Unde e restul blogosferei?

În weekend am fost la o chestie simpatică, un brunch organizat de Spic & Bob cu ocazia Zilei Mondiale a Pâinii. Am participat la ateliere de pâine și am cunoscut mulți bloggeri din zona gastronomică. În timp ce frământam de zor, am avut o scurtă aprindere de beculeț: blogosfera e mult mai mare decât credem noi. E mai mare decât A-lister-ii, B-lister-ii sau cum vreți să-i numiți, decât bloggerii invitați la evenimente, decât cei care participă la conferințe.

Cu toate astea, când am anunțat workshop-ul Blogoree de duminică am fost uimită de lipsa de interes. Și dezamăgită. Acum stau și mă întreb foarte serios: unde sunt bloggerii?

Bloggerii din București (unii, fiindcă nu-mi plac generalizările) e clar că au ajuns oarecum la un nivel de plictiseală, saturație sau chiar dezinteres față de mulțimea de lucruri care se întâmplă aici. Mai mult sau mai puțin justificat, acest fapt e o realitate și necesită, cred eu, un pic de reglare. Soluția pe care o propun eu ar fi ca bloggerii care au deja contact cu brandurile să întindă o mână și celor care ar avea nevoie de ajutor și ar merita să fie susținuți și ajutați să se dezvolte. Eu chiar încerc să fac asta și sper să-mi și iasă.

Bloggerii din provincie sunt interesați de oportunități de învățare, de evenimente, se implică și generează conținut de calitate. Am văzut asta din interacțiunile, de muncă, dar și personale, pe care le-am avut cu bloggerii din Iași, Timișoara, Cluj sau Brașov. Mi-a plăcut mult să lucrez cu ei și am avut sentimentul că aveam de-a face cu oameni puși pe treabă. Din păcate, pentru unii este dificil să ajungă la București și înteleg asta. Nu o dată mi-aș fi dorit să putem trece cumva de distanța asta, însă soluții există, iar eu voi încerca să le găsesc.

Unde sunt însă restul bloggerilor? Avem 63522 de bloguri în România, conform ultimelor cifre postate de Manafu pentru luna septembrie. O audiență de aproape 3 milioane de cititori e ceva, însă mâna de bloggeri activi nu o poate atinge pe toată.

Cum facem să-i găsim pe cei care ar merita o șansă? Cum facem să ne găsească ei?

Dacă aveți propuneri și soluții, haideți să facem ceva în privința asta.

PS: O părere vei găsi și la Bobby.

Sursa foto.

15 Responses

 1. thaopets
  Oct 20, 2011 - 12:01 PM

  hai sa ma dau pe mine ca exemplu.eu sunt din calarasi si mie un pic dificil sa ajung in bucuresti la orice eveniment asa ca vin si eu cand pot la ce e mai mare si mai important,dar pot sa particip la evenimente si campanii online daca sunt invitat,deci “count me in next time” ok?

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 20, 2011 - 12:03 PM

   Mersi de comentariu! Am vazut ca sunteti activi si interesati si apreciez asta. O sa tin cont pentru viitor.

   Mult spor and keep up the good work!

   Reply
   • thaopets
    Oct 21, 2011 - 10:14 AM

    merci mult,ne auzim pe viitor cu placere cu orice problema sau propunere

    Reply
 2. nwradu
  Oct 20, 2011 - 07:18 PM

  Probabil ca o mare parte din bloggeri nu sunt interesati de socializare cu altii, evenimente si participarea la astfel de intalniri. Ei si-au facut blog pe conceptul initial, cel de jurnal tinut “nu-pe-hartie”, nu pentru intreg conceptul de social media.

  Si or fi 65000 de bloguri, dar active probabil ca sunt muult mult mai putine, iar din astia scazi pe cei de care vorbeam mai sus.

