SONO la Appletone Party – o bucurie neasteptata

Când Strongbow a anunțat următorul Appletone party și i-am văzut pe SONO pe afiș, mi-am zis că e ”a blast from the past”. Dar înainte să îți spun povestea lor, trebuie să asculți măcar o piesă, ca să știi exact despre cine e vorba (crede-mă, sigur o ai auzit-o măcar o dată dacă ai peste 25-26 de ani):

SONO e o trupă germană din Hamburg, înființată în 2001, formată din Lennart A. Salomon (voce, chitară) Florian Sikorski (clape) and Martin Weiland (clape, DJ). Adică tipii ăștia:

Ca și Gabriel & Dresden, SONO sunt, pentru mine, parte din ”epoca de aur” a muzicii electronice din anii 2000.

Sound-ul germanilor încorporează elemente de pop, electronica și dark wave, care te invită nu doar să-ți miști (măcar) picioarele, ci să-i și asculți cu atenție.

În 2001, SONO au lansat primul lor single, ”Keep Control”, pe care l-am inclus la început de articol. Acesta este, fără îndoială, cea mai celebră piesă a lor! În Europa a fost un hit modest în cluburi, iar în Germania nu a prins aproape deloc, însă în Statele Unite ”Keep Control” a avut un succes răsunător. Pe 14 iulie 2001, piesa a ajuns pe locul întâi în Billboard Hot Dance Club Play Chart, unde a stat timp de 4 săptămâni.

La final de an, single-ul a fost desemnat 2001 Year-End Chart-Toppers “Top Hot Dance Club Play Singles” #01 de către revista Billboard, fiind primul hit german care a primit vreodată acest premiu.

Americanii au prins gustul muzicii lor, astfel că și următorul lor single, ”Blame”, lansat în 2002, a ajuns iar pe locul 1 în Billboard Hot Dance Club Play Chart, dar a stat acolo doar o săptămână.

Tot în acea perioadă de glorie, SONO a lansat ”2000 Guns”, piesă care țin minte că era difuzată intens pe MTV. Single-ul mi se pare actual și acum din punct de vedere al sound-ului, prin combinația de vocals și suntele aproape hipnotizante.

Vocea lui Lennart A. Salomon îmi aduce aminte un pic de cea a lui Theo Hutchcraft de la Hurts (sau invers, cronologic vorbind) și s-a auzit excelent ieri seară, la party-ul de pe malul lacului Străulești!

strongbow appletone party (1)

De la începutul anilor 2000, SONO au tot lansat single-uri, însă, recunosc, nu prea au mai ajuns la urechile mele. Cele vechi sunt chiar greu de găsit, până și pe Youtube, dar iTunes e mai ofertant din punctul ăsta de vedere.

M-am bucurat mult de tot să-i aud live pe scena Appletone, fiindcă nu aș fi crezut c-o să am șansa asta vreodată. Deși majoritatea celor din public nu-i recunoșteau după nume, am văzut cum li s-au luminat fețele când au pus ”Keep Control”. 😀 ”Pe piesa asta dansam la discotecă!”

sono at appletone party strongbow

În aprilie anul acesta, SONO au lansat un nou album, ”Backyard Opera”, pe care abia aștept să-l ascult și să-i fac review, iar la final de august au pus online un remake al hit-ului ”Twist in my sobriety” a lui Tanita Tikaram (1988), care sună foarte, foarte bine!

Minimix-ul ăsta e perfect să-ți faci o idee despre albumul cel nou, prin care SONO vor să revină în atenția publicului larg, lucru care chiar sper să le iasă, fiindcă sunt convinsă că din experiența lor de 15 ani de făcut muzică pot ieși piese extraordinare.

Mulțumesc Strongbow pentru invitația la party-ul Appletone! A fost nu un party, ci un minifestival care să încheie fără regrete vara, cu muzică bună și foarte bună, cu mâncare delicioasă, atmosferă relaxată și cidru aromat, cu multă gheață.

strongbow appletone party (2)

Jurjak și Never Over m-au făcut să-i urmăresc cu atenție de acum încolo și-am încercat toți să ținem ritmul pe ”Young Folk” a suedezilor de la Peter Bjorn and John.

Și dacă nu vrei să rămâi cu fluieratul ăsta în minte toată ziua (eu îl am pe repeat de minim o săptămână), îți las aici un playlist SONO (pagina de Facebook) numai bun pentru duminica asta:

One Response

  1. Adi
    Sep 08, 2016 - 11:45 AM

    Like!

    Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.