sanatate in continuare!

     Reply
 47. Gabriela
  Oct 07, 2016 - 08:05 AM

  Buna Andra,
  Am descoperit acum 2 saptamani ca am hernie de disc lombara si disc deshidratat in urma unui rmn. Am fost la neurochirurg si mi-a recomandat kineto si inot. Nu tenis, nu ski. Sa nu stau in pozitii fixe mult timp. Surprinzator, mi s-a spus ca sarcina face bine coloanei si rehidrateaza discurile, dar sa nasc prin cezariana ca sa nu pun presiune pe coloana (eu am nascut natural acum 1 an si jumatate si imi doresc al doilea copil). Asa ca eu chiar cred ca exista sanse sa se rehidrateze discurile. Cred ca mi s-a “dat” aceasta hernie ca sa imi schimb stilul de viata nesanatos. Si cred ca o abordare holistica ajuta. Pana la urma suntem ceea ce mancam, ceea ce bem si ceea ce gandim. Multa sanatate!

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 07, 2016 - 08:46 AM

   Sa stii ca si eu am ajuns la concluzia ta, Gabriela. Practic, afectiunile si bolile sunt o modalitate pe care corpul nostru o foloseste sa ne aduca aminte de prioritati. Iti doresc multa sanatate, sa-ti indeplinesti visul de a avea un al doilea copil si sa va bucurati sanatosi unii de ceilalti! Multumesc ca ti-ai facut timp sa lasi un comentariu aici.

   Reply
 48. Iulia
  Oct 30, 2016 - 11:07 PM

  N-as fi putut nimeri mai bine articolul tau… La inceputul lunii septembrie am avut o criza care nu s-a tratat decat cu perfuzii la urgente. Saptamana asta am reusit sa fac RMN. Ce sa vezi? Hernie L4-L5. Panica totala 🙁 toate relele mi-au trecut prin cap, inclusiv faptul ca, cel mai probabil, iesirile mele haiducesti stil bootcamp, cand scapam de acasa, adica on and off, m-au adus aici! Ceea ce chiar cred ca e adevarat, din pacate… Urmeaza fizio, kineto, the usual, la jumatatea lui noiembrie incep. Pana atunci, evident, nu fac nicio sala, niciun sport, asa mi s-a recomandat. Acum, citind mai sus, imi dau seama ca recuperarea poate fi aproape totala, cu muuuulta atentie si rabdare, mai ales. Concluzie: nu vei fi singura care isi va lua cursuri de inot?

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 31, 2016 - 10:47 AM

   Multa sanatate Iulia! Si mie mi-au dat curaj comentariile stranse aici si ma bucur ca oamenii si-au rupt din timpul lor pentru a vorbi despre dificultatile intampinate si despre solutiile pe care le-au gasit. Multa bafta si sanatate pe mai departe!

   Reply
 49. Marius
  Nov 04, 2016 - 02:42 PM

  Desi nu obisnuiesc sa fac asta voi face o exceptie de data asta fiind vorba de sanatate si va scriu si eu cateva cuvinte despre experienta mea.Am o hernie de disc la l4 l5 dar nu intr o forma f grava,de operat.Am urmat toti pasii pana sa ajung la tratament.Am fost indrumat catre Bio Ortoclinic dar din pacate nu mi am permis sa ma tratez acolo.Am cautat sa gasesc o alternativa mai ieftina si am gasit LIteraphy.20 de sedinte pe un pat incalzit se fac un fel de elongatii la cald.Dupa 10 sedinte nu simt nicio schimbare.Adica simt constant durerea in piciorul stang si furincaturi in gamba.Sincer ma indoiesc ca va da rezultate.Am cautat intre timp si alte variante.De 2 luni cred ca asta fac majoritatea timpului…Am descoperit Inversion table.Sau banca gravitationala.Peste tot scrie de bine dar nu stiu concret cat de eficienta este.Probabil imi voi cumpara una sa o testez-daca stie cineva ,ceva m-as bucura.De asemenea m-am reapucat de inot,am terminat facultatea de sport cu specializarea natatie dupa ce am practicat 15 ani polo pe apa…cine ar fi stiut ca imi va fi de folos dupa 20 de ani si pt ce…In final am apelat la o fosta prietena actuala cunostinta care este kinetoterapeut de 20 de ani absolventa a facultatii de medicina.M-a sfatuit de la inceput sa nu merg pe la cabinete particulare si sa uit de elongatii pt ca pe termen lung nu ma ajuta decat gimnastica si inotul!!! Mai ales tonifierea musculaturii abdominale.pt ca musculatura paravertebrala nu te ajuta suficient si tre sa completam cu abdomenul.peste o saptamana voi termina cu sedintele pe patul acela incalzit si voi incepe gimnastica specifica.Am cateva ponturi dar astept sa vad rezultatele si voi reveni.Despre inot…spate e de baza si crawl.Fara bras si fluture pt ca se lordozeaza prea mult coloana si nu e ok.Concluzia,mare grija pe unde mergeti si cu cine vorbiti pt ca multi stiu putini cunosc.Sper sa va ajute cat de cat ce v-am scris si promit ca revin daca vreti.Sanatate!

