De vazut: 10 filme de jurnalism si jurnalisti

În ultima săptămână, toate privirile au fost concentrate asupra Franței și asupra modului său de reacție cu privire la atentatele de la sediul publicației Charlie Hebdo (updates pe hashtag-ul #jesuischarlie). Complexitatea problemei a dus la o polarizare a opiniilor în întreaga lume (probabil acesta fiind și unul dintre obiectivele atacatorilor) și la multe întrebări și momente de reflecție cu privire la starea jurnalismului.

Această zonă profesională este, cu precădere, una a dilemelor morale într-o lume aflată într-o schimbare ce se desfășoară în ritm nebunesc. Pentru noi, cei din afară, este mai dificil uneori să înțelegem obstacolele cu care se confruntă jurnaliștii în profesia lor. De aceea cred că avem nevoie de ajutor pentru a putea să înțelegem importanța evenimentelor ce au loc și repercusiunile ce vor continua să apară după ce momentul de criză va fi depășit.

Am făcut aici o listă de 10 filme și seriale care pe mie mi-au deschis noi perspective cu privire la activitatea jurnalistică și impactul acesteia asupra problemelor sociale și politice. Deseori, realitatea din teren depășește cu mult scenariile acestor pelicule, iar acest lucru ar trebui să-l avem tot timpul în vedere. Libertatea de exprimare este în pericol sub presiunile de tot felul, atât de origine internă, cât și externă, iar în mijlocul acestei vâltori, jurnaliștii adevărați fac eforturi pentru a-și păstra direcția și pentru a păstra și în practică valorile la care au aderat. Și nu doar acum, ci de când există această profesie. Așadar, iată câteva povești care ne pot ajuta să pătrundem un pic în lumea lor.

good-night-and-good-luck-original1

Good Night and Good Luck
La începutul anilor ’50, amenințarea comunismului a creat un val de paranoia în Statele Unite, iar unul dintre cei care a exploatat acest curent a fost senatorul Joseph McCarthy din Wisconsin. Însă reporterul CBS Edward R. Murrow și producătorul său, Fred W. Friendly, își pun la bătaie resursele pentru a-l expune pe McCarthy într-un exercițiu jurnalistic ce impresionează.

All the President’s men
Doi reporteri, Woodward și Bernstein, descoperă detaliile scandalului Watergate, care a dus la demisia președintelui Nixon al Statelor Unite.

Citizen Kane
Un grup de reporteri investighează ultimele cuvinte spuse de către mogului Charles Foster Kane, milionarul ce deținuse un imperiu media. Deși este un film extrem de vechi, temele sale rămân actuale, iar povestea este una dintre cele mai rafinate din istoria cinematografiei, judecând după aprecierile criticilor cu experiență.

Wag the dog
Acesta este un film despre capacitatea presei de a deforma percepția publicului pentru a modifica agenda publică în funcție de anumite interese.

The Insider
Această peliculă tratează cazul unui cercetător care demaschează o mare companie producătoare de tutun la una dintre cele mai celebre emisiuni TV din Statele Unite, fapt ce are consecințe dure asupra vieții cercetătorului în cauză, dar și asupra producătorului emisiunii.

Syriana
Un film despre intrigile și complicațiile din lumea exploatatorilor de petrol, în care politicul, socialul și multe alte zone și interese ajung să se amestece pentru a câștiga.

Zodiac
În anii ’70, un criminal în serie ironizează poliția cu scrisorile sale criptice. În acest context, un desenator din San Francisco își asumă rolul de detectiv amator și devine obsedat de ideea de a-l găsi pe Zodiac, ucigașul în serie. Film bazat pe un caz real.

Lions for lambs
Trei povești despre politică, jurnalism și educație ce oferă scenarii credibile și cu multe subiecte de dezbatere. Pentru mine, acesta este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut.

The Newsroom
Serialul realizat de Aaron Sorkin este unul dintre cele mai bune pe care am avut ocazia să le văd. Povestea redacției ACN cu toate poveștile, știrile și momentele de cumpănă este extrem de bine pusă la punct, din punctul meu de vedere, oferind o privire în interiorul unei redacții de știri foarte apropiată de realitate. Dacă nu ați reușit să-l vedeți până acum, vi-l recomand neapărat.

House of Cards
Deși centrat pe teme politice, serialul realizat și difuzat de către Netflix aduce constant în discuție presa, prin rolul și implicarea sa. Deși uneori lucrurile pot părea ca simple scenarizări, nu putem evita întrebarea: oare realitatea este mai moderată sau mai extremă decât ceea ce vedem? Actori și scenariu excelente și o poveste care ar trebui să ne facă să ne îndoim de tot ceea ce citim sau vedem.

Sursa foto.

5 Responses

 1. Vlad
  Jan 09, 2015 - 12:15 PM

  Jumatate le-am vazut, preferatul fiind Wag the Dog, multam de sugestii pentru weekend.
  As adauga si Frost/Nixon alaturi de All the President’s Men.

  Reply
  • Andra Zaharia
   Jan 09, 2015 - 12:16 PM

   Si Frost/Nixon e foarte bune. Orice adaugiri la lista sunt binevenite. Enjoy the rest!

   Reply
  • dorin popa
   Nov 08, 2018 - 09:16 AM

   Minunate completari !

   Reply
 2. Schmidt Ronald
  Jan 12, 2015 - 12:17 AM

  Daca este sa vorbim despre media, hai sa vorbim despre “Network”

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pasiunea se urmeaza, talentul se educa - Scoala Media FEM - Andra Zaharia

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.