5 schimbari din tehnologie care ne influenteaza

Fie că suntem mai aproape sau mai departe de domeniul tehnologiei, cu toții folosim aplicații smartphones, internet sau măcar un mijloc tehnologic care ne ajută într-un fel sau altul. Fiindcă e important să fim conștienți și de responsabilitățile care vin ca urmare a integrării profunde a tehnologiei în viața noastră, am făcut o listă scurtă cu top 5 schimbări care au loc în această perioadă și care ne influențează, în mod evident sau mai discret.

5 schimbari in tech (1)

1. Scade încrederea în aplicațiile mobile:

The less confidence people have in their mobile device, the less they will use it and the apps on it. That’s bad news for everyone.

2. Trăim în era supravegherii în masă, dar asta nu înseamnă că trebuie să abolim dreptul la online privacy, ba dimpotrivă.

I’m mostly worried about people who think there should be no privacy on the internet.
Would you give your credit card and PIN number to anyone you meet on the street? It’s the same thing with privacy.
Having our privacy invaded means that some of us will lose money, some of us will lose friends, some of will encounter nasty experiences online and maybe even offline.
We need privacy.
Privacy is a human right, deeply embedded in our DNA structure.

3. Tarifele de roaming vor fi desființate începând cu decembrie 2015, printr-o hotărâre a Parlamentului European:

Today the European Parliament voted to end roaming charges by Christmas 2015, as part of a wider vote in support to the Commission’s proposed regulation for a “Connected Continent” (telecoms single market).

4. Atât actualii, cât și viitorii posesori de cartele pre-pay vor trebui să se înregistreze cu nume, prenume, serie și număr CI și CNP la operatorul de telefonie mobilă la care au numărul.

Toți deținătorii de cartele telefonice pre-plătite vor trebui să se înregistreze și să depună acte de identitate începand cu 1 ianuarie 2015.

5. Parlamentul European a votat o lege clară care susține conceptul de net neutrality, ce presupune că niciun furnizor de internet nu are voie să cenzureze accesul la anumite site-uri sau să împiedice în vreun fel accesarea lor. Ne putem considera extrem de norocoși, fiindcă în Statele Unite situația este exact invers, ceea ce afectează profund multe companii de tehnologie.

The European Parliament has voted to protect net neutrality, limiting the power of telecoms providers to charge third parties for faster network access.

Tu ce crezi că ar fi mai important de conștientizat legat de schimbările din tehnologie?

4 Responses

  1. Alex Agape
    Apr 10, 2014 - 01:43 PM

    Se scot tarifele roaming? Serios? Astept sa se intample asta de secole… I can’t believe it! Good job EU.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Apr 10, 2014 - 02:24 PM

      Din fericire, da, e cat se poate de adevarat. Si UE chiar se straduieste sa construiasca acest concept de “connected continent”. Sper din toata inima sa le iasa!

      Reply
  2. Andrei Prodan
    Apr 10, 2014 - 08:51 PM

    mie mi se pare foarte proasta legea cu toate cartele de telefon inregistrate. Deja devine o moda ascultarea telefoanelor (si datul stenogramelor in presa) si nu are nimic de-a face cu “securitatea nationala” cum sustin domnii din CSAT

    Reply
    • Andra Zaharia
      Apr 14, 2014 - 08:11 AM

      Asta in mod evident. Si mie mi se pare suparator, dar putini stiu sa-si ceara drepturile.

      Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.