Urmatorii 5 ani

Să dăm timpul înainte peste 5 ani. Este anul 2019, iar eu mă apropii de 33 ani, însă societatea în care trăiesc nu seamnănă deloc cu cea din 2014, fiindcă tot ce nu voiam să cred atunci că se poate întâmpla s-a întâmplat.

Oamenii continuă să privească în jos când merg pe stradă, apăsați din ce în ce mai tare de greutățile cu care se confruntă. Știrile ce ajung în online nu fac decât să crească deznădejdea, fiindcă toți cei care ne-au confiscat țara au scăpat nepedepsiți și au continuat să fure nestingheriți. Mai rău este că nici aici, în sfera online, nu putem să ne mai exprimăm părerile fără ca asupra noastră să planeze amenințarea pedepsei de natură penală pentru insultă și calomnie. Traficul de date pe internet este monitorizat și stocat pentru minim 6 luni, fiindcă ACTA a fost adoptată și aplicată. Și nu pot să nu-mi aduc aminte în fiecare zi de 1984.

shutterstock_177846869
Vision of the shouting girl on a fabric via Shutterstock

Premierul care a mințit cu nerușinare în fața noastră, care a dus cea mai mizerabilă campanie politică din toate câte au existat în România (greșit numită democratică) a ajuns, din greșeala noastră, a tuturor, președinte.

El a scos la iveală tot ce era mai rău în oameni: ura de clasă, discriminarea, misoginismul, mințitul aproape patologic, xenofobia, șovinismul, sfidând legea a cărei aplicare e acum la discreția unor indivizi corupți până în măduva oaselor. Respectul pentru noi, cei în buzunarele cărora au băgat mâna adânc, este inexistent. Investitorii au plecat, iar alții noi nu mai vin. Taxele au crescut, presiunea pe fiecare dintre noi a crescut. Gândul de a-ți întemeia o familie pare apanajul visătorilor, care nu văd cum a decăzut sistemul de învățământ și cel de sănătate. În timp ce alte țări evoluează, România regresează.

Nu ne putem baza pe influența și ajutorul Uniunii Europene sau a SUA, fiindcă ne-am făcut-o cu mâna noastră. Nimeni nu vine în curtea noastră să facă ordine, iar lăcomia și abuzurile nu mai sunt pedepsite, fiindcă justiția a căzut vădit sub control politic, iar DNA a fost desființat atât de rapid, încât parcă nici nu a existat. Dacă nu ar fi atât de complicat, UE ne-ar exclude într-o secundă. Rusia își întinde tentaculele tot mai mult asupra noastră, oamenii sunt dezbinați, iar propaganda nu încetează să fie susținută prin minciuni și manipulare ordinare.

shutterstock_146428322
Hands of a missing kidnapped via Shutterstock

Eu am zile când simt că nu mai fac față. Și sunt prea multe. Speram ca la 33 de ani să nu fiu nevoită să muncesc în continuare, aproape fără pauză, pentru un nivel mediu de confort. Speram să mă pot bucura de cei dragi, să-mi văd mai des părinții, să nu mai fiu la fel de prinsă în rutina serviciu-casă. Mai rău este că, atunci când se termină orarul de muncă, intervine stresul societății în care trăiesc: bătrâni săraci și batjocoriți după ani și ani de muncă, copii care primesc o educație greșită, îndoctrinare religioasă la tot pasul, impozitele care tot cresc, la fel ca prețurile, lipsa locurilor de muncă – totul te face să-ți pierzi speranța că ar putea fi mai bine.

Ca popor, am repetat aceleași greșeli iar și iar, parcă am fi fost trași de un curent, sfârșind prin a fi înecați de corupție, lăcomie și ură. Cel mai adesea simt că toți cei care sunt la putere nu vor decât să ne împingă până la disperare, să plecăm toți din țară, ca ei să poată fura tot ce a mai rămas (și mă mir că a mai rămas ceva).

Într-adevăr, nimic nu a mai fost la fel de la alegerile din 2014.

Acesta e un scenariu posibil din toate cele de-a dreptul sinistre care se pot întâmpla dacă marioneta corupților, mincinosul patologic și reprezentantul mizerabilului PSD Victor Ponta va fi ales președinte. În opinia mea și a altor oameni, mult mai bine pregătiți decât mine în domeniul politic, dacă această marionetă va deveni președinte, România va înregistra un regres ce ne va arunca înapoi în negura comunismului, așa cum arată acesta acum, cu Rusia trecând cu buldozerul peste ideile democratice ale vecinilor și cu forțele vestice ezitând să se implice în conflicte interne.

Un îndemn am: haideți ca până duminică să facem un efort real de a îndrepta lucrurile în direcția potrivită. Veți spune că președintele nu are puteri executive, însă modelul impus de acesta, modul prin care ne reprezintă în relația cu alte țări și instituții internaționale, tonul pe care îl dă în discuții și multe alte aspecte se propagă în societate. Vreau un președinte de care să fiu mândră, care să mă reprezinte, care să muncească onest și care să mă respecte. Și, pentru prima dată după mulți ani, avem oportunitatea de a alege un om politic precum Klaus Iohannis. Haideți să ieșim din bula noastră, să punem mâna pe telefon, să mergem la rude și să facem ce trebuie făcut pentru a ne salva următorii 5 ani. Lupta nu e pierdută!

14 Responses

 1. semanticus
  Nov 13, 2014 - 10:22 AM

  Ai tacut in 2012, ai tacut in 2013, ai tacut in 2014, brusc te vaiti in noiembrie, te vei vaita 5, nu, mai corect, te vei vaita 10 ani

  Reply
  • Andra Zaharia
   Nov 13, 2014 - 11:25 AM

   Claudiu, atitudinea ta ostila nu ma misca absolut deloc. Stiu deja ca esti tipul de persoana careia ii place sa contreze doar de dragul de a o face, facand atac la persoana, indiferent daca mesajul pe care il transmite persoana este pozitiv/negativ, util/inutil.

