Schimband regulile (#WindowsAMS)

Azi mi-aș fi dorit tare mult să fiți alături de mine în Amsterdam. Spun asta fiindcă mi-aș fi dorit să trăiți și voi, alături de mine, poveștile pe care le-am aflat în mai puțin de 24 de ore în cadrul #WindowsAMS. Începând cu ieri seară am avut parte de un mix extrem de reușit între gadget-urile pe care le testăm (Microsoft Surface 2 și Nokia Lumia 1020), experiențe muzicale și culturale deosebite și contextul unui oraș vibrant și interesant ca Amsterdam. În cele ce urmează, mă voi strădui să vă transmit și vouă senzațiile mele.

WP_20140307_12_36_54_Pro

Primarul de Noapte al Amsterdamului (despre care puteți citi mai multe aici) ne-a primit ieri la Mayor’s Mansion pentru a ne introduce în atmosferă. Am aflat de la că, pentru a menține viața de noapte a orașului mereu plină de energie și creativitate, câteva ONG-uri locale lucrează împreună cu municipalitatea pentru a se asigura o bună aplicare a legislației, dar și o susținere consistentă pentru tinerii creativi din oraș. Un exemplu pentru această colaborare ar fi obținerea de permise de funcționare pentru cluburi, baruri etc. sau de spații cu chirie decentă pentru ca tinerii artiști să-și poată expune munca, așa cum se întâmplă în cazul design-erilor de tot felul.

Primarul de Noapte (The Night Mayor of Amsterdam) este cel care evaluează proiectele inovative pe care diverse grupuri de tineri le propun pentru anumite spații din oraș care devin disponibile, încuranjându-se astfel antreprenoriatul în această zonă de entertainment și cultură.

Iată 3 astfel de exemple, locuri pe care le-am vizitat astăzi:

Clubul Paradiso are o istorie de peste 46 de ani, timp în care scena sa a devenit locul în care viitori mari artiști veneau să cânte înainte să devină fenomene globale. Mulți dintre aceștia vin și acum să perfomeze pe scena clubului din Amsterdam, care este într-o fostă biserică. Adele, The Black Keys, Prince, The Rolling Stones, Coldplay și mulți alții au urcat pe scena acestui club, în fața a aproximat 600 de oameni. Interesant este că acest club are același management de când a început și este o organizație non profit. Emblemă pentru viața de noapte a orașului, Paradiso a organizat 1026 de evenimente doar anul trecut și are peste 250 de angajați, care muncesc aproape în fiecare zi și sunt capabili să implementeze organizarea unui eveniment în doar 2 zile.

WP_20140307_10_54_31_Pro

Poveștile adunate pe scenele clubului, energia pozitivă emanată și faptul că managementul acestui loc își dorește să facă mult mai mult decât să creeze un context de distracție pentru tineri m-au făcut să realizez cât de important este să apreciezi valorile autentice și munca disciplinată și constantă de a crea ceva mai bun de fiecare dată.

Clubul Trowe e un loc absolut deosebit. Amenajat într-o fostă tipografie a unui ziar cu același nume, acest concept include o zonă de club, una de expoziții de artă contemporană (instalații, sculpturi de lumini, expoziții video etc.) și un restaurant, devenind locul ce a revitalizat o întreagă parte a orașului, considerată moartă din punct de vedere social.

WP_20140307_11_49_48_Pro

Numele clubului înseamnă a fi sincer, autentic față de tine însuți (staying true to yourself), iar fondatorul acestui concept ne-a vorbit cu foarte multă pasiune despre rolul pe care îl au astfel de locuri în dinamica unui oraș, fără a pierde valorile moștenite. Cultura, muzica și inspirația au făcut ca grupuri de tineri să creeze astfel de locuri și experiențe cu bani foarte puțini, dar cu multă muncă și creativitate. Astfel de locuri sunt menite să mențină diversitatea și să propună spectacole care unesc oamenii, care îi ajută să fie mai încorați în prezent și mai conștienți de rolul lor în societate.