  Reply
  • Andra Zaharia
   Nov 06, 2016 - 09:19 AM

   Multumesc tare mult pentru sfaturi si ca ti-ai facut timp sa scrii aici, Marius. Cu siguranta sfaturile tale ne folosesc tuturor. Multa sanatate si recuperare rapida!

   Reply
 50. Elice
  Nov 26, 2016 - 09:43 PM

  Există și se fac și la noi operații minim-invazive cu externare în 48 ore pe propriile picioare. Urmată de 2-3 săptămâni de recuperare cu fizioterapie. Mulți spun lucruri bune despre aceste operații. Sunt facute de neurochirurgi și durează o oră.
  Pare o solutie logica dar nu știu dacă se face și în spitalele de stat

  Reply
 51. Vali
  Dec 07, 2016 - 12:59 PM

  Bună. Am început de 3 zile kineto, fiind diagnosticat cu hernie la l4-l5 și l5-s1. Din păcate au început și ceva dureri de când fac aceste exerciții. Posibil sa fie prea intense sau sa nu fie cele mai potrivite pentru mine. O sa vad cum mai decurg lucrurile zilele astea. Deși nu știu sa înot, voi cauta un loc în Iași unde sa pot începe sportul acesta.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Dec 08, 2016 - 12:01 PM

   Buna Vali! Imi pare rau sa aud asta, dar iti recomand sa te tii de recuperare. Mie mi-au spus terapeutii de acolo ca e normal sa se intample asta la inceput, asa ca nu renunta. Exercitiile sunt relativ standard pentru tipul acesta de afectiune. Sper sa iti prinda bine si curaj! O sa se stabilizeze pe parcurs, o sa vezi.

   Reply
 52. Viorel
  Jan 09, 2017 - 12:16 AM

  Buna.am si eu o intrebare.daca apa in care inoti e rece, nu dauneaza la hernie ??

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jan 09, 2017 - 09:47 AM

   Buna Viorel!

   Ba da, de aceea trebuie sa ai grija ca apa in care inoti sa fie la o temperatura potrivita. Daca e prea rece, se contracta muschii si pot aparea dureri.

   Reply
 53. Cristina
  Jan 20, 2017 - 12:05 AM

  Am si eu o intrebare…dupa o op de hernie de disc L5S1 la ce perioada se poate incepe recuperarea si ce include aceasta… am auzit ca este bine de folosit bara?

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jan 29, 2017 - 11:31 AM

   Buna Cristina! Iti recomand sa mergi la doctorul care te-a operat, ca sa-ti dea trimitere la recuperare, iar acolo vei primi toate detaliile potrivite pentru tine. Insanatosire grabnica!

