Interviu cu Pekka Pellinen, Master Mixologist Finlandia

Cultura europenilor din nord a început să mă atragă tot mai mult de câțiva ani încoace datorită aspectelor care o fac atât de atrăgătoare: simplitate, robustețe, apropiere de natură. Mi se pare că nordicii au un fel aparte de a echilibra complexitatea și simplitatea, de a păstra lucrurile durabile prin tradiție, dar și de a rămâne deschiși la nou.

De aceea am și devenit mai apropiată de branduri de origine nordică, dintre care unul care îmi este drag în mod special: Finlandia Vodka.

Am avut ocazia să descopăr istoricul brandului finlandez de-a lungul ultimilor 3-4 ani și să înțeleg de ce este un brand special, iar ultima lor campanie dezvăluie toate aceste lucruri într-o formulă surprinzătoare, menită să stimuleze imaginația.

Sper că ați avut și voi ocazia să vedeți clipul realizat de Wieden + Kennedy, 1000 YEARS OF LESS ORDINARY WISDOM:

Less Ordinary indeed! Acest concept i se potrivește ca o mănușă brandului Finlandia, care, dincolo de a fi o băutură pură, de calitate, are și capacitatea de a deschide un întreg univers de personaje neobișnuite. Iar Pekka Pellinen, Master Mixologist Finlandia, este unul dintre ele.

Am avut ocazia să-i iau un interviu prin telefon lui Pekka, șansă de care am profitat la maxim pentru a afla câteva dintre secretele mixologiei și modul ideal în care poți savura băutura preferată.

pekka pellinen

Motto-ul lui Pekka mi-a dezvăluit rapid că scopul unui mixologist nu se rezumă la amestecul de băuturi și ingrediente, ci este profund ancorat în timp, spațiu și cultură.

A good mixologist can always choose and mix the right drink, at the right time and place, for the right people!

Când l-am întrebat despre cum s-a dezvoltat cultura cocktail-urilor în Finlanda, Pekka mi-a povestit despre anii petrecuți în spatele barului, experimentând cu diferite mixuri. Tot el mi-a spus că finlandezii au un mod aparte de a lua rețete de cocktail cunoscute și de a le da un twist nou. Reinterpretarea conceptelor în cheie proprie pare să fie unul dintre factorii care domină cultura finlandeză și care scoate la iveală lucruri și concepte fascinante.

pekka pellinen finlandia

Am vrut să aflu de la Pekka ce anumite îi face pe oameni să renunțe la obiceiurile lor și să încerce mixuri noi când ies în oraș. Răspunsul lui m-a surprins, fiindcă nu m-am gândit niciodată la asta:

Eu nu-mi întreb niciodată clienții ce vor să bea. Dacă îi întrebi, majoritatea oamenilor vor evita combinațiile dulci și le vor alege pe cele acrișoare. Așa că prefer o altă variantă: vorbesc cu ei, încerc să aflu ce le place și ce-i definește, iar în funcție de asta le pregătesc un cocktail.

Ce-i face pe oameni să încerce un nou mix când ies în oraș este încrederea pe care o au în omul de dincolo de bar.

Când vine vorba de cocktail-uri, Pekka probabil a făcut zeci de mii, fiindcă titlul de Master Mixologist Finlandia nu se câștigă ușor, ci are la bază o experiență îndelungată nu doar cu amestecul ingredientelor, ci și de înțelegere a gusturilor, dorințelor și aspirațiilor oamenilor de pretutindeni.

Un cocktail extraordinar este definit de un concept simplu, în opinia lui Pekka: echilibrul.

În procesul de transformare a ingredientelor într-un cocktail surprinzător, delicios, ”less is more”.

Și ne referim aici nu doar la numărul ingredientelor, ci și la modul în care consumăm mixurile preferate. Excesul nu are loc în acest context. Pekka ne îndeamnă mai degrabă la a acorda răgaz pentru a savura toată paleta de gusturi și senzații pe care ne-o oferă un cocktail de calitate.

Mai mult, Pekka lansează o invitația deschisă de a explora metode alternative de a combina anumite gusturi, dar și de a descoperi moduri diferite de a servi cocktail-urile.

Spre exemplu, Finlandia are rețete de mixuri care se servesc din pepene sau chiar ardei!

pekka pellinen kit

Am vrut să aflu de la Pekka ce crede el că ne învață cultura mixologiei despre felul în care ne putem bucura de viață și răspunsul a venit prompt:

La fel ca în mixologie, și în viață e important să alegi corect ingredintele și să te asiguri că sunt de calitate. Puțin și bun, cum am spune noi.

Cu accentul său finlandez puternic, Pekka își cântărește fiecare cuvânt pentru găsi formula perfectă de a descrie tema echilibrului, care domină cultura nordică.

Iar Finlandia este ”less ordinary” tocmai pentru că este parte din această cultură, rafinând câteva elemente cheie ce o definesc: puritatea, ”the midnight sun” și grija pentru natură.

Pentru aceia dintre voi care nu știu, Finlandia Vodka este produsă folosind apa unui izvor glaciar și esența rafinată a orzului în șase spice, care se coace molcom sub soarele de la miezul nopții (pe timp de vară, soarele este vizibil deasupra linii orizontului timp de 70 de zile, fără să apună vreodată în tot acest timp).

Îmi doresc tare mult să ajung și eu în Finlanda să văd acest fenomen extraordinar și să gust un pic din atmosfera pe care mi-o imaginez ca fiind de-a dreptul magică.

shutterstock_16150660
Sursa foto: Lake at sunset with reflection in Finland via Shutterstock

Prilejul de a discuta cu Pekka a fost o bucurie, fiindcă mereu poți învăța de la oameni ca el, cu adevărat pasionați de munca lor. A fi Master Mixologist înseamnă să poți rafina și modela lucruri deja știute, pentru a le aduce a da oamenilor bucuria de a descoperi noul, neobișnuitul.

Data viitoare când vreți să savurați un cocktail, vă invit să gustați ceva nou și să gândiți, pentru o secundă, la tot ce a intrat în compoziția sa: ingrediente, emoții, experiențe.

Make it #lessordinary. Kippis!

less ordinary finlandia
Sursa foto.

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.