Lecturi de inceput de an: In cautarea fericirii

Am început seria lecturilor din acest an cu un autor tare drag mie, cu care nu m-am întâlnit din clasa a XII-a: Bertrand Russell. Fiindcă am ales să dau BAC-ul la filozofie în loc de educație fizică, am avut ocazia să dedic mai mult timp studiului acestei discipline. De atunci și până acum am resimțit efectele benefice ale deciziei mele inspirate, fiindcă am avut oportunitatea să citesc despre idei și perspective care m-au ajutat mereu să-mi pun ordine în gânduri.

Așa s-a întâmplat și cu ”În căutarea fericirii” ( The Conquest of Happiness) a lui Bertrand Russell, unul dintre filozofii cei mai apreciați din istorie. În această carte pe care am devorat-o cu mult interes în câteva ore,

Russell abordează o serie de teme structurate în două părți:
cauzele nefericirii, printre care enumeră competiția, plictisul și antrenul, oboseala, invidia, frica de opinia publică și altele
cauzele fericirii, care acoperă pofta de viață, afecțiunea, familia, interesele impersonale, munca etc.

Într-un stil clar, ușor de parcurs și de asimilat, filozoful de origine britanică sintetizează observațiile sale și le adaugă o serie de sfaturi prietenești cu privire la ce putem face pentru fericirea personală și o existență împlinită.

Ce m-a surprins este faptul că, deși cartea a fost scrisă în 1930, asemănările dintre comportamentele umane de acum și cele de atunci sunt extrem de numeroase și de precise. Desigur, câteva observații asupra epocii nu mai sunt valabile acum, însă cele prezentate în carte sunt valabile, în proporție de peste 90%, pentru noi, cei care trăim în 2015, și probabil și pentru alte generații ce ne vor urma.

shutterstock_173026550

În 200 de pagini se ascund multe sfaturi înțelepte și adevăruri ce ne pot dezarma, fiindcă, invariabil, cu toții am experimentat cauzele nefericirii și pe cele ale fericirii, dar probabil nu în egală măsură. Toate acele articole care se viralizează acum despre competiție, aroganța plictisului, conflictul dintre generații, diferite temeri și griji și așa mai departe au fost deja scrise de către Russell acum peste 80 de ani. Și sunt la fel de relevante și după opt decenii.

În căutarea fericirii” nu este o carte pretențioasă de filozofie și nici un self-help book, ci un efort sincer prin care omul Betrand Russell împărtășește din experiența lui personală și profesională. Vi-o recomand cu drag pentru un strop de liniște și sfaturi bune pentru anul acesta și cei care vor mai veni.

Sursa foto: Books, flowers and white cup on wooden table via Shutterstock

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.