   Reply
   • TTT
    Mar 31, 2017 - 01:12 PM

    De 5 ani ma doare spatele, piciorul, iar de curind simt dureri si in coasta, in zona inimii etc.
    Marea problema e ca doctorii nu te abordeaza ca pe un subiect de studiu pentru care trebuie sa gaseasca solutia, sunt 99% INCOMPETENTI, care asteapta doar sa le dai bani si sa vina mai repede ora la care trebuie sa plece acasa.
    Tin sa mentionez ca timp de 5 ani, durerile sunt zilnice, Chiar daca luam medicamente, faceam diverse terapii, pur si simplu situatia nu era influentata cu nimic, durere si durere, iar asta nu i-a trezit niciunuia vreun semn de intrebare, ca poate e ceva particular, nedescoperit sau cine mama naibii stie…pur si simplu nu le pasa, ii urasc pe toti profund!
    LA un moment dan am facut ceva analize, inclusiv CT si mi-a zis ca am doua hernii plus alte cateva probleme, m-u pasat de la unul la altul, iar la distanta de doua saptamanii am facut un RMN si mi-a zis ca discurile mele arata perfect.
    Mai zi ceva, mai spera, mai dale bani daca mai ai…
    Tin sa mentionez ca de mic am dus un mod de viata sanatos cu atentie mare la sport, alimentatie si somn.
    Am 24 ani, mi-a mancat tineretea si mi-e dor mult sa mai am energie si zile fara durere.

    Reply
    • Andra Zaharia
     Apr 10, 2017 - 10:38 AM

     Buna!

     Imi pare tare rau sa aud despre problema ta. Din pacate, stiu ca unii medici nu sunt cu adevarat pasionati de ceea ce fac si trateaza pacientii cu dezinteres. O sa fac un curand un update la articol, care sper sa fie de folos tuturor. Pana atunci, iti recomand sa mergi aici http://www.salontouche.ro si sa discuti cu oamenii de acolo despre cum te poate ajuta Ultratone (folosit in scop medical, nu cosmetic).

     Eu sunt la a sasea sedinta si am scapat de dureri si ma bucur de multe alte beneficii (o sa povestesc despre ele in curand). Iti recomand sa le faci o vizita si sa vezi cum te pot ajuta. Sper sa fie de folos.

     Multa sanatate!

     Reply
 54. Marius
  Apr 07, 2017 - 11:19 AM

  Buna Andra,

  Am fos disgnosticat cu hernie cervicala C5-C6. Problema este ca apasa si pe canalul medular(maduva spinarii)
  Neurochirurgul mi-a spus ca pentru moment nu sunt de operatie, pentru ca nu prezint simptome foarte severe.
  Incep insa usor usor sa simt cum apar simptome noi: mici amorteli care coboara pe brat si pe care le simt si in mana, mici amorteli la nivelul fetei.
  As vrea sa stiu, daca ai idee, daca imi pot mentine hernia sub control(cu fizioterapie si tot ce ai facut tu) sau daca cu siguranta va progresa si va trebui sa ma operez la un moment. De asemenea, as fi curios sa stiu daca efectiv poate ca starea sa mi se deterioreze foarte rapid incat sa fie nevoie de operatie.

  Multumesc anticipat

  Reply
  • Andra Zaharia
   Apr 10, 2017 - 10:26 AM

   Chiar acum ti-am raspuns pe mail. Sanatate multa si recuperare rapida!

   Reply
   • Marius
    Apr 30, 2017 - 07:13 PM

    Andra, ms mult. Ti-am raspuns mai departe pe mail, dar nu ai mai reactionat. Daca vrei sa vorbim, te astept acolo totusi

    Reply
    • Andra Zaharia
     May 04, 2017 - 06:47 PM

     Din pacate, nu am avut deloc timp. O sa revin cu detalii pe mail.

     Reply
 55. Alexxxander
  Apr 08, 2017 - 11:48 AM

  Buna Andra,

  Desi problema mea este diferita, si anume hernie cervicala la C5-C6, as vrea sa stiu daca la tine era si cu comprimarea canalului medular, asa cum este la mine.
  Neurochirurghul a spus ca pot aman operatia, dar din pacate incep sa am amorteli la maini si imi este frica nu pot scapa fara operatie.

