PR stunts – the good, the bad and the ugly

Știm cu toții că decembrie este luna în care brandurile fac tot ce le stă în putere pentru a captiva atenția publicului, însă anul acesta unele companii au depășit unele limite. Să începem cronologic:

Pe 1 decembrie, Jeff Bezos, CEO Amazon, a fost la emisiunea “60 Minutes” și a anunțat serviciul de livrare Amazon Prime, care ar include drone ce pot livra produsele comandate în 30 de minute. Poanta era faptul că serviciul nu va fi disponibil până în 2020 (dacă va ajunge să fie totuși utilizat și atunci), așa că Amazon a ajuns prin a câștiga publicitate gratuită în valoare de 3 milioane de dolari, conform Business Insider.

Apoi a fost rândul lanțului de magazine Mega Image să facă o chestie simpatică: au deschis un magazin în sediul redacției Times New Roman, care de multe ori folosiseră pretextul expansiunii brandului drept subiect pentru articole ironice. Rezultatul a fost unul care a făcut vâlvă în social media și a primit multe laude pentru creativitate și deschidere din partea brandului.

shutterstock_127076429
Surprised woman via Shutterstock

Însă ieri a fost rândul unui brand respectat să apeleze la un astfel de mod de promovare. Aici intervine partea de ”bad & ugly” din titlu. Dacă nu știți încă povestea, iată un rezumat: F64 a anunțat vinerea trecută că va fi vândut unui investitor străin, al cărui nume urma să fie dezvăluit la o conferință de presă ce a avut loc ieri dimineață. Investitorul s-a dovedit a fi… Moș Crăciun, iar pretextul comunicării a fost inițiativa de CSR a brandului, pe care mă tem că nu a reținut-o absolut nimeni.

F64 a reușit astfel să-și destabilizeze brandul crescut cu efort și investiții și să creeze un precendent periculos în relația cu mass media, fie ei jurnaliști sau bloggeri. Inutil să completez că reacțiile negative au umplut social media și au fost amplificate de lideri de opinie din mediul online și jurnalisic. Cred că deserviciul pe care și l-au făcut brandul și agenția care a lucrat la acest PR stunt vine din subestimarea publicului, strategie extrem de riscantă, care, de cele mai multe ori, duce la dezastre.

Așadar, PR stunts sunt încă la modă, însă nu toată lumea le face bine. Cu siguranță, pentru a avea succes cu o astfel de tactică, este nevoie de o bună înțelegere a publicului și de menținerea unor limite profesionale ce nu compromit structura fundamentală a brandului.

Voi ce părere aveți despre cele 3 povești planificate?

3 Responses

  1. Doru Panaitescu
    Dec 17, 2013 - 11:39 AM

    Andra, asa cum iti scriam si pe Facebook, nu sunt de acord cu tine ca brandul F64 a fost destabilizat bla bla, pentru ca un brand nu se construieste doar prin comunicate de presa. Eu o sa merg in continuare la ei sa imi cumpar accesorii pentru ca sunt bine garnisiti si cu stocuri pe chestii care imi trebuie, dar sigur ca o sa rad de ei vreun an pentru gafa asta cu Mos Craciun. Nu se face asa ceva, dar nu e motiv sa nu merg la ei daca am nevoie de ceva, au o armata de oameni destul de bine pregatiti, iar experienta din magazin este extraordinara.

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. F64 nu a fost vandut
  2. F64 s-a vândut, de fapt, lui Moș Crăciun | nwradu blog

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.