Aventura de peste ocean: ep. 3 – San Francisco

San Francisco, unul dintre orașele iconice ale Statelor Unite, m-a intrigat de prima dată când am ajuns acolo. Era după o scurtă excursie prin Palo Alto (despre care voi povesti într-un articol viitor), când am decis că încă mai aveam vreme să vedem cum arată orașul din golf. Am ajuns pe seară într-un oraș care s-a îngrămădit în golf și care are o arhitectură urbană tare interesantă: case pe dealuri dimprejur, cartiere de case și vile de apartamente pe măsură ce te apropii de centru și o mână de zgârie nori chiar in inima orașului, așa de înalte încât e mereu umbră pe acele străzi (un sentiment tare ciudat, de altfel).

San Francisco nu e deloc un oraș ieftin, mai ales dacă e să judeci după parcări, care te vor taxa cam cu 6$ la fiecare 15 minute. Dacă parchezi sub unul dintre zgârie nori, portarul te va ruga să-I arăți ce ai în portbagaj, lucru lesne de înțeles dacă clădirea de deasupra are peste 50 de etaje.

În San Francisco însă nu te vei plictisi. Am fost de două ori și de fiecare dată am simtiț că abia încep să simt gustul orașului, că abia încep să-i explorez frumusețile. Prima dată când am ajuns acolo, ne-a prins noaptea căutând un loc din care să avem o priveliște frumoasă, pe care am găsit-o, într-un cartier de lux, cu case superbe (dar nu ostentative). Podul Bay Bridge și clădirea Pyramid ne-au lăsat fără cuvinte, noi privindu-le de pe unul dintre cele mai înalte dealuri ale orașului, peste care străzi cu pante necrezut de abrupte urcă fără teamă.

Ce ai de făcut și de văzut în San Francisco

Golden Gate

Celebrul pod Golden Gate (care nu e nicidecum auriu, ci cărămiziu, de fapt vermillion) a fost primul pod al locuitorilor orașului care a înlocuit feribotul în zona golfului și a devenit, din 1937 de când a fost ianugurat și până acum, cel mai fotografiat pod din lume și un simbol al Californiei. Cu mult peste 3 miliarde de vehicule l-au trecut de când a fost deschis și turiști din toată lumea încă se înghesuie să-l vadă. Vă vine să credeți că podul acesta e vopsit în fiecare zi? Da, chiar așa. Zilnic 38 de vopsitori și 17 fierari se îngrijesc de cel mai frumos pod al statului, care uneori se ascunde în ceața din golf și pe care fotografii tânjesc să-l surprindă în ipostaze memorabile.

Numele podului vine de la faptul că strâmtoarea pe care o trece este se numea Chrysopylae, care înseamnă Golden Gate, denumire stabilită de inginerul topograf Căpitan John C. Fremont, căruia această zonă îi amintea de un gold din Istanbul cu aceeași denumire. Anul acesta Golden Gate împlinește 75 de ani, ocazie de mare sărbătoare pentru locuitorii orașului, vor dedica acestuia 75 de manifestări artistice, printer care și expoziții în galerii de artă, un festival în luna mai, scene de dans și plimbări pe pod, etc. Puteți vedea o listă completă a evenimentelor legate de aniversare aici.

Golden Gate Park

Podului iconic i-a fost dedicat și un parc uriaș, care adăpostește o grădină botanică (cea mai frumoasă pe care am văzut-o vreodată!), centre expoziționale, două stadioane, lacuri, un conservator al florilor, terenuri de bowls, muzee, etc. Am reușit să ne plimbăm prin grădinile japoneze și prin grădina botanică, care m-au fascinat în egală măsură, cu plante din toată lumea și o sumedenie de păsări și veverițe. E un loc extraordinar de bine îngrijit și care îți înmoaie sufletul și îți risipește grijile. Îmi închipui că e o adevărată plăcere să locuiești aproape de parc și să alergi dimineața printre aleile înverzite. Să puneți acest parc pe listă în caz că plănuiți să ajungeți pe acolo.

Alcatraz

La o aruncătură de băț de Golden Gate, la 1.5 mile (2,4 km) de țărm, se află una dintre cele mai vestite închisori din lume: Alcatraz. Povestea închisorii a început prin 1861 când acolo erau ținuți prizonierii din Războiul Civil, iar în 1933 deja devenea închisoare federală. Niciun prizonier nu a reușit vreodată să evadeze din Alcatraz, deși 36 dintre ei au încercat de 14 ori în total. Prizonieri la fel de celebri ca vedetele de la Hollywood și-au petrecut veacul aici, printre care Al Capone, George “Machine Gun” Kelly, Alvin “Creepy Karpis” Karpowicz sau James “Whitey” Bulger (o listă mai mare, aici). Acum Alcatraz e doar un muzeu, pe care n-am reușit însă să-l văd, dat fiind că sunt atâtea de explorat în San Francisco, încât îți trebuie cel puțin o săptămână să-l cutreieri.