  Reply
 56. Maxp
  May 05, 2017 - 01:45 PM

  Salut am citit povestea lui maxp și am rămas fără cuvinte și eu trec prin așa ceva dar nu așa grav precum a fost el și eu am hernie și aș avea o mare rugăminte la tine maxp să mă ajuți și pe mine cu un răspuns te rog din suflet spunei și mie la ce spital regina maria ai fost unde mai exact dă-mi o adresa e din București? Sau cu ce doctori pot lu-a legătură acolo pentru recuperare medicala te rog din suflet ajuta-ma îți mulțumesc frumos

  Reply
 57. crina
  May 10, 2017 - 04:53 PM

  buna ziua si eu am hernie de disc de 6/16 mm..dr neurochirurg a recomandat 10 zile cu mydocalm,milgama ,pentoxi retard si un pansament gastric…dupa 10 zile sa merg inapoi la el pt operatie…nu stiu daca o sa cedeze durerile…nu stiu ce sa fac,sa ma operez? va rog daca puteti sa imi dati un sfat,multumesc

  Reply
  • Andra Zaharia
   May 11, 2017 - 08:58 AM

   Buna Crina! Imi pare rau sa aud de problema ta. Daca as fi in locul tau, m-as duce sa cer si parerea unui alt medic si, de asemenea, iti recomand sa mergi la Salon Touche pentru o evaluare. Ei se ocupa si de recuperare medicala si stiu ca au avut rezultate excelente chiar si in cazuri extrem de dificile, care ar fi ajuns la operatie altfel. Pe mine m-au ajutat enorm!

   Reply
 58. Robert
  May 24, 2017 - 02:07 PM

  Aceeasi problema, aproape identica, intampin si eu. Am inceput sala de forta de aproximativ 5 luni. Am luat in greutate peste 10 kg, fiind un tip slab, doar in primele luni. Bineinteles, motivatia nu putea fi altfel decat: maxima! Dar si entuziasmul a fost la fel si probabil de aceea trebuie acum sa accept hernia de disc L5-S1. Precizez ca in primele 4 luni nu am avut absolut nicio problema cu coloana, pentru ca nu faceam exercitiile care sunt cele mai daunatoare coloanei: genuflexiuni si indreptari… in a 5-a luna m-am apucat de aceste doua exercitii cu greutati destul de mari si in doar o luna m-au doborat. Durerea nu a venit ca un fulger, ca sa ma anunte… pur si simplu primele simptome au fost dureri la piciorul stang, coapsa. Am zis ca e o intindere sau o ruptura musculara care va trece oricum…si am continuat exercitiile grele si daunatoate, chiar daca piciorul ma durea destul de rau… am inteles atunci ca nu e bine, dar mult prea tarziu si am fost la medic care mi-a spus ceea ce incepusem sa banuiesc: se trage de la coloana… si totusi am sperat ca printr-o minune sa nu se fi ajuns atat de departe, adica hernie…dar la un rmn, tocmai asta a reiesit. Faptul ca nu mai pot face sport m-a demoralizat destul de tare, dar o sa caut un medic kineto, o sa ma recuperez si o sa ma reapuc de sala sper dupa cateva luni…bineinteles, fara genuflexiuni, fara indreptari….si cu mult mai multa prudenta. De asemenea voi incepe sa merg la piscina de 4-5 ori pe saptamana.

  Apropo, daca imi puteti recomanda un medic pentru fizio/kineto terapie as fi recunoscator.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jun 15, 2017 - 09:48 AM

   Buna Robert! Imi pare tare rau sa aud prin ce treci, insa, cu rabdare fata de tine si corpul tau, sunt sigura ca te vei recupera si o sa poti reveni la un ritm care sa te multumeasca in privinta miscarii. Eu am facut recuperare la Sanador, la spitalul de la Piata Victoriei, si au fost super ok oamenii acolo. Am imbinat apoi cu inot si incerc sa am tot timpul grija in ceea ce priveste postura, ridicatul si alte detalii. Sanatate multa!

   Reply
   • Dana
    Jul 06, 2017 - 04:44 PM

    Buna Andra, imi poti spune si mie te rog cu cine ai facut recuperare la Sanador?
    Am citit tot pana aici si am vazut ca ai scris de dna dr Eliade, dar care au fost pe kinetoteraupetii tai?

