Lipsa de educatie naste monstri

Sunt o mulțime de lucruri care ne afectează zilnic, care ne fac să fim frustrați, care ne rănesc, care ne revoltă sau ne mâhnesc. Iar, din perspectiva mea, observ mai totdeauna că au o cauză comună: lipsa de educație.

Dacă nu a ajuns la voi reportajul făcut de Adevărul, atunci trebuie să-l citiți.

Nu e o lectură ușoară. Nu e tipul de lectură care să descrie un ideal. Ba dimpotrivă: acest reportaj îți va face inima să se strângă de durere, iar fața să ți se încrunte. Vei simți furie oarbă împotriva nedreptăților, împotriva cruzimii și a barbariilor care se întâmplă chiar lângă noi. Și poate, pentru câteva clipe, vei simți frica și teroarea viscerale pe care le-a simțit fata de 18 ani din Vaslui când 7 creaturi incalificabile și-au bătut joc de ea.

E ușor să treci cu un click peste povestea asta, dar te rog să n-o faci. Nu azi.

Azi trebuie să ai curajul să privești realitatea drept în față, iar această realitate e că 7 monștri care au torturat o tânără sunt încă în libertate.

Trauma ei va fi aproape imposibil de vindecat, chiar dacă stigmatul social se va șterge odată cu trecerea vremii. Dar povestea ei trebuie spusă. Noi trebuie să fim capabili să le arătăm ei și celorlalte victime care au trecut prin aceeași experiență oribilă că nu sunt doar o statistică.

Modul în care facem acest lucru poate cuprinde orice, însă nu nepăsarea. Fiindcă nepăsarea, dezinteresul, pasivitatea sunt și ele efecte ale lipsei de educație. La fel cum sunt și creaturile subumane care au marcat pentru totdeauna viața unui om nevinovat.

Consider că lipsa educației e una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm acum, pe toate planurile. Efectele le resimțim în fiecare zi, însă devin copleșitoare când povești zguduitoare ca aceasta devin parte din realitate.

Și știți ce e mai rău? Că astfel de lucruri sunt la ordinea zilei în mediul rural și nu numai acolo. Că mii de femei continuă să treacă sub tăcere violuri, bătăi și tot felul de batjocuri de teama comunității, fie ea un sat de 300 de oameni sau un oraș cu 2 milioane de locuitori.

Dar poate ”comunitatea” nu e cuvântul potrivit, fiindcă implică o vagă noțiune de siguranță.

Lipsa de educație face ”comunitatea” incapabilă să scape de teama ”gurii lumii”.
Lipsa de educație e motivul pentru care copiii nu sunt învățați ce înseamnă limitele în materie de sexualitate.
Lipsa de educație duce la absența empatiei, a bunului simț, a conștientizării gravității unui fapt.
Lipsa de educație e cauza comportamentelor deviante, în care răutatea și abrutizarea devin normalitate.

De anul trecut, de când am citit prima dată despre acest caz, mi-a rămas un gol în stomac. Acesta revine de fiecare dată când cazul reapare la știri și știu că nu va dispărea nici după ce va fi rezolvat (fiindcă refuz să cred că lucrurile vor rămâne așa!).

Singura mea dorință e să căutăm și să combatem împreună, prin mijloace proprii sau comune, cauzele care duc la astfel de povești cumplite.

Nu vreau ca tinerei din Vaslui să-i urmeze și altele, indiferent de condiție socială, de locul în care se află sau de alte detalii. Vreau să avem capacitatea să facem ceva real nu doar pentru ca vinovații să fie pedepsiți pe măsura faptei lor, ci și pentru a le reda victimelor speranța și pentru a le ajuta să știe că nu sunt singure împotriva unui sistem corupt, mizerabil și cinic.

NU ÎNSEAMNĂ NU!

Dacă știți unde și cum pot contribui, aflați că puteți conta pe susținerea mea, atât cât pot oferi.

Later edit (21.07.2015): Corina sugerează o serie de acțiuni absolut fezabile, pe care recomand să le încercați.

Cuvinte mai potrivite decât mine au scris Prințesa Urbană, Simona Tache și Lidia Marinescu.

Later edit (22.07.2015): Mărturia unei victime, care mi-a sfâșiat sufletul. Ca ea mai mult prea multe alte femei, dar cred că putem face totuși ceva ca ele să nu fie doar un număr într-o statistică.

Și o perspectivă masculină, venită de la Andrei Dobra acum ceva vreme, dar extrem de relevantă pentru că are același subiect cu cel discutat acum:

Sursa foto: Abused young woman. Violence against women, rape concept via Shutterstock.

2 Responses

  1. Weebly
    Jul 21, 2015 - 10:21 PM

    Atâta vreme cât justiția are ochi doar pentru politicieni, să nu ne mirăm că violatorii au aproape un an de când stau liberi și nu se întrevede prea curând băgarea lor la zdup! Da’ n-aș vrea să fiu în locul lor când vor ajunge acolo: băieții le-au promis-o de pe-acum…

    Reply
  2. NUinseamnaNU
    Sep 25, 2015 - 01:27 PM

    Bună!

    Îți mulțumim pentru participarea în faza inițială a campaniei ”NU înseamnă NU”!
    Articolul tău a însemnat mult pentru noi, dar suntem siguri că a făcut diferența pentru cel puțin o persoană care avea nevoie de încurajare!

    Suntem gata să facem următorul pas în campania noastră, și avem nevoie de ajutorul tău:

    Vrem să construim o comunitate online, pentru ajutorul și susținerea victimelor violenței sexuale. Vrem să alcătuim acolo grupuri de suport private, unde victimele să poată să fie ascultate și susținute.

    Dacă ne ajuți, acesta este doar primul pas, pentru că din această comunitate și prin ajutorul articolelor tale, vom reuși să ajungem la acele persoane care sunt gata să se întâlnească cu noi față în față, și să ne povestească experiența lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi în București.

    În acest scop am pregătit o serie de teme de interes pentru public și victime, cu informații concrete despre care poți scrie. Scopul ar fi să le spunem tuturor că existăm, și încercăm să facem o schimbare.

    Pentru mai multe detalii, avem nevoie să continuăm să comunicăm cu tine, așa că te-am ruga să te înscrii în lista noastră de e-mailuri, pe care o găsești aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.

    Te rugăm să ne susții în continuare, și îți mulțumim pentru tot, pe această cale!

    Echipa NU înseamnă NU

    Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.