Cel mai bun sfat despre cum sa primesti sfaturi

Cel mai bun sfat este acela pe care ți-l oferi singur(ă).

Cam asta e concluzia ce mi s-a conturat în minte după ce am ajuns la saturație citind și auzind sfaturi de tot felul, despre orice.

”Cum să ai succes în zece pași simpli”, ”Cum să scapi de celulită în 3 pași”, ”Cum să speli pisica” – e plin Internetul de ghiduri, indicații, rețete, liste de soluții deja definite, gata să le pui în practică atunci când se ivește prilejul.

Cred că se întâmplă deseori să ne dorim rețete pentru orice, în primul rând fiindcă, în mod automat, mintea noastră caută să facă ceva ce a fost deja acceptat și definit de societate ca fiind acceptabil, poate chiar demn de laudă. În al doilea rând, teama de nescunoscut o avem cu toții, unii mai mult, alta mai puțin. Iar câteodată ne e pur și simplu lene. Ni s-a întâmplat tuturor măcar o dată.

Însă eu aș vedea un mare beneficiu în a dezvolta gândirea critică, ce trece totul printr-un filtru propriu și trage propriile concluzii.

Vedem în fiecare zi cum se propagă, online sau offline, articole, idei și concepte care distorsionează realitatea, care manipulează sau care sunt pur și simplu false. Impactul lor, din păcate, este mai mare decât ne imaginăm, tocmai fiindcă sunt mulți cei care sunt gata să accepte orice informație la gâdilă orgoliul și care le sprijină concepția despre viață.

Imaginați-vă: cum ar fi fost dacă generațiile de acum 10-15 ani ar fi fost crescute în acest spirit?

Desigur, acesta e doar un scenariu. Însă nu ne împiedică niciodată nimic din a încerca să dăm chiar noi mai departe acest mod de a percepe lucrurile, chiar dacă nici noi nu suntem exemplul perfect de comportament independent de normele sociale.

Cred că nici măcar părinții nu ar trebui să dea sfaturi sentențioase. Un copil care învață să gândească singur, fără să asimileze de-a gata informația ce i se dă, va deveni un adult chibzuit, un pic mai puțin manipulabil și un pic mai independent.

Desigur, sunt sfaturi ce și-au dovedit rostul, eficiența, precum cele formulate de știință sau medicină. Deși chiar și în cazul lor se fac noi descoperiri și se invalidează recomandări ce au rezistat zeci de ani, asta nu înseamnă că nu mai putem avea încredere în studii, cifre și date veritabile (vezi cazul curentului anti-vaccinare).

Personal, citesc cu plăcere sfaturi de la oameni cu experiență reală, care au muncit și au testat în baza resurselor proprii o idee sau alta. Cu deschidere primesc și îndrumări la persoane ce au povești de viață impresionante, care și-au dovedit curajul de a-și construi propriul drum. Dar mă bucur că pot să primesc aceste recomandări și să văd ce cred că s-ar potrivi mai bine cu principiile mele.

Sfaturile trebuie primite cu ”o pișcătură de sare”, cum zic englezii. Gândirea critică și logică pare să fi pierdut teren în zilele noastre, dar fiecare dintre noi îl poate recupera cum știe mai bine.

Între timp, eu m-am înscris la cursul de ”Logical and Critical Thinking” de pe Future Learn. Dacă vă place, poate ne întâlnim prin ”sala de curs”.

Later edit: două TED talks care ilustrează cu exemple grăitoare (și îngrijorătoare) problemele cauzate de lipsa de logică sau de informații incomplete.

Sursa foto featured: Hand drawn vector business man clip art with different facial expressions. via Shutterstock

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.