    Si
    La

    Reply
    • Andra Zaharia
     Jul 12, 2017 - 08:54 AM

     Buna Dana! Kinetoterapeutii au fost Iulia si Iulian (no joke, asa ii cheama 🙂 ) si au fost minunati.

     Reply
 59. Iacob Liliana
  Jul 31, 2017 - 08:38 AM

  Bun gasit! Multumesc, sunt f utile informatiile citite aici!
  Am 48 de ani si am fost diagnosticata in octombrie 2015, cu HD cervicala C5-C6 pe dreapta si protuzie (inceput de hernie) pe partea stanga. La inceput am avut gatul intepenit si durere la umar pe drepta (3-4 zile), apoi durerea a coborat pe brat, aproape de cot, degetetele le miscam fara probleme, insa (mai ales dimineata) bratul drept din umar il miscam cu durere si cu greutate. Ziua, in pozitie verticala si miscare, durerile erau suportabile, insa noptile, pe orizontala, durerile erau f mari, iar singura pozitie de somn era cu fata in sus. Diagnosticul l-am aflat in urma RMN, iar dupa testul EMG (Electromiografia evalueaza functia nervilor si a muschilor), neurochirurgul a stabilit ca, inca, nu sunt de operatie… Medicul mi-a recomandat antinflamatoare, dar am facut si 10 sedinte de masaj + acupunctura, iar in urma acestora (nu stiu ce m-a ajutat mai mult: medicamentele sau masajul), durerea a disparut, dar zona cervicala pe partea dreapta o simt permanent. In 2016 si 2017 am facut cate 10 sedinte de fizioterapie si kinetoterapie la recomandarea medicului si caut sa nu fac miscari nepotrivite si bruste, sa nu car, sa nu sar… Am observat ca ma simt mai bine cand fac miscare – ex lente pt zona cervicala la recomandarea kinetoterapeutului.
  Sanatate tuturor!

  Reply
 60. Robert
  Oct 19, 2017 - 04:13 PM

  Nu cred ca daca nu faceai sport/sala nu aveai nici o problema.Si eu amcautat mult timp un raspuns si am simtit nevoia sa caut un vinovat desi nu ma ajuta cu nimic, nu trebuie sa crezi ca sala ti a produs problema

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 28, 2017 - 05:15 AM

   Intr-adevar, la momentul la care am scris articolul am identificat sala ca fiind lucrul care a declansat hernia. Acum insa, dupa ce am inteles mai bine cauzele herniei de disc, tind sa cred ca doar a grabit manifestarea ei, fiindca problemele erau deja acolo. De aceea insist ca toata lumea ar trebui sa mearga regulat la control la medic, inclusiv pe partea de postura si probleme ale coloanei vertebrale, fiindca, din pacate, le avem cu totii.

   Reply
 61. Lili
  Feb 01, 2018 - 08:14 PM

  Nu cred ca sala a declanșat dar dacă da ai ridicat greutăți mari și din picioare poate fi și asta.Am hernie bilaterala ca tine dar merg la sala fac bicicleta nu cea clasica cealaltă fac diferite exerciții pentru spate brațe abdomen picioare dar totul din șezut.Am fost și la kineto aici in Germania pot sa spun ca e aproape dacă nu in totalitate timp pierdut.Sigur durerile apar și dispar eu am și o munca solicitanta fizic dar asta e.Sanatate multă.

  Reply
 62. Alex
  Nov 27, 2018 - 11:03 AM

  Acum am citit articolul(oare de ce?) , foarte bun, felicitări.

  Reply
 63. Lavinia
  Jan 21, 2019 - 03:02 PM

  Buna, ti-am citit articolul dar, te rog, fa-ti o favoare si sterge acea recomandare de a citi “Chicineta” sau cum se numeste acel blog. E dezinformare pura acolo si iti strica imaginea.

  Reply
 64. Nicolae
  Feb 01, 2019 - 09:29 AM

  Sint, un fost halterofil din Republica Moldova ! si asi putea scrie o carte destul de groasa despre toate aceste dureri lonbare. Eu cred ca ar trebui sa incercam yoga! tratamentul medicamentos si chirurgical nu-si face efectul.

