Closer to the Moon – povestea unui jaf istoric

Pe 7 martie va avea loc premiera unui film românesc ambițios, o producție a lui Nae Caranfil care sunt sigură că-mi va plăcea cel puțin la fel de mult ca și ”Restul e tăcere”, o peliculă pe care și acum mi-o amintesc cu drag. Este vorba de ”Closer to the Moon”, un film ce are ca subiect celebrul jaf din 1959 asupra Băncii Naționale.

closer to the moon movie poster

De pe Cinemagia aflăm despre intriga scenariului:

Bucureşti, 1959. Un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale pune întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor? Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!

Articolul pe Cinemagia vă va ajuta să înțelegeți mai bine contextul poveștii din film, dar să și aflați ambiția cu care a fost realizat acest film, a cărui calitate a imaginilor este demnă de Hollywood, după cum putem vedea și din trailer-ul plin de acțiune:

Mai e doar puțin până pe 7 martie, când pelicula produsă de Mandragora Movies va ajunge în cinematografie și abia aștept să-mi cumpăr bilet. Până atunci, pentru teasere și vești, urmăriți pagina de Facebook. Veți merge la cinema să-l vedeți?

PS: Site-ul filmului este făcut de Superior Media, agenția lui Alex Ciucă (aka Hoinaru).

3 Responses

 1. Georgiana
  Mar 02, 2014 - 10:32 PM

  Pare foarte bun filmul. M-ai facut tare curioasa. Abia astept sa intre in cinema 🙂

  Reply
  • Andra Zaharia
   Mar 03, 2014 - 01:33 PM

   Si eu la fel! Sa ne facem rezervare din vreme. 🙂

   Reply
   • Georgiana
    Mar 03, 2014 - 09:58 PM

    Pai, poate mergem impreuna. 🙂

    Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.