Aventura de peste ocean: ep. 4 – Palo Alto și Stanford

Unul dintre lucrurile care mă fascinau cu mult dinainte să ajung în SUA era Palo Alto, centrul tehnologic al lumii și locul unde s-au pus bazele teoriilor care au modelat sfera științei comunicării interpersonale. Îi datorez acest interes și această pasiune domnului profesor Mihai Dinu, pe care toți stundeții de la Comunicare și Relații Publice de la Facultatea de Litere a Universității din București îl adoră, oricâți ani ar fi trecut de la absolvire.

Pe scurt, în Palo Alto Gregory Bateson, Paul Watzlawick și restul membrilor din Grupul de la Palo Alto (constituit în jurul Mental Research Institute din Palo Alto) au formulat axiomele comunicării interpersonale:
Axioma 1: One cannot not communicate.
Axioma 2: Human beings communicate both digitally and analogically
Axioma 3: Every communication has a content and relationship aspect such that the latter classifies the former and is therefore a metacommunication.
Axioma 4: The nature of a relationship depends on how both parties punctuate the communication sequence.
Axioma 5: All communication is either symmetrical or complementary.

În perspectiva acestor lucruri, abia așteptam să ajung în micul orășel care a făcut istorie, nu doar în comunicare, ci și în tehnologie, căci în Palo Alto și Mountain View sunt adunate cele mai mari companii din IT&C din lume.

Palo Alto

Cu mai puțin de 65000 de locuitori, Palo Alto e un orășel liniștit și foarte cochet, cu căsuțe aranjate și străzi liniștite, încât nu-ți poți imagina că aici chiriile sunt mai scumpe decât în San Francisco sau că la orice colt de stradă poate locui un celebru om de afaceri sau un inginer strălucit, precum Sergey Brin, David Filo, co-fondator Yahoo!, Jawed Karim, co-fondator Youtube, William Hewlett, David Packard, Larry Page, Mark Zuckerberg, Owen Van Natta, COO Facebook, CEO Myspace, COO Zynga sau Elon Musk, CEO TESLA Motors și Space X. Alte sedii ale companiilor celebre care se găsesc în micul oraș sunt Stanford, VMware, Tesla Motors, Ning, IDEO, Palantir Technologies, Facebook, Google, Logitech, Intuit, Sun Microsystems și PayPal. Fondatorul orașului este însuși Leland Stanford, care a pus și bazele universității celebre, în numele fiului său, Leland Stanford Jr. pe 13 martie 1884.

După ce am fost la Stanford, ne-am plimbat în căutarea campusului Google, care nu e prea greu de găsit, având în vedere că se află pe strada care poartă numele companiei. Campusul e imens, format din zeci de clădiri și lângă se află sediul LinkedIn. Au chiar și un gift shop dedicat Google, cu Androizi pufoși și acadele în formă de Google Chrome, dar partea proastă e că nu poți intra acolo dacă nu cunoști pe cineva care lucrează la Google care să-ți ofere acces. But don’t pout, magazinul există și online. 😀

În campus era liniște, mai ales că am ajuns acolo chiar în a doua zi de Crăciun, dar e ceva în aer în Palo Alto, ceva care generează entuziasm, care te motivează să faci mai multe și să-ți depășești limitele. Sunt multe de văzut, însă trebuia să las ceva și pentru data viitoare. 🙂

Stanford

Stanford e uimitor de la primele minute pe care le petreci conducând în drum spre campus, pe aleea imensă străjuită de palmieri. Campusul universității e absolut imens, având peste 35 km pătrați, motiv pentru care ai o reală nevoie de un mijloc de transport, fie el mașină, bicicletă (au niște parcări foarte drăguțe pentru biciclete) sau transportul în comun din campus.

Stanford are 7 centre de cercetare, care studiază de la politici publice la relații internaționale, chimie sau științe umaniste, 19 de biblioteci (care adăpostesc 8.5 million de volume fizice, 1.5 milioane de e-books, 1.5 milioane de materiale audiovizuale, etc.), o galerie de artă, 7 universități, un program sportiv concentrat în jurul a 19 discipline sportive și este locul în care a luat ființă Internetul și, apoi, Google. E cea mai frumoasă universitate pe care am văzut-o vreodată și pot spune că m-am îndrăgostit de ea și îmi doresc enorm să-mi fac doctoratul acolo.