  Reply
 65. laur
  Nov 14, 2019 - 12:34 PM

  mai exista o problema mare la care multi nici nu viseaza ca se poate intampla, in timp ce ai hernie de disc dupa o perioada inveti miscari care sa iti protejeze spatele si zici ca ii mai ok acum ca nu mai simti chiar tot timpu acele dureri, in timp ce faci un (efort mic) iti incorzi abdomenul ca sa nu fortezi spatele si cu timpu se face hernia abdominala…de care nu iti dai seama ca o ai, nu ai dureri, indoindu-te in spate se poate observa in zona abdominala o umflatura, din ce am inteles de la doctorii din Germania pe unde am fost. Hernia de disc se poate se poate tine in loc facand miscari corecte si exercitii , insa ce-a abdominala este mai grava ca nu ii mai poti face prea mare lucru, doar operatie, se pune o plasa in aceea zona. Vreau sa zic ca daca ai o hernie de disc trebuie avut chiar foarte mare grija ca poti pati si altele mai grave dupaia. De la hernie de disc o poti face si pe ceea abdominala foarte repede, sper ca m-am facut macar umpic inteles si sa va fie de folos o informatie in plus.

  Reply
 66. Jurcovici Octavian
  Dec 01, 2019 - 07:00 PM

  Buna…hmmm, intamplator am ajuns sa citesc despre problema lombara pe care o ai. Din pacate nu am avut timp sa citesc toate comentarile si recomandarile…dar ce pot spune sunt urmatoarele, cititnd despre recomandari si tratamente am avut impresia ca ne intoarcem in timp…cam cu 20 – 30 de ani…in momentul actual exista mai multe terapii care trateaza cu succes herniile de disc, operatia fiind ultima obtiune cand exista un deficit motor…kinetoterapia clasica e depasita, electroterapia SI MEDICATIA trateaza durerea si inflamatia…CE MAI RAMANE OARE ? Orice problema a discului se poate remedia, sau cel putin trebuie incercat…manevrele si manipularile osteopate dau rezultate foarte bune, terapia manuala, terapia mckenzie, conceptul mulligan, reeducare posturala globala, etc…
  Spondiloza, herniile, discopatiile lombare se rezolva in timp daca faci ce trebuie pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 1 an.
  Spondiloza, herniile, discopatiile cervicale se pot rezolva mult mai repede, de la 1 luna la 3 luni.
  Cautati sa ajungeti in primul rand la un terapeut manual, osteopat, kinetoterapeut bun, cu experienta.
  Succes !

  Reply
 67. Paul
  Mar 04, 2020 - 06:17 PM

  Buna, la 5 ani dupa ce ai scris articolul cum e starea dvs. ? Care e evolutia herniei – daca a evoluat caci din ce stiu kineto ajuta mult si la stoparea evolutiei sau chiar regresul ei (la regres posibil sa ma insel insa)? Astept cu mare interes raspunsul dvs.. Va multumesc.

  Reply
 68. Just me
  Nov 14, 2020 - 05:42 PM

  Ce rau imi pare ca nu am citit mai demult acest articol, acum e prea tarziu, am o hernie foarte mare, sper sa evit operatia pe cat posibil. Sala m-a nenorocit, genoflexiuni si indreptari de spate cu greutati mari cat greutatea mea. Am avut si antrenor dar nu unul bun, se pare. Fizicul meu arata excelent dar am o coloana de 80 de ani.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Dec 18, 2020 - 09:56 AM

   Imi pare rau sa aud asta, insa, din experienta ultimilor ani (in care am facut progrese semnificative legate de sanatatea coloanei) am invatat ca corpul are o capacitate fantastica de regenerare, asa ca sper sa gasesti ce te ajuta sa poti evita operatia.

   O sa revin cu un update pe articol in curand legat de ce m-a ajutat pe mine.

   Sanatate multa!

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. 16 lessons I learnt in the past year, before turning 32 - Andra Zaharia

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.