Nu ai comentarii pe blog?

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă un blogger, fie că e începător sau nu, este lipsa comentariilor. Dacă începuturile mele, și ale altora din generația mea, au avut de-a face cu forumurile, în care se posta foarte mult, trecerea către blog a însemnat o modificare destul de mare.

Și eu m-am confruntat cu problema asta și, dându-mi seama că e un proces natural și că scrisul meu este cel care trebuie să motiveze cititorii să comenteze, am decis să învăț de la bloggerii mai experimentați.

Blogger disponibil, solicit comentarii

Pe blogul tău depinde de tine să creezi reacții și, dacă vrei să scrii despre lucruri serioase, autentice (nu mondenități, politică etc.), nu va fi ușor să generezi comentarii. Din perspectiva mea, comentariile nu reprezintă o confirmare a status quo-ului de blogger sau un motiv în plus să ceri mai mulți bani pentru o campanie, ci sunt valoroase fiindcă ai reușit să faci pe cineva să rezoneze cu ideile tale. Comentariile sunt cu atât mai importante cu cât un call to action pe care l-ai lansat a dat roade, iar cititorii blogului tău s-au întors să povestească despre asta.

De ce nu comentează cititorii tăi?

Lipsa comentariilor poate genera frustrare, iar motivele pentru care nu le primești pot fi foarte diverse:

 • modalitatea de a comenta pe blogul tău a dificilă (valabil mai ales pentru Blogspot);
 • nu le răspunzi celor care comentează pe blogul tău;
 • articolul tău nu are un call to action (o întrebare, o provocare etc.);
 • nu lași loc pentru dezbateri prin modul în care scrii un articol etc.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum poți crea interactivitate pe blogul tău prin mijloace tehnice, îți recomand workshop-ul Blogoree de sâmbăta viitoare.

Un impuls

Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit în ultima vreme e cel de pe blogul Four Hour Work Week, despre povestea lui Noah Kagan, fondator AppSumo și Mint, două dintre cele mai mișto și productive start-up-uri din câte am văzut.

Ei bine, Noah le dă sfaturi concrete în articol tuturor celor care vor să ia calea antreprenoriatului, oferindu-le un model simplu de a găsi o idee de business și de a o pune în aplicare. În final lansează și o provocare, legată de crearea unui business care să genereze profit în doar 14 zile. Articolul a strâns aproape 300 de comentarii.

Știu că e vorba de blogul lui Tim Ferriss, care are două dintre cele mai vândute cărți din lume (The Four Work Week și The Four Hour Body), că audiența e mult mai mare pe .com, dar nu despre asta e vorba. Focusul ar trebui să fie aici pe modul în care bloggerul a reușit să creeze implicare reală. El a ales să facă asta împărtășind din experiența lui, oferind sfaturi concrete și impulsionându-și cititorii să acționeze. Aceasta este valoarea unui comentariu.

Te invit să citești articolul și să-mi spui ce crezi că a determinat un impact atât de mare asupra cititorilor și o rată de implicare atât de crescută și să te gândești cum poți folosi acest lucru pentru blogul tău.

PS: Dacă ai 2 minute, m-ar ajuta mult să aflu părerea ta despre blogul meu. Mulțumesc!

Surse foto: 1, 2.

10 Responses

 1. Monica, Spada
  Oct 31, 2011 - 03:02 PM

  Cred că mai influenţează faptul că înainte existau mai puţine bloguri pe care cititorii se puteau exprima, iar acum nu numai că sunt foarte multe, dar comunităţile s-au şi “mutat” pe reţele sociale.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 31, 2011 - 03:04 PM

   Cu siguranta si asta e un aspect. De aceea exista si metode tehnice de a inlesni pofta de comentarii. Dar pana la urma continutul face diferenta.

   Reply
 2. NimeniDeNicaieri
  Oct 31, 2011 - 05:49 PM

  Interesante sfaturi. Multam fain 🙂

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 31, 2011 - 09:44 PM

   Ma bucur ca le consideri utile. Mersi mult pentru comentariu!

   Reply
 3. elena
  Oct 31, 2011 - 11:03 PM

  wow cate comentarii are :)), boi mie imi place blogul tau asa cum e si daca am ceva de comentat o fac atunci cand ma pricep….in rest toate bune!

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 31, 2011 - 11:05 PM

   Mersi Elena!

   Asa e, si eu prefer comentariile de calitate, la obiect. Am dat exemplu acest articol tocmai fiindca a creat reactii focalizate pe tema abordata, nu trolling. Asta inseamna o interactiune reusita, in opinia mea.

   Reply
 4. Mihaela
  Nov 06, 2012 - 02:37 AM

  Comentez cand am ceva de spus,nu doar de dragul de a zice ceva.
  Nu-mi plac blogurile cu comentarii de dragul de a comenta,gen linguseli.
  Citesc continutul articolului,dar imi place sa citesc si comentariile,
  in unele domeni in comentariil gasesc sfaturi utile care complecteaza acel articol..
  Pe blogurile care vad ca nu este comunicare cu autorul ,ma abtin,este ca si cand ai latra la luna
  Oricum ,cu sau fara comentarii,internetul este o inventie grozava.
  Succes in tot ceea ce faci!

  Reply
 5. Alexandra Popescu
  Jan 08, 2019 - 05:38 PM

  Cred ca este foarte important sa alegi topicuri controversate pentru a avea parte de multe comentarii! Subiectul ales va face diferenta!

  Reply
 6. Gratiela Vlad
  Feb 03, 2020 - 10:35 PM

  Imi place foarte mult blogul tau. Ai un stil foarte lejer de exprimare. Imi e drag sa te citesc :).

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Comentariile pe blog | Music Oriented Blog

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.