Despre pasivitate

Acesta nu e un blog despre politică și nu a fost niciodată. Nici nu va fi. Însă ce s-a întâmplat în ultimul an și mai ales ce s-a întâmplat ieri în Parlament nu poate fi ignorat.

Majoritatea celor din generația mea sunt apolitici. Lipsa afilierilor politice este modul în care noi ne-am separat de generațiile cu puternice influențe comuniste, lipsă completă de principii, etică, morală sau bun simț fundametal. Nu cunosc pe nimeni care să-și fi dorit o carieră în politică, fiindcă aceasta presupune, în viziunea noatră, renunțarea la orice urmă de verticalitate morală. Și în fiecare zi ni se demonstrează că această presupune este absolut reală.

Ce e grav este că, prin această scârbă pe care toți o avem față de sfera politică, am permis propășirea unei clase politice de cea mai joasă speță, care are în vedere doar interesele proprii. Deși suntem în 2013 și vorbim despre evoluție, pe plan politic involuăm în fiecare zi. Iar acest lucru va avea un impact uriaș asupra modului în care lucrăm și trăim.

Pentru aceia dintre noi care nu vor să plece din țară, ce s-a întâmplat anul acesta trebuie să fie o trezire la realitate. Nici eu nu vreau să mă implic în politică, însă simt că am o responsabilitate față de societatea civilă din care fac parte. Așa cum nu arunc gunoaie pe străzi și încerc să contribui la a face lumea un loc mai bun, atât cât pot, simt că e datoria mea să joc un oarecare rol într-un val de schimbări de care avem nevoie cu toții.

Pasivitatea este cea mai gravă problemă pe care o are societatea noastră. Lipsa de reacție, lipsa de implicare, lipsa de educație civilă și politică și ignorarea greșelilor din trecut, de parcă nu s-ar fi întâmplat – toate derivă din pasivitate și lene. Lenea de a evolua, de a mișca lucrurile. Iar asta naște monștri. Monștri care fac ce vor cu banii obținuți din munca noastră corectă. Nu vă simțiți furioși când vă gândiți că toți banii proveniți din impozitele din munca noastră, a tuturor, de 10 ore/zi uneori, se duce în buzunarele unor persoane lipsite de educație, care nu aduc niciun beneficiu societății, ba chiar îi fac deservicii majore?

Pasivitatea este vectorul mediocrității și apanajul oamenilor lipsiți de educație. Dar generația noastră nu este așa. Avem oameni inteligenți pe care ne putem baza. Ei au ieșit în stradă pentru Roșia Montană sau pentru cauza în care cred. Și cred că e timpul să ieșim din nou. E nevoie de un efort susținut și de o adevărată luptă împotriva unui sistem a cărui corupție ne poate stigmatiza pe noi în loc să-i pună la locul lor pe cei care au creat acest context de instabilitate și hoție generalizată.

Întotdeauna pare să uităm cum putem înclina balanța puterii:

people-power

Sursa.

15 Responses

  1. iorga
    Dec 11, 2013 - 11:49 AM

    Buna ziua ,mi-as dori ca dvs. formatorii de opinie din aceasta tara sa iasa mai mult la rampa si sa nuramina pasivi la ceea ce se intimpla cu politica si politicienii di parlament care in spatele imunitati politice isi permit sa batjocoreasca statul de drept .Este obligatia dvs . sa aratati lumii ca politica actuala a deraiat de la scopul pentru care au fost trimisi acolo. In rest sanatate si :SARBATORI BUNE “

    Reply
  2. Alexandra
    Dec 11, 2013 - 12:14 PM

    Sunt in totalitate de acord cu tine asa ca propun: hai sa stabilim CE se poate face pentru ca in momentul de fata cred ca e destul de neclar. Adica solutia e sa dam attend la un event pe facebook si sa stam alaturi de X sute de oameni in strada scandand? Oare asta va aduce schimbari? In ideea ca ma indoiesc de acest lucru, intreb cu sinceritate CE ar trebui sa facem.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Dec 11, 2013 - 12:25 PM

      Presiunea publica e nevoie sa fie organizata ca sa fie eficienta – cred f mult in asta. Avem nevoie de specialisti in lobby (nu genul corupt), care sa lupte pt societatea civila. Si cred ca primul pas este organizarea. Si e nevoie de o organizare rapida si lideri capabili, inteligenti, educati si cu principii. Doar asa putem ajunge sa avem un cuvant de spus. Dar si presiunea publica din partea protestelor stradale au efect, pentru ca abia atunci realizeaza politicienii unde sta, de fapt, puterea intr-un stat.

