Cum iti alegi corect ochelarii de soare – cateva sfaturi utile

Una dintre activitățile care mă ajută întotdeauna să înțeleg mai bine o problemă sau să aflu o informație relevantă este procesul de documentare. Îmi place să citesc, să disec, să fac legături între date despre un anumit subiect, dar câteodată cantitatea de informații poate fi copleșitoare.

Așa că atunci prefer să apelez la oameni care au lucrat direct în domeniu respectiv și care pot oferi o opinie avizată.

De aceea am ales să o rog pe Andreea Andronache să mă ajute cu o serie de sfaturi, fiindcă a lucrat mult timp pentru un magazin online de ochelari de soare și cunoaște bine domeniul.

Poate v-ați întrebat și voi, la fel ca mine, dacă brandul contează în privința calității lentilelor ochelarilor de soare, dacă forma are relevanță sau dacă polarizarea e sau nu o invenție de marketing. Eu am decis că vreau să știu, ca data viitoare să nu-mi mai cumpăr ochelarii greșiți, care pot face mai mult rău decât bine.

Care e cel mai important criteriu în alegerea ochelarilor de soare?

Deși suntem tentați să punem accent în special pe criteriul estetic atunci când alegem ochelarii de soare, ar trebui să acordăm întâietate protecției pe care aceștia o oferă.

Astfel, atunci când achiziționăm ochelari de soare trebuie să verificăm înscrierile de pe braț care ne oferă informații despre gradul de protecție la Ultra Violete, exprimat sub formă de UV 100% sau UV 400 nm, precum și despre categoria filtrului de lumină care ne indică cantitatea de lumină care pătrunde prin lentilă. Pe lângă aceste două criterii obligatorii, ochelarii de soare pot avea tratament antireflex și filtru polarizant.

De ce ar trebui să ne ferim când cumpărăm o pereche de ochelari de soare?

Accesoriu de necontestat, ochelarii de soare sunt vedetele sezonului, însă tocmai de această concepție trebuie să ne ferim dacă alegem ochelarii de soare doar pentru că sunt ”fashion”. Protecția UV și lentilele polarizate sunt adevăratele atuuri ale ochelarilor de soare, criterii care trebuie să definească alegerea noastră.

De asemenea, alegerea ochelarilor în funcție de trând-urile sezonului nu este o alegere tocmai potrivită pentru toată lumea, trebuie să ținem seamă de fizionomia noastră, de culoarea tenului și a părului, și de ce nu și de personalitate.

Ca regulă generală, se spune că formă ochelarilor de soare trebuie să fie opusă formei feței, de pildă, dacă avem față rotundă să optam pentru rame cu unghiuri ascuțite sau lentile alungite.

Cât contează brandul în alegerea unei perechi de ochelari de soare și cât ar trebui să conteze de fapt?

Ținând cont de faptul că ochelarii de soare sunt considerați un accesoriu must have fără de care nu se poate construi o ținută de vară, brandul este un criteriu important în alegerea ochelarilor de soare, însă nu ar trebui nici în acest caz să pierdem din vedere funcția lor de bază, protecția solară. De aceea, trebuie să ne alegem modelul care ne avantajează și ne pune în valoare trăsăturile dar care în același timp ne oferă o protecție cât mai bună împotrivă razelor solare.

În alegerea brand-ului trebuie să avem mereu în vedere raportul calitate-preț, chiar și atunci când suntem dispuși să oferim un buget mai mare, trebuie să luăm mai mult în considerare protecția oferită, completată de filtru antireflex și polarizant, și mai puțin inscripția brand-ului de pe lentilă.

shutterstock_186774263

Ce rol are polarizarea?

Pe lângă lentilă cu protecție UV, ochelarii de soare pot avea și filtru polarizat care reduce efectele deranjante ale reflexiei luminii.

Lentilele polarizate protejeazムochii de lumina de pe meridianul orizontal, permițând pătrunderea luminii de pe cel vertical. Altfel spus, blochează lumina reflectată de suprafețele plane, precum apa sau asfaltul, reducând considerabil disconfortul creat de această.

Există ochelari de soare diferiți în funcție de diverse tipuri de expunere la soare sau diverse activități realizate în aer liber?

În funcție de gradul de protecție pe care îl oferă și a cantității de lumina care pătrunde prin lentilă, ochelarii de soare sunt încadrați în categorii de protecție astfel:

  • Categoria 0 a€“ 80-100% a€“ eficienți în vreme cu nori, fără soare
  • Categoria 1 a€“ 43-80% a€“ vreme cu nori, puțin soare
  • Categoria 2 a€“ 18-43% a€“ vreme cu soare moderat
  • Categoria 3 a€“ 8-18% a€“ soare puternic, medii ce pot cauza reflexii a€“ apa, nisip
  • Categoria 4 a€“ 3-8% a€“ soare puternic, zăpada, interziși a fi purtați la condus.

Aceste informații sunt marcate pe brațul ochelarilor de soare și explicate în etichetă lor. Astfel, în funcție de activitatea pe care urmează să o desfășurăm, putem alege protecția potrivită.

Spre exemplu, dacă mergem la mare unde nisipul și apa mării favorizează reflexia puternică a razelor solare putem opta pentru o pereche de ochelari de soare din categoria 4, în timp ce atunci când conducem, deși soarele poate fi la fel de deranjat, ochelarii de soare din această categorie nu sunt recomandați. Cea mai comună categorie de protecție a ochelarilor de soare este categoria 3.

Ce culoare ar trebui să aibă lentitele ochelarilor de soare?

Culoarea lentilelor oferă indicații despre cantitatea de lumina transmisă prin acestea și este strâns legată de categoria de protecție din care face parte.

Spre exemplu ochelarii de soare cu lentile deschise la culoare, în nuanțe de galben, roz sau portocaliu deschis, sunt recomandate la condus sau pentru practicanții de sporturi de iarnă, în timp ce lentilele de culoare închisă, maro sau gri, sunt recomandate în condiții de soare puternic, precum plimbările în largul mării atunci când lumina se reflectă puternic pe suprafața apei.

În cazul de față se pare că e adevărat faptul că un preț mai mare indică și o alegere mai bună. Aceleași informații furnizate de Andreea sunt confirmare și în acest mini-reportaj Digi 24, în care se dezbate același subiect:

Sper că informațiile despre cum îți alegi corect ochelarii de soare v-au fost de folos și nu ezitați să-mi lăsați întrebările voastre suplimentare în comentarii. Sunt sigură că Andreea ar răspunde la ele cu mare drag!

Surse foto:
Close-up of face of young summer sexy woman wearing hat and sunglasses. Outdoors lifestyle portrait via Shutterstock
Close up portrait of happy smiling couple in love laying in wood white floor. Wearing retro clothes and sunglasses. Reflection of palm trees in glasses via Shutterstock

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.