Rostul curateniei de primavara

A deretica. A ciorobti. A rândui. A tăgăși. A ticăzui. Toate aceste cuvinte înseamnă un singur lucru: a face curățenie. Însă nimeni nu știe mai bine cum se aplică acest cuvânt decât mama mea.

Dintre toate obiceiurile mamei mele, s-a prins unul de mine de care nu pot scăpa: dragul de ordine și curățenie. Am suferit când eram copil că n-am avut voie să am un animal de companie în casă, fiindcă ar fi făcut dezordine în toată casa. Nu, n-am avut nici măcar un pește sau un hamster. De aceea mi-am promis că voi practica făcutul curățeniei moderat, fără excese. Credeți că m-am putut lepăda de obiceiurile văzute și repetate timp de 18 ani?

medium_4271117207Nicidecum. 🙂 Pot dormi liniștită dacă nu am mai fost suficient de odihnită seara să spăl vasele, însă nu tolerez dezordinea și fac curat de una sau chiar două ori pe săptămână. Mă refer la acea curățenie temeinică, care implică mănuși și produse de curățenie care lasă totul strălucind.

Uneori cheful îmi vine așa, într-o doară, fiind stârnit de praful care se așază întotdeauna pe mobila închisă la culoare (devenită coșmarul femeilor de pretutindeni). Alteori este planificată și îmi ocupă jumătate de sâmbătă, timp în care niciun colțișor nu scapă de ochii mei iscoditori și de mâinile harnice. Întotdeauna, însă, rezultatul nu este doar o casă ordonată și perfect curată, ci și o minte odihnită.

Weekend-ul trecut am decis să-mi fac din vreme curat în casă de Paște, cu tot ce înseamnă acest lucru: spălat perdele și draperii, scuturat pereții, șters cuptorul și dereticat prin toate colțurile. Am ordonat amintirile strânse pe rafturi și am făcut loc altora noi. Am șters de praf teancul de cărți care mă așteaptă să le citesc (imediat ce le termin pe cele din Kindle). Am mutat locul hainelor de iarnă și am făcut loc rochițelor, sperând că primăvara va înțelege aluzia și se va grăbi să vină odată.

medium_3646049182

După toate acestea, am rămas liniștită și veselă. Am mereu un sentiment de împlinire când îmi văd casa în ordine, ca și cum universul s-ar fi așezat mai bine. Cât timp fac ordine și curățenie, mintea mea uită de griji, de probleme și complicații. Munca manuală e mai relaxantă decât privitul la serialul preferat uneori, motiv pentru care mie îmi place mult de tot să spăl vasele. E momentul când pot lua o pauză și mă pot întoarce la lucruri mai simple.

Pentru mine, curățenia e un proces cu rezultate atât în afară, cât și pe dinauntru, iar de când era mică am învățat de la mama mea că Nufăr Detartrant și Triumf pentru aragaz sunt produsele pe care mă pot baza întotdeauna. Desigur, acum am acasă întreaga gamă de produse de curățenie de la Farmec, care mereu își face treaba excelent. Și vă spun că nu veți găsi o suprafață pentru care să nu existe un produs potrivit. În laboratoarele Farmec s-au creat exact acele produse de care avem toți nevoie pentru a ne face casele primitoare și pentru a ”schimba aerul”, așa cum se spune. Parcă diminețile sunt mai senine când totul e orânduit așa cum îi place fiecăruia.

Ei bine, Farmec a decis să dea sfară-n țară și să vadă ce regiune din România adună cei mai mulți gospodari și gospodine. Concursul durează până pe 8 mai și tare sunt curioasă dacă Moldova va câștiga, căci se spune că moldovencele sunt tare pricepute la a păstra casa curată și mai ales unită. Desigur, și bloggerii au provocarea lor, căreia sunt curioasă să aflu cum îi vor face față.

Eu una știu că, la fiecare sfârșit de săptămână, mă voi bucura de clipele mele de liniște, în care tot ce se aude este zumzăitul aspiratorului, pufăitul soluției pentru geamuri și aragaz și foșnitul moale al pufului pentru praf. O casă curată e semnul unei minți ordonate, nu-i așa?

Voi cum vă pregătiți pentru curățenia de primăvară?

Nu uitați și de pagina Românce cu Farmec, locul unde se adună povești fermecătoare ale româncelor de succes și concursuri special gândite pentru voi. Ca Ambasador de brand Farmec, sunt și eu în căutarea româncei care reprezintă valorile Farmec și care va pleca anul viitor într-o frumoasă călătorie, oferită de Eximtur! Să ne citim cu bine.

photo credit: Shutter Daddy via photopin cc
photo credit: keepingtime_ca via photopin cc
photo credit: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget via photopin cc

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.