   Reply
   • semanticus
    Nov 13, 2014 - 12:55 PM

    Cand vad ipocrizie o taxez, pana acum nu va deranja oamenii PSDului din online si offline, de la evenimente patronate de respectivii pana la conferinte unde tot voi le serviti mingi la fileu, pe bani, nu gratis. Probabil acum PNLul a platit mai bine.

    Reply
    • Andra Zaharia
     Nov 13, 2014 - 01:05 PM

     Atitudinea si acuzatiile tale sunt dovada clara a faptului ca nu poti accepta ca un om poate sa opineze si sa sustina ce vrea in lipsa unor interese ascunse si fara sa fie platit, ceea ce reflecta exact stadiul societatii noastre. Trist, de-a dreptul trist…

     Reply
     • semanticus
      Nov 13, 2014 - 02:23 PM

      opinii sunt multe si schimbatoare, mercenari si mai multi, dar oameni cu atitudini si coloana vertrebrala mai rar

    • Laur
     Nov 15, 2014 - 12:42 PM

     Semanticus, esti psd-ist? Ai o atitudine reprobabila. Daca vrei sa ne arati viziunea ta pentru urmatorii 5 ani, incearca sa ne arati, sunt tare curios cum vezi tu Romania. Alegeti unul din cele doua scenarii, cu Ponta sau cu Iohannis presedinte. Voi citi cu mare atentie.

     Reply
 2. Dan Trofin
  Nov 13, 2014 - 10:54 AM

  frumos zis, bine argumentat, Andra ! este un articol mult peste media celorlalte scrise frecvent cu subiectivismul jurnalistului. de data aceasta, cu ochiul atent al unui tanar care surprinde realitatile din Romania Reala si temerile fata de viitor. Din pacate, stii bine, majoritatea celor de varsta noastra, chiar cu educatie, argumente si responsabilitati, lipsesc frecvent de la exercitiul democratic al votului. Sper, ca duminica, sa creasca prezenta la vot, in special in mediul urban.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Nov 13, 2014 - 11:28 AM

   Si eu imi doresc la fel, Dan, si fac tot ce pot, atat online, cat si offline, pentru a stimula participarea la vot a oamenilor mai apropiati sau mai indepartati. Observ o rusine de a discuta subiecte politice in anumite grupuri, de parca ar fi reticenti la a-si murdari mainile, cand nu asa ar trebui sa fie. Dar cred ca ce se intampla acum e un pas important in schimbarea atitudinii fata de cultura politica minima pe care ar trebui sa o avem toti. Si eu am multe de invatat, insa incerc sa gasesc resursele necesare sa o fac si sa fiu la curent cu ce se intampla in jurul meu. Oricat de frumoasa ar fi bula mea, nu pot trai doar in ea si vreau sa le fie bine si celor din jur.

   Reply
 3. Popescu Bogdan
  Nov 13, 2014 - 01:13 PM

  M- a bucurat articolul tau, Andra! Ai manifestat multa sinceritate, curaj, si mai ales spirit civic!Chiar daca sunt unii care nu apreciaza, tu stii ca ti ai facut datoria fata de tine cat si fata de cei apropiati!Esti cel mai sincer cu tine insuti in momentul in care constati ca mai sunt cateva ore pana cand vei mai bifa un an trecut din viata ta, si lucrurile din societate nu se indreapta in directia buna!La multi ani iti spun de pe acum, sa te bucuri de toate lucrurile frumoase din aceasta lume, pe care tu incerci sa o faci un pic mai buna!

  Reply
  • Andra Zaharia
   Nov 13, 2014 - 01:22 PM

   Multumesc, Bogdan! Singura dorinta de ziua mea este ca oamenii sa iasa la vot si sa aleaga in cunostinta de cauza. Sper ca, dupa duminica, sa fim un pic mai intelepti si un pic mai implicati in sfera civica.

   Reply
 4. Popescu Bogdan
  Nov 13, 2014 - 02:42 PM

  Adevarat ai spus!E posibil peste 5 ani sa gasim in Romania 2 categorii principale de populatie:oameni in varsta si multi analfabeti, ambele categorii foarte usor de manevrat!

  Reply
 5. Laur
  Nov 15, 2014 - 12:35 PM

  Foarte bine scris, Andra!
  Sper din tot sufletul ca acest scenariu sa ramana doar un scenariu de film. O distopie de genul celei din 1984 ar fi regretabila si nedorita. Imi pare rau ca sunt atatia oameni care sunt atat de indarjiti ca ei cunosc ”adevarul”, incat nici nu-si mai pun probleme cu privire la sursa. Au fost manipulati pentru ca cei care le-au insuflat parerile lor marsave au gasit in ei propagatorii cei mai potriviti, cel mai slab pregatiti, creduli, de genul ”crede si nu cerceta”. Posturile acolite si-au facut bine treaba si daca vrei sa-i explici omului ceva, intampini un zid – ”eu stiu mai bine”. Mi-au ajuns anii de comunism, cel mai rau e faptul ca multi oameni au trecut si ei prin acele vremuri, chiar au prins mai multi ani decat mine si nu realizeaza ca ceea ce ne propune VVP nu e nici pe departe viziunea potrivita pentru tara noastra.
  Acum e momentul sa-i spunem: ”Nu, Ponta, mersi de oferta, esti foarte generos, dar noi ne dorim altceva. Te chemam noi peste 5 ani daca e nevoie”.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sumarul (politic) de JOI
 2. Nehotaratilor, iesiti la vot! ~ Aurasmihai.ro

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.