Mentalitatea de hacker

Probabil l-ați văzut pe puștiul acesta zilele trecute undeva prin social media și sigur v-a rămas în minte. Dacă nu, trebuie neapărat să priviți clipul.

Ce descrie Logan LaPlante nu este doar un mod revoluționar de a privi educația, ci orice domeniu. În lumina celei mai recente cărți citite (Drive – the Surprising truth about what motivates us), am realizat, încă o dată, că motivația generației tinere de a studia, lucra sau face orice proiect este una profund ancorată în nevoile și dorințele personale.

Poate unii dintre voi nu cred în posibilitatea unui mod de a învăța în afara sistemului, în baza unei mentalități care spune că trebuie să studiezi ce te interesează cel mai mult. Acum, mai mult ca oricând, e posibil să înveți tot ce ți-ai dorit sau nici măcar n-ai știut că-ți dorești vreodată.

Așa cum citeam și în cartea lui Dan Pink, cele mai bune rezultate pe care le obțin oamenii în orice proiect au la bază delectarea intrinsecă pe care le-o oferă acea activitate. Știi cum e să citești o carte care îți place atât de mult încât nu o poți lăsa din mână? Știi cum e să începi să lucrezi la un proiect și să nu simți cum trec orele? Acelea sunt lucrurile la care am munci aproape fără bani, din pura satisfacție pe care ne-o oferă. Acelea sunt lucrurile pe care ar trebui să le facem cu adevărat.

Eliminarea restricțiilor din modul de lucru ar avea beneficii imense, nu doar asupra educației, ci asupra oricărui domeniu sau sistem. Desigur, e nevoie de acomodare și încrederea că acest nou mod de a percepe și organiza lucrurile poate funcționa, însă rezultatele pot fi uimitoare. Oamenii care nu sunt îngrădiți devin mai responsabili, își găsesc mai ușor pasiunile și le urmează cu mai mult entuziasm.

Dacă toți copiii ar fi educați precum acesta, nu credeți că s-ar întâmpla schimbări extraordinare în societate? Ah, dacă aș avea 13 ani din nou….

Poate ar trebui să încercăm să împrumutăm toți câte ceva din mentalitatea de hacker, care nu are nicio legătură cu dimensiunea negativă care i se conferă. Hackerii sunt abili, agili, capabili să deconstruiască obiecte, sisteme, metodologii. Ei sunt cei care găsesc soluții noi, mai simple, mai creative și de multe ori neașteptate. Asta fiindcă ei nu joacă conform regulilor. Dar, până la urmă, care e sensul de a urma o serie de reguli care nu ni se potrivesc?

2 Responses

  1. Darius
    Jan 17, 2014 - 05:05 PM

    Zic bine ca zic ca aici este ceea ce se numeste “Visul American”, in prima instanta era sa zic virusul american dar merge si asa.
    La noi se merge pe conceptul ce o fi o fi, sunt ceea ce se numeste talente nativite, insa la noi mai greu se descopera asta, si uite asa multi dau… esec.
    Despre ce spune cel mic e mai mult decat o incantare insa nu e primul…

    Sa o luam logic, america are o polatie de 20 de ori mai mare ca a noastra daca nu ma insel

    Reply
  2. Geo
    Jan 22, 2014 - 10:02 AM

    Am primit acest video pe mail și prin articole din mai multe surse diferite, despre care credeam cu tărie că nu au nicio tangență. Ce mică e lumea 🙂

    Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.