Anul trecut, Stanford a fost numită cea mai bună dintre universitățile de științe umane și artă de către The Times Higher Education World University, iar The Academic Ranking of World Universities (ARWU) a plasat-o pe locul 2 în lume. Deși studiile legate de facultate costă 38,700$/an, iar un MBA poate ajunge până la 130,000$/an, e o investiție inestimabilă în educație și dezvoltare personală. Iată și dovezi: printre absolvenții universității se numără…

 • 17 laureați ai premiului Nobel
 • 4 câștigători ai premiului Pulitzer
 • 18 premiați cu National Medal of Science
 • 2 premiați cu National Medal of Technology
 • 263 membri ai American Academy of Arts and Sciences
 • 150 membri ai the National Academy of Sciences
 • 94 membri ai National Academy of Engineering
 • 64 membri ai the Institute of Medicine
 • 31 membri ai the National Academy of Education
 • 51 membri ai American Philosophical Society
 • 3 câștigători ai Presidential Medal of Freedom

Campusul este impecabil și oferă studenților care învață acolo toate condițiile să exceleze. Nicăieri nu am văzut un loc mai frumos și mai potrivit pentru studiu, iar toate eforturile pe care trebuie să le faci pentru a te încadra și pentru a te ridica la înălțimea așteptărilor acelui mediu sunt pe deplin răsplătite prin mediul dinamic și prin rețelele de profesori și consultanți în carieră care te ajută să-ți exploatezi la maxim potențialul academic. E un loc absolut uimitor, iar companiile care sunt lider în domeniul tehnologiei sau al medicinei știu acest lucru foarte bine, motiv pentru care investesc masiv în centre de cercetare, laboratoare și dotări pentru universitate, recrutând cei mai buni studenți pentru a lucra în companiile lor. Am văzut un centrul sponsorizat de HP, unul de Bill Gates și un laborator de informatică susținut de un fond de investiții. Aici mediul academic și cel privat colaborează și obțin rezultate excelente.

Vizita la Stanford a fost deschizătoare de drumuri și de perspective, arătându-mi că viața academică nu s-a încheiat pentru mine și că mai am foarte multe de învățat, nu pentru a obține diplome, ci pentru a-mi îmbogăți experiența de viață, cea profesională și pentru a evolua ca om.

NASA Ames Exploration Center

Stanford e un loc pe care cu greu îl poate depăși ca importanță și entuziasm pe care îl provoacă, însă pe listă mai aveam un obiectiv mai mult decât interesant trecut: NASA Ames Exploration Center, cel mai important dintre cele 10 centre ARC (Ames Research Center) pe care NASA le are peste tot în SUA. Desigur, plasarea acestui centru lângă punctul focal al tehnologiei globale nu este întâmplătoare, fiindcă NASA a căutat să fie aproape de companiile care dezvoltă tehnologii de top, pentru a le integra în planurile lor de cercetare a universului.

În acest centru de cercetare se află cel mai mare wind tunnel din SUA, unde sunt testate rachetele care iau calea spațiului, dar este și lider în cercetarea în astrobiologie, sateliți de mici dimensiuni, roboți exploratori pentru Lună și alte planete, căutarea de planete inhabitabile, supercomputing, sisteme inteligente și adaptative și astronomie integrată în nave de zbor.

Desigur, nu aveam vreun nivel de ”security clearance” pentru a merge să vedem centrul în sine, însă există o zonă dedicată publicului larg, unde am văzut costume folosite în misiunile spațiale, un clip despre Curiosity, nava lansată către Marte acum câteva luni, modele ale roboților care au fost folosiți în explorarea Lunii și chiar o bucată de rocă lunară! Oamenii de acolo sunt atât de pasionați și de amabili, încât vor să te facă să înțelegi cât mai mult din munca lor și de ce ea este importantă pentru oamenii de rând și pentru viitorul planetei noastre. Ne-am simțit ca niște copii care explorează o lume care părea desprinsă din filmele SF, citind cu aviditate despre echipamente și urmărind clipuri filmate pe stația spațială internațională. Centrul NASA e fantastic și din nou te motivează să înveți, să te perfecționezi și să contribui la avansul speciei umane.

A piece of the Moon

Pentru mine vizita în Palo Alto a fost absolut fascinantă și copleșitoare și m-a făcut să-mi stabilesc o nouă serie de obiective pentru mine, care mi-au crescut, în consecință, așteptările pe care le am de la mine. Acolo voi ajunge pas cu pas, însă recomand oricui are ocazia, să viziteze un campus al unei universități de top sau al unui centru de cercetare, oriunde ar fi asta și din orice domeniu ar fi, și să-și aducă aminte că niciodată nu ne oprim din învățat, sub orice formă s-ar desfășura.

În episodul următor: Los Angeles.

One Response

Trackbacks/Pingbacks

 1. UC Davis – universitatea la care aș fi vrut să studiez | Andra Zaharia

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.