Oamenii care transforma: Marius Matache

Aș recunoaște oriunde chitara lui Make. Acorduri calde, versuri autentice, cu suflet, care te fac să zâmbești în colțul gurii. Așa că, pentru a înțelege mai bine gândurile de mai jos, vă invit să ascultați piesa următoare, drept coloană sonoră:

Binele care crește

Pe Make l-am “cunoscut” acum mai multe de trei ani pe Twitter. Știam despre el că e un talentat artist de folk și apoi m-am amuzat să aflu că este și profesor de chimie, fiindcă, în mintea mea, cele două nouțiuni nu puteau conviețui. De atunci au trecut mai mult de 3 ani, iar eu m-am convins că, dintre toate reacțiile, Make cunoaște cel mai bine alchimia muzicii plăcute sufletului.

Acum 2 ani, Make ne invita, pe mine și pe o mână de alți bloggeri, să facem împreună un proiect îndrăzneț, menit să scoată la iveală din noi pasiunea pentru muzică. Așa a început Acoustic Bloggers, unul dintre proiectele cele mai dragi mie, care m-a readus aproape de dragostea mea pentru cântat.

Nu mai cântasem de prin liceu, când luasem lecții de canto și îmi hrăneam înclinația pentru interpretarea de piese ce mă făceau să visez. Când Make m-a invitat la Acoustic Bloggers, am fost deopotrivă bucuroasă și emoționată, mai ales după ce l-am auzit pe el și pe Vlad cântând împreună. Pentru sufletul meu dornic de acorduri care să răsune în minte și inimă, era exact ce căutam. După repetiții pline de zâmbete, glume, dar și muncă, a avut loc prima ediție Acoustic Bloggers, la care am fost onorată să urc pe scenă alături de talentații Make, Vlad și Radu Tudoroiu. Tot cu această ocazie am descoperit ce voce divină are Daniela Ștefan, pe care aș vedea-o jucând într-un musical precum Les Miserables.

Au urmat apoi Acoustic Bloggers nr. 1 bis, nr. 2, nr. 3 și numerele 4 și 5 underground, la metrou (de la nr. 5 am lipsit, cu mare părere de rău, din cauza unor probleme de sănătate).

marius matache

Să fii un bun profesionist…

… presupune să-ți respecți darul. Marius Matache este exact acel om pe care îl privești cu admirație, pentru toate lucrurile pe care le face, multe dintre ele fiind dedicate celor din jurul său. Pentru Acoustic Bloggers s-a dat peste cap și a făcut rost de un studio în care să repetăm și și-a modificat programul astfel încât toți să reușim să ne prezentăm onorabil, pentru a încânta publicul.

Dragostea sa față de muzică transpare prin fiecare acord muncit, prin fiecare notă așezată la locul ei, prin fiecare repetate a unei melodii menite să sune exact așa cum trebuie. Pentru mine a fost o provocare să cânt alături de Make și sper să mai am ocazia, fiindcă știu că am multe de învățat de la el.

Visele pe care ți le împlinești

De curând, Make și-a lansat albumul ”HOINAR prin Piata Matache”, o colecție de piese care bucură auzul și inima prin versuri năstrușnice, reale și neaoșe și prin acorduri ce fac plăcere oricui le ascultă și le înțelege. Albumul e cu atât mai valoros, cu cât este muncit de un om care trăiește după un set de principii puternice, care îi fac cinste, ca toate activitățile sale.

Când m-am apucat eu de cântat atât rolul de Pavarotti, cât si cel de Satriani erau luate si, în plus, scoala mea de muzica a fost Parcul Mare din Slobozia. Dar am câteva idei fixe la care sper ca nu voi renunta niciodata – trebuie sa dau tot ce am mai bun atunci când urc pe scena, trebuie sa respect oamenii care platesc pentru muzica mea si trebuie sa încerc sa ma reinventez în permanenta ca artist. În plus, stiu ca minunile se întâmpla rar si de aceea am învatat ca, daca vreau, trebuie sa pun mâna sa fac, pentru ca din cer nu cad decât meteoriti, care in contact cu aerul mai iau si foc, deci se alege praful meteoric de ei.

Albumul lui Make este rodul muncii sale oneste, iar gândurile sale legate de acesta le puteți citi scrise de el însuși. Ba mai mult decât atât, dacă voi nu veniți la concertul lui Make, vine el cu muzica la voi, prin concertele pe care le are în toată țara. Pe 16 martie el va ajunge la Cluj, iar în aprilie la Timișoara. Tare mi-ar plăcea și mie să-l văd curând cântând din nou, fiindcă nu ai cum să nu te bucuri sincer de toată energia pozitivă pe care o transmite acest om minunat prin muzica și vorbele sale.

Un mărțișor de suflet

acoustic bloggers nr 6

Săptămâna trecută, eu și alte doamne și domnișoare din online am primti cel mai frumos mărțișor la care puteam visa: un concert numai pentru noi marca Make și Vlad Dulea, alături de talentatele Daniela Ștefan și Sandra Clipea. La Galeria Art Memento ne-am bucurat de un recital plin de grație și candoare, în compania unui pahar de vin bun (Domeniile Sâmburești). Înregistrarea serii e un moment de relaxare pe care vi-l recomand oricând aveți răgaz. Va fi o încântare pentru simțuri!

Așadar, aș vrea să-i mulțumesc lui Make pentru faptul că m-a readus aproape de dragostea mea pentru muzică și pentru că mi-a adus aminte că este important să-mi fac timp pentru lucrurile care contează în viața mea.

Îți mulțumesc, dragă Make, pentru tot sprijinul și sper să-ți ascultăm și al zecelea album!

Sursa foto: 1, 2.

3 Responses

 1. Fotomodela
  Mar 12, 2013 - 11:42 AM

  avem prea multi artisti tineri nedescoperiti….pentru ca nu ii apreciem…apreciem doar incultura si scandalul

  Reply
  • Andra Zaharia
   Mar 12, 2013 - 11:43 AM

   Eu cred insa ca mai exista speranta. 🙂

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. | Acoustic Bloggers nr. 7

Leave a Comment

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.