Red Light Radio este un alt exemplu de proiect care a apărut din dorința de a răscumpăra cumva imaginea notoriului cartier din Amsterdam. Primăria orașului a început să cumpere de la proprietarii de afaceri din acest cartier cladiri și apartamente pentru a le putea închiria tinerilor care vor să-și expună creațiile, de cele mai multe design-eri, fie ei vestimentari sau cu alt profil. Fondatorii Red Light Radio și-au dorit foarte mult să ajute tinerii artiși să obțină expunere în afara canalelor dedicate, pe care le e tot mai greu să se afirme, în ciuda posibilităților nelimitate pe care oferă platformele online. Ei au un singur criteriu pentru decizia de a difuza ceva: să le placă (de aceea nu pun niciodata Drum&Bass).

WP_20140307_14_41_44_Pro

Această revinventare a Cartierului Roșu este un alt lucru pe care tinerii de aici și-l doresc, fiindcă din cele mai neobișnuite mixuri ies produse culturale de succes, așa cum este Red Light Radio, care a ajuns până și la SXSW. Concepte noi ca ale lor schimbă regulile și îi fac și pe cei din conducerea orașului să încerce să găsească soluții creative pentru a menține orașul dinamic, atractiv, interesant. Legalizarea anumitor aspecte nu este sufic

Dincolo de suprafață

Ceea ce Microsoft construiește, pas cu pas, prin noile device-uri și prin Windows 8 este un nou mod de a lucra, de a experimenta realitatea prin filtrul tehnologiei. Microsoft vrea să-și spună propria poveste în jurul lumii fiecăruia dintre noi. De aceea fac trei lucruri importante:

1. Integrează serviciile pe care le oferă, precum Xbox Music, care beneficiază de Bing Smart Search (care aduce împreună informații despre un artist din multiple surse, de la baza de date Xbox Music și până la articole de pe Wikipedia și poze). Totul este sincronizat în cloud și nimic nu se pierde.

2. Încurajează descoperirea de conținut prin aplicații precum: Bing travel, Bing health and fitness sau Bing food & drink. Spre exemplu, ultima dintre aplicații este un mod de a gestiona rețete de mâncare, pe care le poți salva sau pe care le poți descoperi în aplicație printr-o simplă căutare. Aceeași aplicație te va ajuta să-ți faci o listă de cumpărături pe baza rețetei pe care vrei să o pregătești, iar apoi îți va salva lista în cloud, ca să o poți accesa oricând de pe telefon. Are și un mod hands free, care te ajută să ”dai pagina” fără să-ți murdărești tableta atunci când gătești!

3. Atenția pentru detalii este extrem de evidentă și apreciată în ceea ce privește calitatea design-ului, dar și în selecția de aplicații care vin preinstalate pe un telefon cu Windows 8, așa cum este Nokia Lumia 1020 pe care îl testez zilele acestea (și cu care am făcut toate pozele postate). Voi menționa doar trei aplicații extraordinare, care privesc mai ales camera foto:
Photosynth – care îți permite să creezi panoramen interactive.
Nokia Cinemagraph – care te ajută să creezi gif-uri animate compuse din fotografiile și video=urile tale, personalizabile și editabile.
Nokia Refocus – cu ajutorul căreia poți schimba punctul de focalizarea a unei fotografii, chiar după ce ai făcut-o.

E foarte interesant de văzut cum ecosistemul Windows 8 și Amsterdam au atâtea puncte în comun. La fel ca acest oraș, Microsoft nu încearcă să fie ceva ce nu este. Își asumă cultura, trecutul și trăsăturile fundamentale, creând produse oneste, cu asimilarea faptului că sunt ”work in progress” și luând feedback de la consumatori pentru a le putea oferi experiențe cât mai plăcute la utilizare.

WP_20140307_09_06_06_Pro

Produsele și device-urile din acest nou val al Microsoft nu îți promit că-ți vor schimba viața, ci doar că ti-o vor face mai bună, mai ușoară, mai comodă, mai distractivă. Iar aceste schimbări incrementale vor conduce la marile evoluții în mentalitate și obiceiuri. Aceasta e umila mea opinie.

Această frumoasă aventură continuă, iar eu voi reveni cu un nou articol în curând!

One Response

Trackbacks/Pingbacks

  1. | Aplicatii descoperite la #WindowsAMS

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.