Pentru cine lucrăm, de fapt

Cred că am simțit cu toții, de-a lungul vieții, nevoia de a lucra către un scop mai important și mai motivant decât salariu, o promovare sau recunoașterea publică. Unii vor să schimbe lumea, iar alții ”doar” să lucreze la NASA. Oricare ar fi visul, nevoia primară pe care încercăm să o satisfacem este aceea de a face un lucru care să conteze. Vrem ca profesia noastră, oricare ar fi ea, să aibă un impact pozitiv asupra lumii în care trăim. Însă, așa cum am scris într-un articol anterior, lumea este alcătuită din lucruri mărunte, iar eu am descoperit care este visul meu profesional.

De la macro la micro

Visele de a schimba lumea nu s-au pierdut odată cu moderarea idealismului meu, ci s-au transformat într-un plan fezabil. Indiferent unde voi lucra, în orice societate și indiferent de companie, scopul meu profesional va fi unul singur: să îi ofer publicului meu (direct sau indirect, prin vocea unui brand) doar calitate. Așa cum marii mei profesori m-au învățat, am o datorie morală și etică de a-mi deservi publicul cu informații corecte, de calitate. Ca practician de relații publice, publicul este cel mai important pentru mine. Iar eu cred că a face bine publicului înseamnă și a face bine companiei pentru care comunic.

Imagine realizată cu Wordle.

Principii profesionale personale

Fiindcă datoria mea profesională este cea descrisă mai sus, am câteva principii după care mă ghidez întotdeauna în munca pe care o fac. Personal, consider că publicului meu îi datorez:

Respect
Nicio relație nu poate exista în absența respectului, prin urmare aceasta este valoarea fundamentală pe care o atașez fiecărui proiect sau fiecărui mesaj construit pentru publicul pe care îl vizez. Calitatea comunicării, acuratețea informațiilor, cercetarea înainte de a răspunde – toate aceste detalii și multe altele decurg din gradul de respect pe care îl manifest față de oamenii care îmi acordă timpul lor pentru a asculta ce am de transmis (direct sau indirect, prin vocea unui brand sau a unei companii).

Corectitudine
De la gramatică și până la a oferi informații corecte cu privire la o situație, cred că orice practician de relații publice ar trebui să aibă în vedere corectitudinea afirmațiilor sale. Cu doza de subiectivism inerentă, cred că această corectitudine ar trebui să se manifeste constant, inclusiv în relația cu brandul sau compania pentru care lucrez.

Relevanță
Cred că este datoria mea să nu împovărez Internetul cu tipuri de conținut irelevant, inutil, superfluu. Cred că tărie că publicul are nevoie de informații relevante, că lucrurile importante constau în detaliile bine puse la punct, precum un program riguros și eficient de client service în social media.

Utilitate
Dincolo de entertainment, publicul are nevoie de informații utile. El vrea să știe de unde poate achiziționa un produs sau pe cine poate contacta pentru un anumit serviciu. Îmi place să ofer răspunsuri cu adevărat utile, care îl ajută un membru al publicului să își rezolve situația, iar compania să îi ofere ce are nevoie.

Sinceritate
Derivată din respect, sinceritatea îmi impune mie, ca practician de relații publice, să aleg variantă etică în orice comunicare cu publicul. Acest lucru înseamnă că nu voi ”înflori” inutil o comunicare dacă nu cred că adevărat în utilitatea acelui epitet și în ancorarea sa în dovezi factuale.

Răspunsuri
Mi se pare o lipsă cumplită de respect să nu răspunzi la emailuri, la întrebările venite din partea publicului sau la orice formă de adresare din partea unui membru al audienței. Comode sau incomode, răspunsurile trebuie formulate și trebuie să fie livrate într-o formă respectuoasă și plină de eleganță.

Promptitudine
Cred că publicul nu trebuie lăsat să aștepte, cu atât mai puțin în online, unde răbdarea se măsoară în secunde sau minute (în cazul cel mai fericit). Da, necesită multa atenție pentru a fi ”pe fază” de fiecare dată, dar aceasta este parte din jobul meu, pe care îl practic cu pasiune.

Autenticitate
Nu voi pretinde niciodată că sunt ceva ce nu sunt, că știu ceva ce nu stăpânesc bine, că pot face ceva ce știu că nu voi realiza. Întotdeauna voi pune onestitatea și originalitatea în fața împrumutului de idei și inspirației de ocazie. Cred că publicul merită produse de comunicare autentice și campanii înrădăcinate în valorile brandului sau companiei pentru care comunic.

Constanță
Publicul are nevoie de mine mereu, nu doar de la 10 am până la 6 pm. Deși orele petrecute peste program nu se plătesc în România, eu îmi fac treaba oricând este nevoie, însă cred că cele mai multe companii care beneficiază de un astfel de devotament nu apreciază deloc acest lucru. Grija mea este ca acest public căruia mă adresez să primească ce are nevoie oricând, nu doar într-o campanie, nu doar în cadrul unui program stabilit. Companiile însă trebuie să găsească o formă prin care să răsplătească acest efort suplimentar, nu doar financiar, ci și moral.

Susținere
Ca parte din publicul altor comunicatori, știu bine că nevoia de a ști că cineva este acolo să te ajute și să te susțină este esențială. Rolul meu, ca practician de relații publice, este să fiu puntea de legătură cu brandul sau compania. Eu trebuie să traduc nevoia publicului, să o rezolv și să îi ofer sprijinul necesar pentru a-și îndeplini obiectivele.

Acestea sunt principiile mele, care, chiar dacă pot părea idealiste, sunt perfect aplicabile. Le-am folosit cu succes până acum și le consolidez prin fiecare experiență pe care o am. Iar motivul pentru care publicul beneficiază de concentrarea mea asupra sa este acela că o companie care știe să-și asculte publicurile și să acționeze în baza a ceea ce observă și înțelege va fi întotdeauna una competitivă. A avea impact asupra unui grup mare de persoane este ceea ce poate schimba lucrurile în societate. A face bine, a fi corect, a inspira aceste valori mai departe, pentru a fi implementate – iată ce cred eu că este vocația mea, prin care pot aduce o îmbunătățire lumii în care trăiesc.

Pentru tine care este valoarea cea mai de preț în profesia pe care o practici?

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.