      Reply
      • Alexandra
        Dec 11, 2013 - 01:59 PM

        Corect, despre asta vorbesc si eu si mai exact de stabilirea unor pasi. Cred ca imbunatatirea societatii e facuta de actiunile pozitive ale fiecarui individ, asa ca ma gandesc ca ar fi bine sa stie fiecare om ce poate face. Pe principiul “Vrei o Romanie mai curata? Incepe prin a nu mai arunca tu gunoiul pe strada. Daca ar face toti asta, va fi mai curat”.

        Asadar, care sunt acele actiuni ale individului care nu vrea sa mai fie pasiv?
        Ce trebuie sa faca un grup nemultumit de organizarea politica sau de deciziile acestora, pentru a face schimbari?

        Pana in momentul de fata nu s-a vehiculat (nu ma refer la articolul tau) decat sa mergi sa votezi. Problema e ce poti face cand deja s-a votat si tu nu esti multumit.

        Nici nu putem sa asteptam sa prinda careva curaj, sa se autoproclame lider si sa speram ca e mai bun si ca poate aduce o schimbare daca ne are in spate.

        Reply
  3. semanticus
    Dec 11, 2013 - 12:29 PM

    Andra ai scris: ”Avem oameni inteligenți pe care ne putem baza. Ei au ieșit în stradă pentru Roșia Montană sau pentru cauza în care cred.”
    Si unde erau acesti oameni inteligenti anul trecut la alegerile generale ? cotizau la USL, mergeau la evenimentele lor,ați cauționat tacit lobiștii USL sau ați pretextat că sunteți ocupați sa mai ascultati si pe altii. Acum cand vine nota de plata sariti ca arsi. Veste proasta este ca trebuie sa ne obisnuim, ne asteapta cel putin 10 ani de regim USL.

    Reply
    • Andra Zaharia
      Dec 11, 2013 - 01:55 PM

      Majoritatea dintre cunoscutii mei nu au votat. Tocmai de aceea cred ca pasivitatea este generatorul tuturor acestor contexte profund negative si daunatoare.

      Reply
  4. semanticus
    Dec 11, 2013 - 07:03 PM

    Andra,
    macar sa ai decenta sa recunoști că interesul vostru primordial, adica interesul sectorului privat, este sa aveti protectie politica, pe care o plătiți sub o formă sau alta. Pasivitate politica este doar efectul acestui compromis politic pe care il faceti constant, Anul trecut ati facut un compromis politic, ați intors capul in alta parte, ati platit cat s-a cerut si ati ales sa fiti pasivi ca sa salvati imaginea de antreprenori neutri dpdv poltic. In realitate sunteti pana in gat in politica sper sa renuntati macar la ipocrizia cu ”noi suntem pasivi, nu facem rău.”

    Reply
    • Andra Zaharia
      Dec 11, 2013 - 10:04 PM

      Claudiu, cred ca trebuie te calmezi putin si sa nu arunci cu acuzatii in stanga si in dreapta. Te credeam o persoana cerebrala, dar se pare ca m-am inselat. Nu stiu cine este acest “voi” despre care vorbesti. Sincer, tu esti cel bagat in politica “pana in gat”, in niciun caz eu. Si ideea articolului era tocmai ca pasivitatea face rau, dar se pare ca e greu sa citesti cu atentie un text simplu.

      Reply
      • semanticus
        Dec 11, 2013 - 10:25 PM

        Andra,
        ”voi” adica sectorul privat. Nu este o acuza la tine, doar vreau sa spun ca nu toti accepta, asa cum faci tu, un stereotip de tipul ”am fost pasivi”, o chestie care sună a problema personală, când de fapt este vorba de o optiune ideologica. Ce fel de activism crezi ca poti sa obtii de la un corporatist, de la un angajat la patron ? Poate doar activismul de tip oportunistic.
        Curajul vostru, al celor din sectorul privat nu depășește limitele prevederilor din contract. Vorbesc metaforic. Eu doar comentez, 🙂 altii sunt cu bugetele, cu evenimentele, cu campaniile in online, cu blogării de partid.

        Reply
        • Andra Zaharia
          Dec 12, 2013 - 01:04 AM

          N-am nicio legatura nici cu bloggerii de partid, nici cu activismul oportunistic. Eu am formulat in scris o ingrijorare specifica generatiei mele, despre care nu multa lumea vrea sa discutie, fiindca politica este un subiect “murdar”. Insa societatea civila nu ar trebui sa fie. Si nu vorbim de interese comerciale, ci de modelarea unui context politic si societal care ne va influenta viitorul. Asa vad eu lucrurile.

