The Amazing Spider-Man versus The Dark Night Rises

Am așteptat două săptămâni pentru a putea face o analiză comparativă a celor două filme cu super eroi de anul acesta așteptate cu cea mai mare doză de curiozitate de către fani: The Amazing Spider-Man și The Dark Knight Rises.

Fiindcă acum știu exact care sunt punctele tari și cele slabe a ambelor filme, vi le prezint în ordinea în care eu cred că ar trebui să le vedeți pentru a vă bucura cât mai mult de ambele experiențe, fiecare diferită în felul său.

The Amazing Spider-Man

Noul Spider-Man a fost o curiozitate pe care am avut-o cu toții, fiindcă un actor nou presupune o reinterpretare a personajului, dar și fiindcă a avut loc o reinterpretare a poveștii bine cunoscute. E foarte greu să iei o poveste atât de mult exploatată și să o reconstruiești cu suficient de multă abilitate încât să trezești un nou val de interes din partea publicului, însă Columbia Pictures alături de Marvel Studios au reușit să creeze încă un star al box office-urilor.

Alegerea noilor actori pentru a ilustra celebra poveste a super eroului are mult de-a face cu succesul acestui film. Andrew Garfield este de departe cel mai bun Spider-Man de până acum, cel mai convingător și cel care întruchipează cel mai bine spiritul justițiar cu accente ludice a lui Peter Parker. Regizorul Marc Webb chiar și-a declarat susținerea pentru tânărul Andrew, afirmând că:

”Though his name may be new to many, those who know this young actor’s work understand his extraordinary talents. He has a rare combination of intelligence, wit, and humanity. Mark my words, you will love Andrew Garfield as Peter Parker.”

(Sursa: IMDB)

Emma Stone este și ea o prezență cu mult, mult mai potrivită decât a fost vreodată Kirsten Dunst (care îmi displace în mod profund). A fost isteață și cu un șarm inocent, care ascunde însă mai multă pricepere decât arată. Plus că Emma chiar poate juca încă rolul unei puștoaice de liceu deși are 23 de ani.

Povestea din The Amazing Spider-Man este mult mai aproape de firul original al scenariului original, iar firul narativ reîncepe, într-un mod parcă mai firesc și mai puțin forțat ca în celelalte filme. Personajele sunt construite mai atent, iar întreaga acțiune se încheagă cu mai multă ușurință. Au fost momente de suspans, momente emoționante, ba chiar am auzit și hohote de râs (unele chiar ale mele), așa că pot spune că The Amazing Spider-Man este un film entertaining (distractiv nu acoperă în totalitate sensul acestui termen) și foarte potrivit pentru o vineri seara.

The Amazing Spider-Man facts:

  • buget estimat: 230,000,000 milioane de dolari;
  • venituri în primul weekend: $62,004,688 (USA) (8 July 2012) (4,318 Screens);
  • încasări totale până acum: $200,500,351 (USA) (15 July 2012);
  • Rhys Ifans, actorul din rolul șopârlei, personajul negativ, a refuzat să aibă dubluri pentru cascadorii și și-a realizat singur toate momentele de cascadorie;
  • Anne Hathaway, care trebuia să apară în film în rolul Feliciei Hardy (Black Cat), a ajuns să joace în final în The Dark Knight Rises în rolul Selinei Kyle (Catwoman);
  • Peter Parker folosește Bing în film pentru search, motiv pentru care subscriu la comentariul de mai jos (sursa):

The Dark Night Rises

Ieri seară am fost la avanpremiera The Dark Night Rises, de la care mă așteptam să fie mult mai dramatic decât Spider-Man, judecând după trailer. Așteptările mi-au fost confirmate, dar și depășite cu mult, fiindcă ce avem în cel mai recent film cu Batman este o poveste foarte puternică, cu personaje construite pe măsură. Ca să vă faceți o idee despre cât de mare a fost entuziasmul pentru acest film, vă pot spune că biletele pentru premiera IMAX din New York s-au vândut în totalitate cu 6 luni înainte de premieră, conform IMDB.

Și aici, ca și în cazul Spider-Man, totul pornește de la actorii aleși: Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman și Michael Caine își joacă toți rolurile cu desăvârșire. Trăsăturile fiecărui personaj sunt atât de bine puse în evidență prin scenariu și trăsăturile pe care le implică, încât devin aproape reale. Dat fiind mai ales climatul de instabilitate cu care noi înșine ne confruntăm, filmul rezonează cu atât mai mult la nevoia de reorganizare a vieții, nevoia de o nouă ordine.

Lupta lui Batman din acest film nu este doar una fizică, ci mai ales una psihică, spirituală. Trădarea vine de acolo de unde te aștepți mai puțin, mai ales că una dintre dezvăluiri vine foarte aproape de final și te va lua complet prin surprindere. Forța personajelor masculine este contrabalansată de cea a personajelor feminine, care reprezintă un amestec de feminitate, istețime, farmec, dar și încrâncenare. Spectaculos însă este Bane, adversarul lui Batman, un personaj nemilos, aparent lipsit de suflet și care reprezintă o întruchipare a răului. Tom Hardy a fost memorabil în acest rol care m-a făcut să mă încordez de multe ori de-a lungul fimlului.

