Digital Marketing Forum 2012 – live blogging (part 1)

Buna dimineata!

Direct de la Digital Marketing Forum 2012 incepem live blogging pentru editia de anul acesta.

Prima sesiune se va concentra in jurul temei “Viitorul marketingului digital – Ce urmeaza in marketingul online si digital?”.

Primul speaker de astazi este Sabrina Sozio – Digital Account Director la OmnicomMediaGroup Italia, a carei prezentare va aborda subiectul: “The path that leads towards a digital strategy “Look there, where others only know how to see”.

 • Consumatorul este un multitakser si are o abordare multi-canal, aflandu-se sub influenta multiplilor stimuli de pe aceste canale.
 • Atentia este, mai mult ca niciodata, extrem de greu de castigat.
 • Studiaza obiceiurile publicului tau si fa un audit riguros asupra prezentei online a brandului tau.

Iata cateva intrebari care te pot ajuta?

 • Care sunt cele mai relevante puncte in care se concentreaza discutia despre brandul tau?
 • Cum e pozitionat brandul fata de concurentii de pe piata?
 • Care este pozitionarea pietei in zona digitala?
 • Care este cel mai puternic trend in ceea ce priveste sfera digitala?
 • Cum poti exploata aceste tranduri pentru beneficiul brandului tau?

Nu uita sa alegi canalele potrivite in functie de obiectivele tale: brand awareness, pozitionare, pornirea unui dialog cu publicul, crearea si sustinerea unei conversatii sau consolidarea unei comunitati de brand.

Foloseste un model atributiv corect: identifica care anume dintre activitatile digitale au avut cel mai mare impact si ar trebui repetata pentru a fi eficient si relevant in comunicarea cu publicul.

Noul acronim: SOLOMO (SOcial – prezenta pe retelele sociale + LOcal – informatie contextualizata si utila pentru publicul tinta + MObile – nu uita de acest canal esential in comunicarea cu audienta brandului tau).

Eficienta unei campanii sau a unui demers digital din partea unui brand este esential definita de evaluarea si monitorizarea ei. Acest lucru inseamna nu doar o evaluare cantitativa, ci si una calitativa. Defineste o serie de KPIs (Key Performance Indicators) specifici pentru fiecare canal sau platforma.

Nu te limita doar la a masura indicatorii de peformanta, ci incearca sa ii intelegi si sa extragi din aceste date profilul consumatorului tau. Foloseste online surveys si intrebari pe retelele sociale pentru a intelege ce efecte a avut campania ta digitala.

Dezvolta un program de social CRM, pe care sa il integrezi in CRM-ul traditional. Acest social CRM ar trebui sa creeze un system de rewards pentru consumatorii tai, care sa conduca la loializarea acestora.

Poti folosi abordarea digitala si pentru a mari efectul publicitatii traditionale, daca publicul tau inca acorda o mare parte a timpului sau privitului la TV, spre exemplu. Sabrina Sozio da exemplul Barilla, care foloseste mereu campanii online pentru a amplifica toate campaniile dezvoltate pentru TV, realizand acest lucru mai ales prin folosirea de videoclipuri, care dau continuitate campaniei de la TV. Barilla a dezvoltat o relatie emotionala foarte puternica ce leaga brandul de publicul sau, prin digital PR constant (mai ales pe pagina de Facebook), rasplatind loialitatea lor si implicandu-i in evenimente si dezvoltand chiar gadget-uri branduite pentru ei.

 Key learnings:

 1. comprehension
 2. insight & ideas
 3. integration
 4. relationship
 5. measuring.

Al doilea speaker al zilei este Mihály Varga – Head of International Relations CarnationGroup HQn, care va discuta despre cum facem conexiunea intre online si offline in cadrul prezentarii “Online+Offline=2012“.

Daca folosim un smartphone sau o tableta, in mod clar nu mai folosim o multime de alte produse, iar acest lucru se reflecta si in obiceiurile de consum de continut, observa Mihaly Varga.

Ce e digital si ce nu e digital? 

Sfera digitala nu este doar un canal, nu este doar o forma de publicitate. Sfera digitala este o realitate paralela, o sfera extrem de diversa si dinamica, ce contine o multime de informatii inca nedescoperite despre utilizatori.

Cand integrezi canalele de comunicare, invata sa definesti touchpoints, acele puncte in care canalele se intersecteaza si care pot ajuta canalele folosite sa se sustina unele pe celelalte. O campanie digitala nu trebuie tratata separat de restul efortului de comunicare pe care il face brandul.

We move from creative excellence to content excellence. 