  Reply
 3. Monica Sibisteanu
  Oct 20, 2011 - 08:29 PM

  Cred ca cei din Bucuresti au mai tot participat la evenimente, ma refer la segmentul de bloggeri la care te refereai si tu. Majoritatea au cam depasit stadiul de novice, insa , din pacate nici nu promoveaza activitati pentru alti novici. De parca le-ar fura cineva paine.

  Si eu sunt din provincie, mai precis din Onesti. La workshop-ul din acest week-end mi-as fi dorit sa particip atat pentru tema workshop-ului, cat si pentru participarea Cristinei Bazavan. Insa din nefericire nu pot ajunge in acest week-end.

  Poate o transmitere live ar mai schimba putin situatia. Numa’ zic.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 21, 2011 - 09:53 AM

   Monica, sunt de acord cu ideea ta, insa transmisiunea live nu implica interactiune, ceea ce ne dorim noi la woorkshop. Tocmai de aceea este si facut cu un numar limitat de persoane, ca sa putem discuta cu toata lumea si sa putem sa expunem probleme reale si sa gasim solutii.

   Reply
 4. Dani
  Oct 21, 2011 - 11:47 AM

  E greu pentru un blogger din provincie sa vina la Bucuresti. Eu am 3 ani de experienta in blogging. Daca ar fi fost un alt curs poate ca as fi venit, chiar daca sunt din Brasov.

  Nu stiu cati bloggeri mici sunt in Bucuresti. Chiar daca sunt cativa ei au acces la tot felul de evenimente pe cand cei din provincie nu. In Brasov, de exemplu, nu stiu daca au fost 5 evenimente in 2011.

  De ce nu incercati sa tineti un workshop in alte orase gen Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara ?

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 21, 2011 - 11:49 AM

   Dani, sunt de acord cu tine si ne gandim si la ideea unor workshop-uri in afara Bucurestiului. Am facut asta cu BlogTrip si poate o vom mai face. Drept e ca nu e peste lume nici Brasovul de Bucuresti, dar inteleg ce spui. Ma bucur insa ca vad interes pentru sansele astea de invatare.

   Reply
 5. Haotik
  Oct 21, 2011 - 03:20 PM

  E greu pentru un blogger sa vina la Bucuresti? Atunci eu cum de ma duc la Timisoara, Iasi, Sibiu, pe banii mei….

  Daca vreti sa si faceti ceva cu blogul si sa faceti bani cu el, da e greu, dar asta e viata nimic nu e simplu asa ca folositi carnetul de student pentru reducere si la tren spre Bucuresti.

  @Andra eu am vazut anuntul am avut motivele mele pentru care nu m-am bagat, nu prea ma incadram nici la 3 ani de bloging, nici nu am apucat sa-mi fac cont pe blogoree asta nou, nici nu sunt cel mai mare fan Romtelecom desi respect si apreciez ce au reusit sa faca ei in social media. E drept puteam sa scriu macar un articol.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 21, 2011 - 04:28 PM

   “Daca vreti sa si faceti ceva cu blogul si sa faceti bani cu el, da e greu, dar asta e viata nimic nu e simplu asa ca folositi carnetul de student pentru reducere si la tren spre Bucuresti.”

   – asta mi-a mers la inima!

   Reply
 6. Iulia
  Oct 24, 2011 - 07:44 PM

  Eu as fi venit, insa segmentul vizat era cel al bloggerilor cu 3-12 luni vechime, asa ca am considerat ca nu sunt in targetul vostru, cu toate ca mi s-a parut un pic nedrept :).

  Reply
  • Andra Zaharia
   Oct 25, 2011 - 10:04 AM

   Iulia, nu am zis ca nu acceptam bloggeri cu mai multa experienta. Am spus doar ca ne-am dori sa vina invataceii. Asta nu inseamna ca nu puteai sa incerci.

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bloggerii vor networking, nu lectii despre continut » Siteguru.ro - Blog despre Social Media, SEM, PR
 2. Retrospectiva saptamanii in blogosfera prahoveana | Haotik Note-Blog
 3. Retrospectiva saptamanii in blogosfera prahoveana - Haotik.ro

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.