Tu in ce ecosistem traiesti?

Unul dintre lucrurile care ne influențează modul de lucru, instrumentele pe care le folosim și chiar percepția asupra informației este ecosistemul, așa cum îl numesc eu, în care trăim. Mă refer aici la sistemul de operare primar pe care îl folosim, care a depășit de multă vreme granițele PC-ului, iar acum este partenerul nostru de interacțiune mult mai intim legat de activitățile noastre.

Personal, I’m a Windows girl. Am învățat să folosesc PC-ul pornind cu Windows 95, apoi am folosit XP, am avut o aventură complicată cu Vista, am iubit Windows 7, iar acum învăț să profit de tot ce are de oferit Windows 8.

Pe mobil am plecat de la telefoanele cărămidă, am folosit Symbian, apoi am trecut la Android. Pentru mai mult de jumătate de an am avut și Android, și iOS, iar acum a venit în sfârșit vremea să testez și Windows phone. Despre aventura mea în wonderland, mai jos.

windows mobile ecosystem (1)

Design
Am avut ocazia să mă joc, timp de o săptămână, cu Nokia Lumia 720, un Windows phone veritabil. N-am mai avut Nokia din anul întâi de facultate, când am trecut la un Samsung cu tastatura QWERTY. Până atunci, însă, devotamentul meu față de brandul finlandez a fost desăvârșit.

De la început e necesar să precizez că fiecare ecosistem mobil are regulile sale, filozofia sa, iar dacă ești o persoană căreia nu-i plac schimbările, atunci e mai bine să rămâi cu OS-ul tău preferat. Dar dacă îți place să explorezi perspective noi, atunci Windows mobile e un OS cel puțin interesant. Primul lucru care m-a frapat atât la Nokia Lumia 720, câț și la Windows mobile OS a fost design-ul. Contrastul plăcut între colțurile rotunjite ale Nokia și colțurile perfecte ale aplicațiilor, fonturile alese cu atenție, coerența și simplitatea design-ului – toate aceste elemente îmi par că au rolul de a simplifica totul pentru utilizator și de a face orice activitate să pară mai plăcută.

Desigur, intuiția și curiozitatea merg împreună când vine vorba de a descoperi cum să schimbi setările unei aplicații sau de a afla exact cum se sincronizează toate mesajele și emailurile pe care le primești într-un inbox ușor accesibil. But it’s a fun and smooth ride!

Aplicații

Nokia Lumia 720 vine cu o mulțime de aplicații presinstalate în Windows mobile, grupate pe categorii:

Personal information management features: Calculator, Clock, Calendar, Phonebook, Alarm clock, Reminders, To-do list, Social networks in Phonebook, OneNote, Wallet, Family Room, Kid’s Corner
Business apps: Adobe acrobat reader free download, Lync (Corporate IM) free download, SkyDrive storage for documents and notes, Company Hub for enterprise applications, Office apps: Excel, Word, Powerpoint, OneNote
Email clients: Yahoo! Mail, Outlook Mobile, Gmail, Office 365, Nokia Mail, Windows Live / Hotmail / Outlook.com, MS Exchange Active Sync
Location and navigation apps: Local Scout, HERE Drive, HERE Maps, HERE Transit, HERE City Lens
Music apps: Nokia Music, Mix Radio

Practic, ai o mulțime de aplicații pe care doar trebuie să înveți să le explorezi și să le folosești. Eu am mai descoperit și alte 12, dintre care mi-au plăcut foarte mult HERE City Lens și Sleep.

Sursa + listă completă de specificații.

E foarte important să precizez că toate arată impecabil, fiindcă exigențele de design pentru a intra în Windows Store sunt destul de stricte, motiv pentru care multe aplicații sunt refuzate. Însă e drept că aceasta e printre singurele căi de a menține un înalt standard de calitate nu doar în design, ci și în funcționalitate, rapiditate a răspunsului și coerență în utilizare. Iar Lumia nu a dat semne că încetinește sau se blochează nici măcar o dată, dovadă că procesorul Qualcomm Snapdragon™ S4 îți merită numele. 🙂

Specificații

La nivel de baterie, mi-a fost dor de performanțele Nokia: l-am testat destul de intens, pe wi-fi mai ales, folosind Facebook și Twitter foarte des (mi-a lipsit Instagram, însă), emailing, făcut poze folosind camera de 6.7MP etc. Cu toate acestea, bateria a ținut două zile. A fost destul de confortabil să nu trebuiască să-mi fac griji seara că am uitat să pun telefonul la încărcat.