Nu uita sa faci diferenta intre paid, owned si earned media, chiar si in mediul online. Creste importanta canalelor detinute de brand in defavoarea publicitatii online. Experienta digitala trebuie construita si cu elemente din offline.

Key learning: mediul digital trebuie abordat cu multa curiozitate.

Raluca Kisescu – Marketing Manager Avon e aici sa ne vorbeasca despre o evolutie interesanta: “De la Avon Lady la Diva Digitala“. Avon e o companie cu o istorie indelungata, pe care o respect in baza unui proiect facut in timpul facultatii despre aceasta, dar e si un early adopter in ceea ce priveste tehnologia. Avon a inceput sa comunice pe Facebook si Twitter din 2009 si a imbinat o multime de elemente, precum plata facturii de pe mobil (in 2010) si intelligent ordering (2011).

Specificul comportamentului online al femeilor este dorinta de informare, iar exigentele legate de acest tip de comunicare tin de rapiditatea si eficienta raspunsului. Comunitatea de brand Avon Connects va deveni, in curand, cea mai mare comunitate feminina din Romania. Din august 2010 si pana acum a strans 84.000 de utilizatori si principalul motiv pentru care vor sa devina parte a acestei comunitati este faptul ca sunt ascultate. Interactiunea se concentreaza in jurul brandului: discutii despre ingredientele produselor, intrebari despre schimbarile de pret, recomandari de produse intre utilizatori. Profilul utilizatorilor din aceasta comunitate (majoritat femei) tine de orientarea catre ceilalti, avand valori precum toleranta, precautie, onestitate si conformism.

Avon a facut o serie de tutoriale video, dar si training-uri offline numite “Dive digitale”, care sa ajute agentii de vanzare Avon sa foloseasca mediul digital pentru a-si creste afacerea. Toate campaniile pe care brandul le dezvolta, fie ca sunt orientate catre comunicarea interna (forta de vanzari) sau comunicarea externa (cu publicurile tinta), sunt integrate si in mediul digital, iar abordarea este integrata, iar acest lucru da rezultate foarte bune (asa cum am invatat si eu din experienta).

Key learning: publicul intern, mai ales intr-o companie mare, este la fel de important ca cel extern.

Al treilea speaker al primei sesiuni de la Digital Marketing Forum 2012 este Catalin Emilian – Manager Operatiuni Gemius Research, care este aici sa ne prezinte studiul „Online Leading Brands”.

E deja al cincilea in care este realizat acest studiu, pe care personal il consider foarte util pentru a evalua evolutia modului in care este utilizat internetul in Romania. Scopul principal al studiului a fost calcularea unui index care sa ofere o valoarea pentru brandurile prezente online. Datele au fost colectate dintre 13 si 30 ianuarie 2012, cu 2057 de utilizatori de internet care au raspuns.

A fost evaluata popularitatea, nivelul de incredere acordat unui brand si prezenta online a unui brand, urmata de categorisirea lor in functie de domeniile de activitate.

Utilizatorii de internet apreciaza cel mai mult calitatea produselor unui brand si popularitatea/vizbilitatea sa. A crescut ca importanta indicatorul care precizeaza numarul de fani al unui brand in mediul online ca factor care creste aprecierea sa in randul publicului. La fel a crescut si indicatorul care spune ca se discuta despre brand pe bloguri, forumuri si retele sociale. Pentru utilizatori este vitala prezenta digitala a brandurilor si faptul ca acestea comunica pe mai multe canale online.

Brandurile financiare inregistreaza scaderi in popularitatea online sau in increderea acordata, pe cand pentru brandurile de ingrijire personala exista o crestere pentru toate brandurile incluse in studiu, utilizatorii percepand mai bine prezenta acestora in mediul online. Dacia se afla pe locul 3 dupa Mercedes-Benz si BMW in topul auto din acest studiu, cu o crestere semnificativa. Topul ale carui valori nu s-au modificat substantial este cel al brandurilor de telecomunicatii, unde singura modificare importanta este surclasarea Orange de catre Vodafone pentru nivelul prezentei online si cresterea RDS-RCS in vizibilitatea online.

Se incheie prima sesiune de conferinte si revin dupa pauza cu urmatoarele articole. Stay tuned! 🙂

5 Responses

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gemius study: Dacia, Borsec and Ursus, among most popular brands in Romanian online | AdHugger
 2. Live Blogging de la Digital Marketing Forum 2012 | M A N A F U *
 3. Spada Reader #7 « « Spada
 4. 1 zi si 2 nopti « Alina Constantinescu
 5. 2012 Digital Marketing Forum sum-up | Andra Zaharia

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.