Michael Caine aproape m-a făcut să plâng spre final, fiindcă The Dark Night Rises este o dramă, una pe care o trăiești în interior, una care ne aduce aminte de forța care zace în fiecare dintre noi. Poate că nu ar strica să ne gândim cum putem aplica forța acestei voințe în viața noastră, fără să pornim un război civil, însă.

Coloana sonoră este un alt element pe care nu-l pot lăsa deoparte. Creațiile lui Hans Zimmer au contribuit în mod decisiv la crearea atmosferei din film și sunt absolut uimitoare.

Iată și replica mea favorită din film:

Selina Kyle: [to Bruce Wayne] You think this can last? There’s a storm coming, Mr. Wayne. You and your friends better batten down the hatches, because when it hits, you’re all gonna wonder how you ever thought you could live so large and leave so little for the rest of us.

The Dark Night Rises facts:

  • buget estimat: 250,000,000 milioane dolari;
  • Christopher Nolan e primul regizor care a realizat o trilogie completă de filme cu Batman, dar al doilea regizor care a completat o trilogie a filmelor despre un super-erou după ce Sam Raimi a finalizat seria Spider-Man;
  • Christian Bale este primul actor care l-a jucat pe Batman/Bruce Wayne în trei filme (nu în desene animate);
  • filmul este realizat din 50 de minute de filmări făcute cu camere IMAX, lucru care se vede în calitatea extraordinară a imaginilor;
  • regizorul Nolan și-a declarat dezacordul ferm de a realiza filmul în 3-D;
  • Angelina Jolie, Natalie Portman, Jessica Biel, Charlize Theron, Emily Blunt, Vera Farmiga, Gemma Arterton, Abbie Cornish, Eva Green, Kate Mara, Blake Lively, Charlotte Riley, Olivia Wilde și Keira Knightley au fost la audiții pentru rolul Selinei Kyle, obținut în final de către Anne Hathaway;
  • Naomi Watts, Rachel Weisz și Marion Cotillard au fost luate în considerare pentru rolul Mirandei Tate până Cotillard a primit rolul. Ea a început filmările la abia 2 luni după ce l-a născut pe fiul său, Marcel;
  • Tom Hardy a fost ales să joace rolul lui Bane datorită reprezentației sale din RocknRolla. Pentru a se pregăti, Hardy a trebuit să se îngrașe 14 kg și să studieze diverse stiluri de luptă pentru a le folosi în film. Rezultatele sunt vizibile, fiindcă a jucat rolul cu multă autenticitate;
  • compozitorul Hans Zimmer a colecționat înregistrări online ale incantațiilor pentru a le folosi pe coloana sonoră;
  • cântecul tematic al lui Bane este o incantație ce cuprinde cuvintele “deshi basara”, care în arabă înseamnă ”ridică-te” (rise);
  • Joseph Gordon-Levitt , Leonardo DiCaprio , James Holzier, Ryan Gosling și Mark Ruffalo au fost pe listă pentru a juca personajul John Blake. Gordon-Levitt a fost ales în final și cred că a fost cea mai bună opțiune;
  • Din respect pentru Heath Ledger, Joker nu este menționat nicăieri în film.

Concluzia?

Nu puteți rata nici unul dintre aceste filme, care trebuie văzute neapărat la Cinema City Samsung IMAX pentru o experiență completă, în ordinea profunzimii lor: Spider-Man mai întâi, iar apoi The Dark Night Rises.

Sursa poster The Amazing Spider-Man.
Sursa poster The Dark Night Rises.

6 Responses

  1. saramon
    Jul 25, 2012 - 12:24 PM

    The Dark Night Rises
    venituri în primul weekend: $160,887,295 (U.S.A.) (4,404 cinematografe). 🙂

    Asta cam spune tot…

    Reply
  2. Auras
    Jul 25, 2012 - 12:28 PM

    Batman all the way. Spiderman e doar un remake chinuit

    Reply
  3. Andreea
    Aug 10, 2012 - 02:55 PM

    Ce mi se pare uimitor este faptul ca fiecare din filmele astea au avut un villain foarte bine conturat, care a eclipsat de multe ori super-eroul. De parca, intr-un fel, super-eroul nici n-ar conta, ci doar opusul lui, care trebuie sa fie cel mai puternic, cel mai destept si cel mai agil, neasteptat, surprinzator. In filmele astea, de multe ori am senzatia ca se munceste mai mult pentru un antagonist credibil si incredibil (prin prisma calitatilor sale), decat la expunerea unui erou oricum apreciat, cunoscut, sustinut si iubit de public.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Aug 10, 2012 - 02:57 PM

      Ai mare dreptate, Andreea! Sa stii ca asta m-a marcat si pe mine cel mai tare la The Dark Night Rises. Great point!

      Reply
  4. Ionut
    Aug 14, 2012 - 01:47 PM

    @Andreea nu sunt de aceeasi parere cu tine. Un villain conturat bine scoate in evidenta slabiciunile dar si calitatile personajului principal
    @Andra Zaharia inseamna ca filmul a fost bun, daca te-a surprins… 🙂

    Reply
    • Andra Zaharia
      Aug 22, 2012 - 12:11 AM

      Ionut, a fost chiar foarte bun. L-as revedea.

      Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.