E bine că SkyDrive, cu cei 7GB de spațiu gratuit, e mereu la îndemână și după o rundă de personalizări, deja începi să-ți creezi un flow în utilizare. Mi-a plăcut să reîntâlnesc Nokia într-o astfel de formulă și sper ca achiziția brand-ului să conducă la crearea unor gadget-uri atractive.

Așteptând Windows 8.1

Mi-am cumpărat Windows 8 încă din ianuarie și sunt foarte curioasă legat de ce va urma odată cu update-ul la Windows 8.1 care va fi disponibil gratuit pentru posesorii de licențe de Windows 8 începând cu 18 octombrie 2013. Interfața Metro îmi place la nebunie, iar faptul că am avut în sfârșit oportunitatea să o testez pe o tabletă, deci în regim touch, m-a bucurat foarte mult. Curioasă din fire, am avut ocazia să experimentez câteva dintre îmbunătățirile pe care le va aduce Windows 8.1 pe versiunea Intel instalată pe Asus VivoTab Smart ME400.

Asus VivoTab Smart ME400 (9)

Printre beneficiile update-ului se numără:
– căutare integrată în documentele din PC/tabletă, aplicații și web
– mai multe aplicații și sugestii de apps mai ușor de urmărit (eu sunt unul dintre acei utilizatori care folosesc sugestiile pentru a descoperi aplicații interesante)
– posibilități extinse de personalizare a primului ecran cu colaje de wallpaper-e, culori pentru icon-urile aplicațiilor, diferite mărimi de aplicații (posibilitatea de a le muta și redimensiona pe mai multe simultan) și chiar background-uri animate
– Skydrive devine fișierul în care se salvează documentele automat (evident, opțiunea poate fi schimbată, însă back-up-ul în cloud e cel mai bun lucru pe care îl poți face)
– Internet Explorer 11 mai rapid, cu opțiuni de touch integrate pentru o navigare super rapidă și posibilitatea de a face multitasking cu mai ferestre deschise simultan, una lângă alta (detalii aici).

Tot ce pot spune e că va fi super interesant și mai atractiv, iar dacă îi dați o șansă, vă va surprinde plăcut, mai ales fiindcă are stabilitatea lui Windows 7, însă spiritul distractiv al lui Windows 8.

Cât despre tableta Asus, mi-a făcut o impresie excelentă, fiindcă construită din materiale de foarte bună calitate și dând senzația de produs robust și rezistent. Asus VivoTab Smart ME400 are următoarele specificații:

Display: 10.1” (1377×768 HD) IPS
Processor: Intel Atom Z2760 (1.8 GHz)
Storage: 64 GB + Micro SD Card
Weight: 580 g
Battery Life: 9.5 hour
OS: Windows 8

Și această tabletă e doar una dintre multele noutăți ale lunii, pe care le prezintă Tudor cu mai multe detalii pe blogul său.

Pentru mine, incursiunea în lumea noului OS integrat conceput de Windows a fost plăcută și educativă, fiindcă numai încercarea de a înțelege eforturile corporației de a concepe produse, aplicații și sisteme care să funcționeze integrat pe orice device mă face să-i apreciez și mai mult. Iar acest exercițiu continuu de simplificare realizat în beneficiul utilizatorilor îmi crește cu atât mai mult respectul față de munca tuturor celor implicați.

Mulțumirile merg către Microsoft România, care e mereu aproape cu explicații și detalii utile.

One Response

Trackbacks/Pingbacks

  1. | Tim O’Brien, Microsoft Apps & Platforms Manager, vine la TechHub Bucharest

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.