Step Up 4 – dincolo de aparențe

Am fost la Step Up: Revolution cu așteptările generate de ultimul film din serie, care m-a lăsat fără cuvinte în materie de coregrafii, mișcări, efecte speciale și coloană sonoră. La un film despre dans nu te poți duce cu gândul că vrei găsi o dramă care să te răscolească sau crezând că vei avea o epifanie. Filmele din această categorie trebuie să fie distractive, pe alocuri amuzante, însă impregnate cu pasiunea pentru dans și expresivitatea sa.

Well, Step Up: Revolution a dus lucrurile la un alt nivel din acest punct de vedere. În ciuda superficialității dialogurilor și a poveștii luată cu copy/paste din toate filmele romantice, filmul acesta este despre mai mult decât atât. Step Up 4 cumulează punctele cheie din cultura urbană a celor care simt și trăiesc pe beat-ul orașului. Sunt abordate câteva teme esențiale pentru viața din marele oraș:

1. Arta urbană și modul în care expresia artistică se modifică în funcție de spațiul înconjurător, manifestându-se contextual prin dans, grafitti,, instalații din deșeuri, revolte sociale.

2. Contrastele sociale sunt mai puternice în orașele mari, acolo unde coexistă luxul și sărăcia, acolo unde oamenii talentați, dar fără resurse, luptă pentru un loc în lumina reflectoarelor. Vedem aceste povești peste tot în jurul nostru și poate le trăim chiar noi, așa că putem empatiza cu ele, chiar dacă sunt fabricate la Hollywood și au loc în partea cealaltă a lumii.

3. Spiritul revoluționar al fiecărei generații tinere se face simțit și aici, consolidând mișcările sociale ale celor care cred că se pot manifesta și altfel decât prin violență pentru a-și face cunoscut punctul de vedere.

4. Social media are un loc central în film, fiind unul dintre pretextele pentru scenele spectaculoase de dans.

5. Coloana sonoră este incredibil de bine construită, din muzică profund urbană care variază de la hip-hop (, R&B până la dubstep, muzică electronică și chiar acorduri de pian care ating sensibilitatea muzicală a oricui. Combinația dintre toate aceste elemente are un dinamism unic și unele versuri sunt extrem de profunde (precum în piesa ”Words” – colaborare între Skylar Grey și Lupe Fiasco).

6. ”Disruptive” – e un termen căruia nu am reușit să-i găsesc un echivalent satisfăcător, dar care cred că ilustrează foarte bine natura manifestărilor artistice a tinerilor care s-au dezolvat în mediul urban. Arta lor suspendă normalitatea, chiar și pentru câteva secunde, se manifestă liber, dincolo de convențiile înrădăcinate, deschizând un spațiu de conversație la un alt nivel.

Scenele de dans sunt incredibile! E fascinant modul în care au fost filmate (3D FTW!), abordarea coregrafică și scenografia care contribuie la impactul vizual uimitor. Tot ce voiam după ce am văzut filmul era să mă reapuc de cursurile de streetdance sau să merg să dansez.

Dacă nu vreți spoilers, nu vă uitați la clipurile de mai jos și mergeți neapărat să vedeți Step Up: Revolution.

Surse foto: 1, 2, 3, 4.

6 Responses

  1. Sabina
    Sep 26, 2012 - 10:51 PM

    Chiar abia asteptam parerea ta 🙂 Eu ma asteptam cred la si mai mult de la dans … http://www.sabina-cornovac.ro/index.php/step-up-4-este-super-dar-nu-le-intrece-pe-primele/

    Reply
    • Andra Zaharia
      Sep 27, 2012 - 05:27 PM

      Mai mult? Eu am iesit de acolo chiar intrebandu-ma ce vor face in filmul viitor. Mie mi-a placut cum au exploatat spatiul urban si cum l-au inclus in coregrafiile lor.

      Reply
  2. Valy
    Sep 27, 2012 - 12:10 PM

    Am fost la avanpremiera. Exceptional filmul! Insa dinpunctul meu de vedere sunt slabute si putine efectele 3D. Am scris si eu despre el 🙂

    Reply
    • Andra Zaharia
      Sep 27, 2012 - 05:28 PM

      Efectele poate nu sunt stralucite, dar mi-a placut tehnica de filmare, cu acele cadre sacadate si perfect sincronizate cu beat-urile. Asteptam sa vedem cu ce ne vor surprinde data viitoare.

      Reply
  3. ConfesiunileUneiÎmprăştiate
    Sep 27, 2012 - 05:12 PM

    Buna. Fiind un fan inrait al muzicii, dansului si bineinteles al filmului cu pricina, nu am putut astepta sa il vad la cinema, asa ca prima data l-am vazut intr-o calitate mai poasta, dar efectiv m-a prins cu totul si mai aveam putin sa intru prin monitor sa ma duc si eu sa dansez. Saptamana trecuta, fiind in Bucuresti, m-am tot pisicit pe langa prietenii mei sa ma duca la cinema sa il vad ca deh, era 3D. Pot sa zic ca desi l-am vazut pentru a 2a oara, m-am indragostit din nou de dans, si din nou, si din nou. Ai descris minunat filmul si personal, astept sa se mai scoata vreo serie de filme pe acest model, care sa incropeasca frumos toate elementele dansului, culturii si a tineretii.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Sep 27, 2012 - 05:26 PM

      Multumesc pentru comentariu! Ma bucur ca ti-a placut si sa stii ca si eu astept la fel, fiindca astfel de filme sunt chiar o sursa de inspiratie pentru a cauta frumos in viata noastra.

      Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.