Redescopera Romania 2011 – ziua 5

Ziua a cincea a fost dedicata plimbarii cu Mocanita, trenul de munte ramas mostenire vremurilor noastre de catre padurarii care carau lemne din padurile maramuresene catre sate. Mocanita e un tren special, care circula pe o sina a sa, pe o ruta bine stabilita si care, in unele parti ale vaii Viseului, reprezinta singura cale de acces.

Pentru a merge cu Mocanita ne-am trezit la ora 5 dimineata, dupa doar 3 ore de somn si tot ce va pot spune e ca intre Baia Sprie si Sighetul Marmatiei e o portiune de drum de vreo 30 km cu cele mai aprige serpentine pe care le-am vazut vreodata. Cam ca pe Transfagarasan asa. Ei bine, dupa putin somn si la o ora mult, mult prea matinala, curbele alea se simt mai bine ca oricand. Insa totul a fost indulcit de rasaritul superb dintre munti, care ne-a gasit pe drum spre Viseul de Sus.

Cand am ajuns in gara Mocanitei, déjà petrecerea era in toi, cu hore, horinca si placinte cu branza, pe care morosence imbracate in costum popular le-au impartit zambind calatorilor. Dupa imbarcare, 2 ore am mers cu trenul tras de locomitva cu aburi Elvetia, printre munti, urmand cursul Viseului. Peisaje frumoase, oameni zambitori care ne faceau cu mana, cantece acompaniate de Doru la chitara, totul a fost aparte.

Au urmat apoi doua ore petrecute pe malul Viseului, bucurandu-ne de soare si de distractii simple, precum aruncatul cu pietre in apa :)), care ne-au adus aminte ca nu avem nevoie de semnal la telefoanele mobile sau de net pentru a ne simti bine.

La intoarcere, Johan Fellner, conductorul trenului, un tanar din comunitatea locala de germani, a stat la povesti cu noi si ne-a spus cate-n luna si in stele. Daca nu credeti, are si cont pe Facebook.
Dupa Mocanita am vrut sa urcam la Cascada Cailor din Borsa, cea mai inalta cascada #dinromania. Din pacate, vremea nu a tinut cu noi si ne-am rezumat la o plimbare hard core cu telescaunul. Spun hard core, fiindca o ploaie cu telescaunul prin lapovita, ploaie si un vant turbat in haine foarte subtiri nu este cea mai inteleapta decizie luata vreodata. Insa peisajele fac toti banii, asa cum puteti vedea aici.

Daca vreti sa vedeti albumul complet de poze, il gasiti aici.

Va urma…

Redescopera Romania este un proiect Petrom, susţinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.