          Reply
  5. Elena
    Dec 11, 2013 - 08:42 PM

    Pasivi au fost cei care nu au votat pentru legea minelor. Aceasta lege trebuia modificata in beneficiul Romaniei. Acum datorita pasivitatii multora dintre alesii nostri Romania pierde. Pierde mii de locuri de munca, pierde investitii pierde forta de munca. Strainii nu vor mai veni in Romania sa investeasca iar romanii vor pleca in strainatate sa munceasca. Asta a rezolvat respingerea legii minelor:mai multi romani plecati peste hotare si mai putine investitii straine in Romania. Rosia Montana a pierdut pe toate planurile.

    Reply
  6. Andreea
    Dec 12, 2013 - 12:35 AM

    Nici nu vrem să vină străini şi să investească aici! Este ţara noastră şi noi trebuie să fim cei care investim, pornind de la sentimente şi ajungând la bani! Văd din ce în ce mai mulţi antreprenori de succes şi lucruri frumoase pe care le facem noi, cei tineri. Voi de ce nu le vedeţi?

    Cine vrea să se vândă ieftin, să plece binişor şi îi vom face cu mâna din depărtare. Sunt femeie şi vreau să îmi doresc din nou să am copii, în România. Încep să renunţ la ideile de a pleca, vreau să muncesc mult la tinereţe, pentru ca la bătrâneţe să văd că nu a fost în zadar. Voi de ce nu vreţi acelaşi lucru?

    Reply
  7. Domin
    Dec 12, 2013 - 10:26 AM

    Sa inceapa proiectul minier, acest proiect aduce beneficii economice si sociale, toti romanii vreau dezvoltare economica si sociale.Ceea ce nu inteleg sunt acestii ecoanarhisti, care zic ca salveaza Romania, defapt ei nefacand nimic, nu te poti numii salvator, cand tu oprestii orice investitie, nu oferi nimic nici unei comunitati,in schimb le iei singura sansa de a supravietui.Nu sunt decat un om simplu, care isi doreste un loc de munca, nu proteste.Sunt trist, tara asta devine o tara de protestatarii .Trist, tineretul din ziua de azi nu mai citeste o carte, nu mai au nici un interes, trist, oare ce vom face ?:(

    Reply
  8. koko
    Dec 12, 2013 - 12:09 PM

    Sincer…nu imi doresc asemenea oameni in strada precum acei opozanti ai Proiectului Rosia Montana pentru ca ei sunt impotriva din motive absolut ireale!
    Din ceea ce vad eu sunt manipulati de niste ong-uri care au anumite interese.
    Pe acei oameni nu-i doresc in strada … vezi Doamne pentru “a schimba sistemul”, nu sunt decat marionete in mainile unor puppeteers pe care noi inca nu-i vedem.
    De unde stiu?
    Stiu pentru ca sunt din zona Rosia Montana, stiu proiectul, stiu si persoanele care i se opun pe plan local si aud si aberatiile pe care le sustin. Avand un “trecut” in industria miniera cam stiu cu ce se mananca, iar ipocrizia unor opozanti e fara margini…Acest discurs al lor menit sa induca frica si sa creeze panica nu ma reprezinta si nu ma va reprezenta niciodata!

    Reply
  9. Foxcrawl
    Dec 23, 2013 - 04:46 AM

    Un articol excelent care puncteaza bine. Intr-adevar, asa cum zicea si Moise Guran, in Romania singurul mod prin care se poate schimba ceva in bine este doar reactia societatii. Opinia publica la noi e letargica, lumea doarme in fata tv-ului in loc sa protesteze (ca deh, e cam frig afara). Au iesit desteptii 2 luni si si-au exprimat nemultumirea fata de Rosia Montana (perfect de acord) dar cand le-a transmis guvernul ca le creste acciza la combustibil, a fost fantastic ca nimeni nu a reactionat desi era o masura care afecta in mod direct populatia. Deci romanii ori sunt cazuti in cap si nu stiu care le sunt interesele, ori incep sa cred ceea ce mi-a spus un olandez (la un “little chat”) ca noi mai avem nevoie de inca vreo 20 de ani ca sa ne dam seama ca puterea sta in protestul de strada. Initial am crezut ca e omul dus cu capul, dar se pare ca stia el ceva…probabil era mai obiectiv decat mine 🙂

    Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.