Pier 39

San Francisco fiind unul dintre cele mai mari porturi de la Oceanul Pacific, hangarele folosite de către marinari au rămas în continuare de-a lungul liniei țărmului. Unele dintre ele deserves încă portul, altele au devenit clădiri de biroul, unul va deveni chiar un centru cultural (the Exploratorium), iar unul dintre ele e centru turistic. E vorba de Pier 39, pe care s-au înghesuit restaurante, magazine cu suveniruri, cafenele, cofetării, magazine de ciocolată și de perle și bijuterii hawaiene (îți poți alege scoica din care să extragi tu însuți o perlă, care apoi să fie montată pe o bijuterie), cam tot ce îi trebuie unui turist să se răsfețe. Să nu ratați celebra ”clam chowder”, un fel de tocaniță cu legume și scoici, tare gustoasă, care se servește în pâine, ca ciorba de fasole de la noi. E delicioasă! La fel și platoul imens de nachos de la Hard Rock Café, care va lăsa o amintire de neuitat papilelor voastre gustative.

În afară de a-ți umple pungile cu suveniruri și dulciuri, pe Pier 39 poți să admiri și leii de mare care vin acolo de 21 de ani. Grupul vesel și gălăgios de lei de mare a fost primit cu brațele deschise, pentru ei fiind construite o serie de pontoane mai mici, pe care oaspeții să se întindă la soare. În zonă sunt tot timpul zeci de turiști care pozeaza vedetele locale, ce abia așteaptă să se dea în spectacol prin vreo luptă pentru teritoriu.
Pe Pier 39 am auzit-o pe Alexandra Stan urlând pe ”Mr. Saxo Beat” în difuzoarele folosite de câțiva dansatori de break dance, care se dădeau în spectacol chiar lângă acvariul din San Francisco, pe care din nou n-am reușit să-l văd, dar care a rămas pe listă pentru data viitoare. Din păcate succesul internațional al Alexandrei mă lasă rece, spre deosebire de pomul de Crăciun de pe Pier 39, care era minunat!

China Town

Dacă aveam senzația că în Instanbul am văzut multe nimicuri și prea multe lucruri înșirate în același loc, ei bine nu fusesem încă în China Town. Un cartier întreg e plin de magazine și de, evident, chinezi, care sunt gata să-ți vândă ultimul model de scărpinătoare în ureche și un set de mahjong care să meargă cu asta. Magazinele imense adăpostesc mii și mii de lucruri colorate și cel mai adesea inutile, din plastic ieftin și la prețuri de nimic. Restaurante sunt și ele și poți lua cu tine chiar și o monedă cu China Town pe ea, pentru doar 25 de cenți. Mi-au plăcut mult lampioanele atârnate pe unele străzi și sentimentul hoinărelii printr-un oraș atât de vibrant și de divers. E fascinant!

Cable cars

Sistemul de tramvaie cu cablu din San Francisco e ultimul de acest fel din Statele Unite și este operat manual, fiind una dintre cele mai mari atracții ale orașului, motiv pentru care este numit singurul monument național în mișcare. Deși turiștii se plimbă mai des cu acest mijloc de transport decât locuitorii orașului, el rămâne un avantaj simpatic al unui oraș care știe ce înseamnă un brading bun.

San Francisco 49ers și San Francisco Giants

Recunosc sincer că nu pricep mai nimic din fotbalul american și cu atât mai puțin din jocul de baseball, dar locuitorilor orașului li se umflă pieptul de mândrie când vine vorba de echipele locale: the Giants (baseball) și 49ers (football). Stadioanele lor sunt impresionante și poate vă voi reuși într-o zi să văd și câte un meci, poate așa reușesc să mă lămuresc și eu ce și cum.

Night life – Ruby Skye

Cel mai tare club din San Francisco, Ruby Skye, e una dintre cele mai tari locuri în care poți merge dacă ai chef de distracție. De luat aminte însă că în California nu se servește alcool după ora 2 am. Majoritatea cluburilor închid la acea oră, dar altele mai țin deschise încă o oră sau două. Dar nu se stă până la 6 dimineața, ca la noi, dar nici lumea nu merge în club la 1 noaptea, din motive lesne de înțeles.

Ruby Skye are tot timpul cei mai tari DJ din lume în line up, iar artiști precum Timo Maas, Tiesto, Carl Cox, Deep Dish, David Morales, Groove Armada, Kaskade, Paul Oakenfold, Paul van Dyk, Pete Tong, Roger Sanchez sau Sasha i-au călcat pragul. În lunile ce urmează clubul îi va aduce pe Moguai, Sebastian Ingrosso, Morgan Page, Alex Kenji, Roger Shah, Marco V și Paul van Dyk. E trecut pe listă pentru data viitoare, fiindcă după o zi de colindat orașul nu ne mai rămăsese energie pentru o noapte de dans.

Cam așa a fost în San Francisco. Urmează să povestesc despre Palo Alto, așa că stați pe aproape, fani ai Internetului de pretutindeni. 😉

One Response

  1. Anne-Marie
    Jan 16, 2012 - 01:53 PM

    Cât îmi place cum povesteşti! Aştept TOATE peripeţiile! Şi mai pune poze!

    Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.