Cum motivezi oamenii să te recomande?

How To Web se apropie cu pași repezi, iar eu cred că una dintre cele mai importante abilități pe care aș vrea să mi le consolidez este cea de a recomanda oameni și de a câștiga recomandările oamenilor valoroși.

Știm cu toții că o recomandare face mai mult decât orice carte de vizită și e utilă nu doar atunci când îți cauți un job, ci tot timpul: când faci networking, când vrei să cunoști o persoană la care nu ai avea acces altfel, când vrei să iei un interviu etc.

Cum ceri o recomandare?

Răspunsul la această întrebare ar trebui să fie dat, într-o variantă complexă, de către un specialist în HR. Chiar aș vrea să primesc astfel de sfaturi de la cineva specializat, cum ar fi Mădălinea Uceanu de la Portal HR și Career Advisor.

Cred că social media este exemplul care certifică cel mai bine importanța recomandării personale, întrucât aceasta constituie legitimitatea unui Key Opinion Leader în sfera online.

Până voi elabora asupra acestui subiect, eu cred că pentru a cere o recomandare trebuie urmate câteva reguli dictate de bunul șimț și de o bună cunoaștere a domeniului în care lucrezi și a abilităților proprii.

Câteva sugestii:

 • cere recomandări specifice, focalizate pe zona ta de interes;
 • apelează la oameni cu care ai lucrat pentru o perioadă consistentă de timp;
 • cere recomandări de la acele persoane care știi că pot fi obiective și nu sunt motivate de o datorie de orice natură;
 • nu solicita o recomandare cuiva cu care ai lucrat prea puțin timp pentru a-ți oferi o părere complexă;
 • discută cu oameni care îți pot oferi o recomandare autentică, legitimă, nu doar una care să facă o impresie bună.

M-ar interesa tare mult cum considerați voi că este potrivit să ceri o recomandare (context, formulare etc.), fiindcă sunt sigură că am putea găsi în experiențele voastre tips & tricks foarte utile.

De ce aș recomanda eu pe cineva

Pe scurt, motivele pentru care aș recomanda eu pe cineva sunt:

 • am lucrat cu persoana respectivă și am fost mulțumită de colaborarea noastră;
 • am încredere într-o persoană și sunt absolut sigură că are expertiza necesară pentru domeniul de activitate pentru care îmi cere recomandarea;
 • am fost impresionată de un curs sau un eveniment la care am participat, organizat de acea persoană;
 • am avut multiple interacțiuni care au avut un impact semnificativ asupra vieții și perspectivei mele profesionale cu cel/cea care solicită recomandarea.

La How To Web sunt sigură că voi interacționa cu o mulțime de oameni interesanți, pe care voi dori să-i cunosc și cu care voi vrea să interacționez. O simplă introducere din partea unui om valoros poate stabili un context mult mai dinamic de interacțiune, de aceea cred că abilitatea de a recomanda și a fi recomandat se cizelează și se construiește în timp, prin exercițiu. O conferință ca cea de săptămâna viitoare nu face decât să-ți crească abilitățile de relaționare, odată cu bagajul de cunoștințe. Ar trebui neapărat să participați.

Tu de ce ai recomanda pe cineva? Cum ai motiva o persoană să te recomande?

Sursa foto.

LE: Mădălina a fost foarte promptă și ne-a răspuns pe larg, în acest articol. Mulțumim, Mădălina! Ne vor prinde tare bine sfaturile tale.

2 Responses

 1. Madalina
  Nov 01, 2011 - 02:06 PM

  Frumos subiect imi dai, mai ales ca in ultimul timp, de cand ia amploare si LinkedIn in Romania mi se intampla des sa primesc cereri de recomandari pe care sunt nevoita sa le refuz, sau sa vad recomandari care par sa fie din categoria “mi-a fost jena sa refuz”. Voi reveni cu un raspuns complet in scurt timp, mi se pare prea generos subiectul pentru a-l limita la un comentariu:-)

  Reply
  • Andra Zaharia
   Nov 01, 2011 - 02:07 PM

   Madalina, multumesc pentru comentariu si abia astept sa citesc articolul tau! Si sunt sigura ca nu sunt singura.

   Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.