Webinarul cu Alex Negrea – Strategia editorială pentru pagina de Facebook

Așa cum vă povesteam luni, am participat la webinarul Spada despre strategia editorială pentru paginile de Facebook susținut de Alex Negrea. A urmat o discuție foarte interesantă, care m-a ținut atât de atentă, încât nici nu am observat ce se mai întâmpla în jurul meu la birou.

large_2399659636

Am reținut câteva idei foarte utile, pe care le susțin. Pe unele dintre ele le folosesc în mod curent în practică, iar pe altele plănuiesc să le aplic, fiindcă mi se par potrivite pentru obiectivele pe care le am.

Alex ne sfătuiește să concepem un plan de conținut pragmatic, care să reflecte în mod constant filozofia și poziționarea brandului. Devalorizarea produselor sau serviciilor oferite prin postări generale și care nu sunt legate de brand nu este indicată, motiv pentru care ar trebui să le evitați.

În opinia lui Alex, fiecare postare de pe o pagină de Facebook ar trebui să aducă un lead, un potențial client, ale cărui interese pot fi servite prin informația publicată pe pagină. Pentru a măsura intențiile legate de brand, util este să introduceți un link în fiecare status update, scurtat printr-un URL shortner (bit.ly, goo.gl, ow.ly etc.). Măsurați apoi click-urile și vedeți câți dintre utilizatorii care au văzut statusul au interacționat cu el dincolo de un simplu like.

Ce folosesc și eu constant și este extrem de indicat (dar și un sfat rar ascultat) este testarea A/B. Acest lucru presupune, în viziunea lui Alex, rularea a două campanii de Facebook ads în paralel, cu ad-uri asemănătoare, dar care au diferențe analizabile între ele. Astfel puteți testa tipul de combinație de text și imagine la care utilizatorii reacționează mai bine și puteți replica acest model. De asemenea, rularea a două campanii simultan oferă și un benchmark în funcție de care să puteți evalua succesul campaniei.

Alex a punctat de mai multe ori această idee în cadrul webinarului: noi, administratorii de pagini de Facebook, suntem responsabili de creșterea calității conținutului, de calitatea imaginilor și textelor folosite. La acest lucru se adaugă o bună segmentare a publicului, într-o campanie și în practica de fiecare zi, fără de care rezultatele de durată nu pot apărea.

Un alt obiectiv al unei pagini de Facebook este și acela de a forma anumite obiceiuri ale fanilor, precum faptul de a ști unde să adreseze întrebări pentru zona de client service. Alex sugerează că este util să aveți postări care să le indice fanilor unde pot adresa întrebări și unde pot povesti despre problemele lor cu brandul sau cu serviciul, pentru a evita discuțiile negative ce se pot isca pe pagină, în mod public. Ideal este ca aceste discuții cu utilizatorii să aibă loc în secțiunea de mesaje private ce pot fi trimise paginii.

De asemenea, Alex ne încurajează să facem experimente (pentru care, desigur, trebuie să obținem mici bugete), pentru a testa teoriile personale, bazate pe observații și practică, și pentru a găsi soluții potențiale la problemele cu care ne confruntăm.

Eu aș adăuga că este util să păstrăm rapoartele lunare și să realizăm și rapoarte la 3 și la 6 luni, pentru a identifica progresul paginii și acele tedințe și tipare în comportamentul utilizatorilor, ca să le putem oferi ceea ce au nevoie.

Vă sugerez să stați cu ochii pe blogul agenției Spada și să urmăriți informațiile pe care le oferă, fiindcă sunt folositoare și bine structurate.

Și nu uitați: e extrem de important să nu ne oprim niciodată din învățat!

large_6110385718

photo credit: Martin Bekkelund via photopin cc
photo credit: Krissy.Venosdale via photopin cc

One Response

Trackbacks/Pingbacks

  1. | Tu stii cati clienti castigi de pe Facebook?

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.