Traieste cu mai putin

Rareori realizăm cât de multă risipă se ascunde în viața fiecăruia dintre noi. Deși sunt adeptă a unei doze de minimalism în lucrurile pe care le dețin, când m-am mutat dintr-un loc într-altul am descoperit că am mult prea multe lucruri. Nu le folosesc pe toate, așa că am început să îndes un sac (sau poate doi) cu haine, pantofi și alte obiecte care ar folosi mai mult altora decât mie. Și e stupid cât de multă risipă se află în hainele pe care le cumpărăm doar pentru că sunt drăguțe, în pantofii pe care îi purtăm de 3 ori și apoi îi uităm într-o cutie sau în setul de pahare pe care nu le folosim fiindcă avem multe altele.

Până și Vivienne Westwood a ajuns să sfătuiască femeile să nu mai cumpere atât de multe haine. Și dacă o să citiți ce a spus, veți vedea că are dreptate.

Există o expresie americană anonimă care spune că: ”sunt prea sărac să-mi permit lucruri ieftine” și are mare dreptate. A cumpăra lucruri multe și aparent avantajoase ca preț de multe ori e mai păgubos decât investiția în obiecte de calitate. Logica expresiei e simplă, iar eu o găsesc tare utilă. Mi-aduc aminte de ea oricând trag cu ochiul la vreun site cu rochițe drăguțe sau pantofi cu toc de 11 cm. Și așa am ajuns să fiu mult mai cumpătată când fac cumpărături.

Risipa se strecoară în aproape tot ceea ce facem: în timpul pierdut privind filme proaste sau seriale de slabă calitate, în banii aruncați pe mâncare nesănătoasă, în energia irosită pe proiecte care știm că nu vor funcționa sau în relații care nu duc nicăieri.

Risipa aceasta are și ea un sfârșit și eu găsesc că acesta poate fi în conștientizare. O bruscă, dar eficientă trezire la realitate ne-ar ajuta să fim mai cumpătați, să apreciem mai mult lucrurile pe care le avem (clișeic, însă mereu o temă demnă de reflecție) și să folosim mai înțelept resursele pe care le avem.

Există mai mult de 1.4 miliarde de oameni care trăiesc sub limita sărăciei în lume și acest articol nu e un apel la donație, ci doar la o face investiții mai bune în sine prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție.

3 Responses

 1. alin
  Sep 29, 2013 - 07:00 AM

  Ei, vezi, voi femeile sunteti de vina pentru ce se intampla pe Terra, pentru faptul ca VOM AJUNGE SA NE MANCAM INTRE NOI, ca resursele sunt pe terminate..

  Reply
 2. Sorin
  Oct 16, 2013 - 08:28 AM

  Foaaaarte adevarat. Am dat peste o reclama foarte fain facuta (poster) in care era trupul unui om si era plin de etichete : camasa – 200$, sacou – 300$, pantaloni – 150$ iar pe cap (creier) era 0$ . Din pacate. Fara sa fiu rau si ipocrit, doar realist , stii si tu la fel de bine ca daca am cumpara doar ceea ce avem nevoie ar fi un dezastru pentru economie, oriunde in lumea asta.

  O saptamana faina in continuare !

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 16, 2013 - 08:32 AM

   Asa e, nu zic nu, insa cumpatarea are si ea avantajele ei. Suna foarte tare posterul. Daca-l gasesti pe undeva, do share. O zi senina si tie!

   Reply

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.