10 locuri #dinRomania

Fiindcă tocmai a început weekendul, iar eu mâine voi fi în drum spre munte, am lăsat în urmă câteva sugestii de locuri minunate de văzut, în caz că vreți să vă luați lumea în cap și să plecați unde vedeți cu ochii.

Deși am călătorit destul de mult cu familia și cu prietenii, Redescoperă România m-a dus prin locuri unde nu credeam că voi ajunge. Am descoperit priveliști care m-au lăsat fără răsuflare, castele și cetăți desprinse parcă din povești, oameni cu chipuri vesele și pline de povești, minuni ale naturii și minuni create de om.

Dacă știi să te lași purtat dincolo de cărările știute, așa cum mereu ne sfătuiește Doru, vei descoperi o altă Românie, în care ai vrea să te pierzi și să nu trebuiască să te mai întorci în marele (sau micul) oraș. Așadar, iată 10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în România:

1. Bucovina

De departe una dintre cele mai frumoase zone ale țării, cu peisaje pure și cu mâncare excelentă (aș sugera masa la restaurante cu specific românesc sau picnicuri cu brânză și legume proaspete luate de la țărani). Oamenii sunt primitori și zâmbitori, iar obiectivele turistice nu lipsesc. De asemenea, șoselele sunt tocmai bune pentru umblat în lung și-n lat.

2. Maramureș

Pitoresc și cu oameni nostimi, Maramureșul e un loc în care aș reveni cu plăcere de-ar fi mai aproape. A fost deja de două oră și tot mi-au rămas multe lucruri de văzut. Mi-aș dori să am ceva mai mult timp să poposesc prin sate și să admir priveliștile fermecătoare din ținutul acesta nordic.

3. Dunărea la Cazane

Dunărea e de-a dreptul fascinantă! Toată bucata de drum de la Orșova spre Moldova Nouă mă unge la suflet. Dunărea în stânga, munte în dreapta, liniște perfectă – tot ce ți-au putea dori vreodată! V-aș sugera să petreceți o noapte pe malul Dunării, să faceți un grătar de pește și să vedeți zecile de licurici care luminează mai ceva ca stelele de pe cer.

4. Transfăgărășan

Una dintre cele mai frumoașe șosele #dinRomânia, cu asfalt bun și care oferă panorame cuceritoare! Condusul pe Transfăgărășan e una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poate avea un șofer. Numa’ zic. 🙂

5. Transalpina

Ceva mai sălbatică și mai șerpuitoare decât Transfăgărășanul, Transalpina oferă o experiență foarte mișto de condus (care va fi și mai mișto când vor termina de pus parapetele) și peisaje de vis. Altceva în afară de condus, picnic-uit și respirat aer curat nu prea e de făcut, dar merită plimbarea. (Sursa foto.)

6. Castelul Huniazilor

În opinia mea, Castelul Huniazilor este cel mai spectaculos #dinRomânia, chiar mai frumos decât Bran sau Peleș. Când l-am văzut prima dată, părea desprins dintr-un film Disney. Dac-aș avea bani și-ar fi de vânzare, l-am cumpăra. 😀

7. Cetățile din Dobrogea

Dobrogea mi-a plăcut nespus de mult, fiindcă e sălbatică și pustie, iar cetățile înșirate peste tot în această zonă te îmbie la aflat cât mai multe despre ele. Fie că e vorba de Enisala, Noviodunum, Argamum, Histria, Capidava sau Libida, toate au câte ceva special, povești fascinante în spate și îți dau senzații aparte. Sunt sigură că sunt multe care ne-au scăpat, dar am de gând să le găsesc și să le văd pe toate.

8. Sarmizegetusa Regia

Încă nu am ajuns să văd antica cetate dacică, însă mi-am propus să fac asta foarte curând. Am auzit povești minunate despre frumusețea locurilor și despre emoțiile pe care le crează locul acela și cred, deși nu-s neapărat o patrioată, că e ceva acolo care te face să simți că aparții mai mult de peticul acesta pământ. (Sursa foto.)

9. Salina Turda

Consider că orice film SF care se respectă ar trebui să filmeze măcar o scenă în Salina Turda. Am văzut-o doar în poze, dar a fost suficient încât să-mi doresc neapărat să o vizitez și să scotocesc prin toate colțurile ei sărate.

10. Delta Dunării

Ultima, dar nu cea din urmă, Delta mă tot cheamă să o văd de ani buni. Ocazii s-au mai ivit, însă n-am reușit niciodată să le valorific. Sper însă ca în curând să mă duc să dau piept cu țânțarii și să admir cu ochi mari această bucată de pământ nou și special, care adăpostește atâtea minunății. (Sursa foto.)

Aventura Redescoperă România continuă, iar voi o puteți urmări pe Facebook sau pe Twitter.

Tu ce ai adăuga acestei liste?

5 Responses

 1. Florin
  Jul 23, 2011 - 02:45 AM

  2 mici corectii de la cei “din domeniu”:

  In contextul in care apar cele din lista, Maramures si Bucovina nu sunt “locuri”, ci sunt doua regiuni intregi; sunt in alta categorie decat Trasnfagarasanul sau salina Turda; similar putem spune ca 5 locuri de vazut in Romania sunt: Transilvania, Banat, Muntenia, Oltenia si Moldova.

  La punctul 8 zici Ulpia Traiana Sarmizegetusa – “antica cetate dacica”. Eu cred ca o confunzi cu Sarmisegetuza Regia (==regeasca). Cea din urma e cetatea dacica, iar Ulpia Traiana, dupa cum ii zice si numele (“Traian”) este cea facuta de romani, dupa cucerirea Daciei. Ele nu sunt deloc acelasi lucru si nici nu sunt in acelasi loc (una e la “drumul mare”, iar cealalta e in munti). Cea din munti, alaturi de alte cateva cetati dacice este de mare valoare si a fost inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO.

  Pentru alte locatii turistice din Romania exista o pagina cu
  mai mult de 300 de obiective turistice din Romania pe DrumLiber.ro

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jul 24, 2011 - 07:15 PM

   Asa cum i-am raspuns si lui Zoli, e prea greu sa aleg din Bucovina si Maramures doar 2 lucruri de vazut. Pana la urma e un top personal, care respecta canoanele si prefeirntele mele. Si dreptate ca am gresit cu denumirea Sarmizegetusei, motiv pentru care am corectat. Mersi pentru info cu obiectivele turistice.

   Reply
 2. Florin
  Jul 23, 2011 - 02:48 AM

  Scuze de scrierea gresita: corect e “Sarmizegetusa” (cu z la mijloc) si “Transfagarasanul”.

  Reply
 3. Zoli
  Jul 23, 2011 - 12:37 PM

  Putin cam generalist, ar fi ideal un post cu locuri superbe de vizitat cu locatia exacta pe harta, nu o zona generalista cum e bucovina.

  In rest, total de acord cu locurile:)

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jul 24, 2011 - 07:13 PM

   Bucovina si Maramures sunt prea complexe si cu prea multe lucruri frumoase de vazut ca sa le pot reduce doar la cate un obiectiv pentru fiecare dintre zone. Daca vrei sa impartasesti cu noi preferintele tale, cu tot harti, be my guest! 😉

   Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.